5 krát o ekologickém mytí v myčce
Praní v šetrných prostředcích se v posledních letech stalo trendem. Naše kůže je v neustálém kontaktu s textilem, a proto je jen dobře, pokud prádlo neobsahuje nic, co by nám mohlo škodit. Podobné je to ale i s používáním myčky. Na nádobí ulpívají zbytky čisticích látek, které spolu s jídlem a nápoji končí přímo v našich útrobách.
I když někdy může být přechod myčky na ekologický chod ještě o něco složitější než vyladění šetrného praní, má to rozhodně smysl. Ať už pro naše zdraví nebo pro životní prostředí, kam po každém umytí míří použitá voda, a které trpí i kvůli výrobě drogerie.
1. Je myčka nádobí skutečně ekologická?
V souvislosti s myčkami je většinou pěna chvála na úsporu vody a našeho času. Moc se ale nemluví o tom, že pro strojové mytí většinou potřebujeme větší množství mycích prostředků, než s jakým si vystačíme při ručním chodu. Když k tomu přidáme ještě spotřebovanou energii (provoz myčky + ohřev vody) a zdroje, které jsou použity k výrobě, dopravě a likvidaci spotřebiče, už se myčka tak zeleně netváří (více v článku ekolist.cz).
Pokud to s udržitelným způsobem života myslíme vážně, pořizovat myčku má smysl pro větší domácnosti, v nichž vyprodukujeme dost nádobí, abychom ji nemuseli pouštět poloprázdnou nebo až poté, co špína na nádobí zaschne (a bude vyžadovat více mycích prostředků a vyšší teplotu mytí).
Samostatnou disciplínou je výběr přístroje, pokud pořizujeme úplně nový. Rozhodně by nás měly zajímat energetická třída, spotřeba vody a výběr programů (např. poloviční náplň). Ovlivnit můžeme také způsob ohřevu vody (např. solární kolektory, tepelné čerpadlo) a samozřejmě i to, jaké prostředky na umývání zvolíme.
2. Proč používat šetrné mycí prostředky
Jak už bylo zmíněno, na nádobí zůstávají zbytky mycích prostředků. Pokud používáme konvenční přípravky, mohou to být ropné deriváty, fosfonáty, chlór, louhy, optické zjasňovače, enzymy pro snadnější rozklad zbytků, plus syntetická barviva a parfemace. Úkolem tohoto chemického koktejlu je za pomoci teplé tryskající vody sundat z nádobí nánosy, které bychom při ručním mytí odstraňovali hlavně mechanicky.
Zatím nevíme, do jaké míry mohou rezidua těchto často žíravých látek ovlivňovat naše zdraví. Ale když uvážíme, že jsme jim vystaveni denně a že je do odpadů vypouští stále více domácností, je na místě minimálně předběžná opatrnost.
Ekologičnost je momentálně in, ale ne každý prostředek se zeleným obalem je skutečně šetrný. Naštěstí není problém dohledat si informace o použitých složkách a jejich případných účincích. Své úskalí mají i oblíbené tablety „vše v jednom“ - uživatelský komfort bývá vykoupen tím, že na mytí spotřebováváme i látky, které nádobí zrovna vůbec nemusí potřebovat.
3. Jak začít ekomyčkovat
Pokud přecházíme na šetrné mycí prostředky, je před jejich prvním použitím ideální myčku důkladně vyčistit. Vyjmeme filtr a dopřejeme mu koupel v lázni z horké vody a perkarbonátu sodného nebo ho alespoň otřeme suchou papírovou utěrkou. Filtr je vhodné čistit každý týden.
Dále odmontujeme ramena myčky a propláchneme je proudem vody pod co nejvyšším tlakem. Na závěr na dno myčky nasypeme lžíci perkarbonátu sodného a kyseliny citronové a zapneme celý mycí cyklus na maximální teplotu. Oplach a sůl doplníme do zásobníků, jakmile dojdou. Důkladnou očistnou kúru spotřebiči dopřáváme jednou za týden až jednou měsíčně. Interval volíme podle vytížení myčky, tvrdosti vody a míry zašpinění nádobí. Pravidelná údržba myčky zajistí lepší výsledky při mytí, předchází nepříjemnému zápachu a zároveň prodlužuje životnost přístroje.
