6 tipů jak na zdravou grilovačku bez výčitek
Nicméně pravdou je a nikoho to ani překvapeni, že tento způsob úpravy jídla nepatří mezi nejzdravější. Při dodržení několika zásad si ji můžete užívat bez výčitek, ale i zdravotních potíží.
1. Na grilu záleží
Trendem poslední doby je grilování na kameni či různých grilovacích deskách, které zabrání kontaktu masa s přímým ohněm, jakož i odkapávání oleje či marinády přímo do ohně.
2. Používejte tácky na odvapkávání
Pokud se už přece jen rozhodnete použít klasický gril na uhlí, dbejte na to, aby olej z masa neodkapával přímo do ohně. Umístěte ho na tácky speciálně určené pro grilování. Ty zároveň ochrání maso od připékání na rošt a ušetří vám i čas s jeho čištěním.
Nezbytností jsou především v případě, pokud jste se rozhodli maso předtím namarinovat. Marináda odkapává do ohně a připéká se, čímž vznikají karcinogenní látky, které jsou pro tělo škodlivé. Připečené spálené maso obsahuje množství toxických a karcinogenních látek, které nejen podporují vznik rakoviny, ale i onemocnění tlustého střeva či žaludku.
3. Zapomeňte na klobásky
Klobásky, špekáčky či slanina sice chutnají skvěle, avšak pokud vás zajímá zdravotní hledisko, měli byste se jim vyhnout. Při výběru masa byste měli sáhnout spíše po méně tučném, případně tučné části ukrojit.
Důležité je dbát především na kvalitu masa ať už se rozhodne pro hovězí, vepřové nebo kuřecí. Zdravou a velmi chutnou volbou jsou i ryby, případně mořské plody. Jsou snadněji stravitelné a jejich příprava je rychlá. Zkuste navštívit místní prodejce ryb a zakoupit si je přímo čerstvé.
4. Připravte si domácí marinádu
V obchodě se obloukem vyhněte už marinovaným masným výrobkům. Ty častokrát obsahují dochucovadla, jako glutamáty, hodně soli nebo jsou zbytečně kalorické. Jednoduchou a mnohem chutnější marinádu si umíte připravit doma.
Marináda dokáže maso, ryby i zeleninu výtečně dochutit. Navíc maso, které na několik hodin naložíte do marinády je křehčí a tím se také zkrátí doba potřebná k jeho přípravě. Potraviny naložené v marinádě vždy držíme v chladu, nejlépe v chladničce.
Základem dobré marinády je kvalitní olivový olej a následně přidáváme koření podle našich chutí a preferencí. Přimíchat můžete sójovou omáčku, med, citrónovou šťávu, hořčici, chilli koření, česnek, kmín, ale i bylinky jako rozmarýn, bazalka či tymián. Zajímavou chuť vytvoříte přidáním piva či vína. vhodnou volbou je i již předpřipravené grilovací koření . Nebojte se experimentovat a objevovat nové zajímavé chutě.
Bylinky navíc obsahují antioxidační látky a tím dokáží zmírnit negativní vliv karcinogenních látek případně vznikajících grilováním.
5. Používejte kvalitní dochucovadla a koření
Stejně jako při výběru masa je třeba dbát především na kvalitu, stejně tomu tak je i při výběru koření a dochucovadel. Ty totiž mohou obsahovat glutamáty, nadměrné množství soli nebo jiné tělu škodlivé složky.
Zvolte koření a dochucovadla v bio kvalitě. Budou mít nejen lepší chuť, ale můžete si být jisti, že neobsahují nechtěné příměsi.
6. Vyměňte pečivo za zeleninu
Zdravější a snáze stravitelnou alternativou k pečivu je zelenina. Připravit si ji můžete grilovanou nebo si přichystejte jako přílohu salát. Vyhněte se však těžkým majonézovým salátům. Zakysaná smetana či bílý jogurt poslouží jako dobrá náhražka majonézy.
Na gril můžete umístit žampiony, papriku, rajčata, cuketu či kukuřici. Stačí je pouze jednoduše pokapat trochou oleje, dochutit solí a pepřem, použít můžete i grilovací koření nebo bylinky.
Skvělým jídlem na gril jsou i špízy. Vyskládat je můžete z jakéhokoliv masa a nakombinovat ho s vaší oblíbenou zeleninou.
Jaké je vaše oblíbené jídlo na gril? Podělte se s námi o vaši letní grilovačku na sociálních sítích a nezapomeňte přidat #naureus.