6 tipů jak připravit lehčí a zdravější štědrovečerní večeři
Jídlo neodmyslitelně patří ke svátkům. Jelikož si řekneme, že je to pouze jednou v roce, jsme náchylnější k tomu sníst o něco víc než obvykle . Zároveň tradiční pokrmy nepatří k těm nejlehčím jídlům, jaké můžete mít na talíři. Proto mnoho z nás končí přejedených s pocitem plnosti či těžkým žaludkem.
Avšak to může vést k tomu, že nakonec vás nebude čekat vánoční pohoda při pohádkách s rodinou, ale spíše zdravotní potíže. Především s přibývajícím věkem si musíme více dávat pozor na následky, které s sebou může kalorická večeře přinést.
Někdy stačí málo. Pouze nahradit jednu nebo dvě ingredience a hned máte o něco lehčí a zdravější večeři. Zkuste to letos. Přinášíme vám několik tipů jak na to.
1. Lehčí bramborový salát
Jen málo kdo si umí představit štědrovečerní večeři bez bramborového salátu. Avšak salát je velmi kalorický a obtížně stravitelný . Pokud vyměníte majonézu za bílý jogurt, ušetříte nejen kalorie, ale také odlehčíte trochu žaludek. Do jogurtu můžete přimíchat hořčici nebo zakysanou smetanu pro chuť.
Brambory jsou vysokým zdrojem sacharidů a jsou těžší k trávení. Změňte poměr v jakém je přidáváte do salátu. Přidejte větší podíl zeleniny a méně brambor . Skvělou volbou je řapíkatý celer. Ten dokáže dochutit salát a zároveň je prospěšný i pro trávení. Zkuste pár řapíků nakrájet nadrobno.
Tip: Povařený celer chutná skoro stejně jako brambory, ale je o něco zdravější. Pro ty, kteří chtějí více experimentovat, zkuste vyměnit brambory za celer . Dejte místo brambor pouze celer. Vsadíme se, že rozdíl nikdo nepozná.
2. Vyměňte tuky za ghí máslo
Smažená jídla rozhodně patří mezi ta nejhůře stravitelná. Proto se snažte tuky, co nejvíc v kuchyni omezit. Pokud už po nich musíte sáhnout, volte ty vhodnější, jako je například ghí máslo. To dokáže dodat pokrmům nový rozměr chuti. Díky tomu, že má vysoký bod varu, nedochází k jeho přepalování.
3. Vyhněte se trojobalu
Pokud je to možné, vyhněte se smažení úplně . Namísto smažené ryby v trojobalu, si ji připravte na grilu nebo pečenou v troubě . Totéž platí pro jakékoli maso. Právě smažené v kombinaci s kalorickým bramborovým salátem dokáže naše trávení pořádně potrápit.
Pokud nejste fanouškem kapra či pstruha nebo chcete vyzkoušet něco nového, připravte si k salátu lososa. Stačí přidat bylinky a pár minut ho opéct na pánvi kůží dolů. Následně jen pokapat trochou citronu. Rychlé a vynikající.
4. Pozor na výběr nápojů
Už samotná večeře je dost těžká. Zbytečně nezatěžujte trávení ještě slazenými nápojii . K večeři si zvolte raději čistou vodu nebo ji ochuťte čerstvým ovocem, citrónem či mátou.
Pokud pociťujete po večeři pocit plnosti, uvařte si bylinkový čaj na trávení. Podpoří lepší a rychlejší trávení a pomůže vám zbavit se pocitu plnosti.
5. Zelí bez zahušťování
Pokud váš tradiční recept na vánoční zelňačku obsahuje i zahušťování moukou, letos klasickou bílou mouku vyměňte za špaldovou či pohankovou. Nic se ani nestane, pokud mouku úplně vynecháte. V případě, že přece jen chcete zelňačku zahustit, jako alternativa dobře poslouží i nastrouhaný brambor.
6. Zdravé mlsání
Pojídání vánočního cukroví během dívání na pohádky je pro mnohé jedna z nejoblíbenějších vánočních aktivit. I ty si můžete připravit ve zdravější verzi . Receptů na internetu je mnoho. Zkuste tento rok rodinu překvapit a vyzkoušet něco nového, zdravějšího.
Tip: Máme pro vás malý tip na závěr. Po večeři si hned nesedejte na gauč , ačkoli je to velmi lákavé. Dopřejte si krátkou procházku . Pokud se chystáte ještě na návštěvu k rodině, zvažte, že auto necháte doma a raději půjdete pěšky. Takováto procházka je nejen tělu prospěšná, ale také příjemná a magická. Vezměte rodinu a jděte se letos po večeři projít.
Pokud jste přece jen podlehli všem dobrotám na vánočním stole a teď vás trápí trávicí potíže, připravili jsme pro vás první pomoc při přejezení se.