Není také od věci důkladně se seznámit s programy, které daný model nabízí. Pokud používáme ty nejkratší, v myčce se může více usazovat mastnota. Důležité je rovněž umět přístroj správně naplnit. I tady pomůže návod od výrobce.
4. Nástrahy ekologického myčkování
Nyní jsme ve fázi, kdy je třeba vše vychytat. Kvalita mytí závisí na třech proměnných – teplotě vody, mechanické síle a zvoleném prostředku. Pokud chceme používat šetrnější přípravky bez enzymů, které pomáhají mýt i v chladnější vodě, je třeba nastavit program s vyšší teplotou. Samozřejmě i při ekologickém mytí platí, že z nádobí musíme předem odstranit zbytky potravin. Kosti nebo pecky mohou přístroj dokonce poškodit.
Dávkování mycích prostředků, oplachu a regenerační soli závisí nejen na konkrétním modelu, ale také na tvrdosti vody a míře zašpinění nádobí. Informace o složení vody, kterou požíváme, můžeme získat od jejího dodavatele; postačí ale i orientační určení tvrdosti testovacím páskem.
Případný bílý povlak na nádobí způsobují minerální usazeniny z vody. Jejich vzniku zabraňuje oplach plus pravidelné čištění přístroje. Pokud povlak přetrvává i poté, je třeba doladit dávkování oplachu, někdy ho stačí jen ubrat.
Účinnost šetrných mycích prostředků se může také lišit v závislosti na jídelníčku konkrétní domácnosti. Mastný pekáč po huse zkrátka vyžaduje důkladnější péči než mísa od zeleninového salátu. Pokud se chystáme umývat silně znečištěné nádobí, můžeme účinek šetrného prostředku posílit lžící perkarbonátu sodného nebo jedlou sodou, která zároveň zbaví myčku případného zápachu.
5. Jde to i bez obalu
A ještě dobrá zpráva nejen pro vyznavače zero waste – i ekologické prostředky do myček na nádobí už je možné koupit bezobalově. Nebo alespoň ve větších baleních s minimálním obsahem plastu. Můžete také vyzkoušet některý z mnoha receptů na domácí prášek nebo tablety do myčky.
Náš tip:
Pokud chcete používat prostředky do myčky bez ropných derivátů, chlóru, enzymů, syntetické parfemace, barviv a dalších podobných „dobrot“, vyzkoušejte produkty společnosti Tierra Verde, které jsou vyvíjeny v souladu s konceptem chemického minimalismu. Obsahují účinné, a přitom nezávadné a v přírodě snadno odbouratelné složky. Jsou proto vhodné i pro domácnosti, kde žijí malé děti, alergici či ekzematici.
Gel do myčky na nádobí z mýdlových ořechů
Snadno se rozpouští a je šetrný ke sklu. Neobsahuje syntetické látky, které by ulpívaly na nádobí či znehodnocovaly vodu, jako jsou optické zjasňovače a fosfonáty.
Prášek do myčky na nádobí
Účinný prostředek na bázi perkarbonátu sodného, který si poradí i se silně znečištěným nádobím. Odstraní také odolné usazeniny od kávy a čaje.
Leštidlo - oplach do myčky na nádobí
Omezuje tvorbu bílého povlaku z minerálních usazenin na nádobí a dodává mu přirozený lesk. Díky šetrnému složení bez syntetických parfémů oplach neulpívá na nádobí a neovlivňuje chuť jídla a nápojů.
Regenerační sůl do myčky na nádobí
Pro údržbu iontového výměníku, který zachycuje ionty vápníku a hořčíku, čímž změkčuje mycí vodu a zabraňuje vzniku usazenin na nádobí a skle. Čistá hrubozrnná sůl bez příměsí jódu, fluoru a protihrudkujících látek přidávaných do běžné stolní soli.