5 receptů na zdravé rychlé snacky bez kalorií
Přinášíme vám několik tipů na rychlé a zdravé snacky , při kterých se nemusíte obávat kalorií. Tyto snacky vás nejen zbaví chutě na mlsání, ale také vás dostatečně zasytí a dodají vám energii. Jako bonus jsou zdrojem vitamínů, minerálů či zdravých tuků.
Chia pudink
Chia semínka po namočení do tekutiny zvětšují svůj objem, což z nich činí skvělého adepta pro přípravu pudinku. Tento pudink narozdíl od toho klasického nemusíte vůbec vařit. Stačí smíchat všechny suroviny, nechat nejlépe přes noc odpočívat a ráno vás bude čekat chutný pudink. Chia semínka jsou navíc zdrojem omega 3 mastných kyselin .
Chia pudink připravíte smícháním poloviny hrníčku rostlinného mléka (zvolte dle své chuti) a 2 polévkových lžic chia semínek. Necháte minimálně pár hodin v chladničce odpočívat. Pudink ještě dochuťte podle toho, co máte rádi. Přidat můžete med, vanilkový extrakt, kakao, čerstvé nebo sušené ovoce či ve formě pyré.
Kakaový tvarohový cheesecake
Sladký snack, který dokonale zažene jakékoli chutě na sladké. Toto mlsání si připravíte extrémně rychle a postačí vám k tomu jen pár surovin , které máte obvykle doma.
Připravíte ho smícháním 100 g jemného tvarohu, 1 vejce, 1 polévkové lžíce kakaa a 1 polévkové lžíce medu nebo sirupu z agáve. Směs nalijete do malých mističek a pečete v troubě 20 – 25 minut na 160 °C. Podáváte ho samotný nebo dozdobíte čerstvým ovocem či ořechovým máslem.
Tip: Aby se vám lépe pracovalo s ořechovými másly a byly krásně tekuté, nechte je několik minut zahřát ve vodní lázni.
Pečená cizrna
Pokud jste ještě neochutnali pečenou cizrnu, nevíte o jakou dobrotu přicházíte. Poslouží vám nejen jako snack, který s radostí vyměníte i za chipsy, ale také jako příloha k různým jídlům.
Použít můžete cizrnu z plechovky nebo si ji uvařit sami. Pokud použijete cizrnu z plechovky, stačí vylít vodu a nechat ji na chvíli vysušit. Následně cizrnu smíchejte s olivovým olejem, solí a kořením či bylinkami dle vlastní chuti. Vynikající je s uzenou paprikou, ke které můžete přidat i špetku chilli či provensálský pepř. Takto ochucenou cizrnu dejte na plech a pečte 30 - 45 minut na 180 ° C. Když začne mít zlatavou barvu, vyjměte ji z trouby a můžete ji podávat.
Omeletové role
Tyto role si můžete dát kdykoli vás přepadne hlad, ale skvěle se hodí i k snídani či večeři. Obsahují vysoké množství bílkovin, vitamínů, minerálů a naproti tomu mají nízký obsah sacharidů .
Na přípravu rolí použijeme 2 vejce, která rozšleháte se špetkou pepře a následně přidáte 30 g nastrouhané mozarelly. Rozpalte si pánev, na kterou vylijete směs a opečete z obou stran. Omeletu umístěte na talíř, položte na ni kvalitní šunku, hrst salátu a srolujte. Překrojte na polovinu a podávejte. Přidat můžete také nakrájenou zeleninu jako rajčata, okurku, papriku či ředkvičku.
Jablečné plátky s ořechovým máslem
Tento snack je jednoduchý, a přece tak dobrý. Ořechová másla jsou bohatá na množství zdravých tuků a živin . Záleží jen na vás, jaký druh si zvolíte.
Jablko si umyjte, osušte a nakrájejte ho na kolečka. Ještě předtím nebo poté vykrojte střed, podle toho jak se vám to lépe dělá. Kolečka uložte na talíř, natřete oblíbeným ořechovým máslem, například arašídovým, mandlovým a kešu. Můžete ještě posypat sušeným kokosem, plátky mandlí, kousky pekanových ořechů nebo kousky kvalitní čokolády.
Tyto snacky si můžete dopřát bez pocitu výčitek, jelikož mají málo kalorií a poslouží vám jako záchrana při pocitu hladu nebo když vás pronásleduje chuť na sladké. Určitě si však na nich pochutnají i ostatní členové domácnosti.
Dejte nám vědět, jak vám chutnaly a podělte se s námi o tom na sociálních sítích. K vašim fotkám nezapomeňte přidat #naureus .