8 NEJ přírodních prostředků pro zdravé zuby
Návštěva zubaře většinou patří mezi ty méně příjemné návštěvy. Většina z nás pravděpodobně někdy zažila bolesti zubů, vrtání a trhání. Není to nic příjemného, a tak se snažíme poctivě ošetřovat svůj chrup - čistíme si zuby tím správným kartáčkem a pastou, používáme žvýkačky, ústní vody a snažíme se zdravěji stravovat. A přece to ne vždy zabírá ...
Když se mluví o zdravých zubech, mnohým se jako první v mysli vynoří zářivý úsměv a zubní pasta se sloučeninami fluoru. Za svůj život jsme pravděpodobně nesčetněkrát viděli reklamy, v nichž byly propagovány pozitivní účinky fluoridů na náš chrup - většinou bývá vyzdvihováno, že zpevňují povrch zubů a podporují remineralizaci, čímž se snižuje riziko zubního kazu.
V poslední době probíhá intenzivní debata mezi laickou i odbornou veřejností o tom, zda je fluor skutečně zdraví prospěšný. O fluoru se dočteme, že se v obou světových válkách používal jako bojový plyn a běžně se přidává například do jedu na krysy
(Zdroj: http: //vaculciak.blog.sme.sk/c/375222/par-viet-na-temu-zuby-chrup-stomatologia.html).
Jeho toxicita je přirovnávána k arsenu či k olovu. Podle informací z amerického Národního institutu bezpečnosti a ochrany zdraví patří fluorid sodný mezi nebezpečné toxiny, který může poškodit zuby, kosti, srdce, ledviny, nervy a způsobit odčerpání vápníku z těla a následně hypokalémii a smrt. Při předávkování může člověk cítit příznaky jako ospalost, průjem, horečku, problémy s dýcháním, dermatitidu, atd. Mezi zdravotní rizika, která jsou spojena s přípravkem fluoru se řadí i skeletální fluoróza (kosti jsou měkčí a křehké), hyperaktivita nebo letargie, demence, artritida, rakovina kostí, snížená funkce štítné žlázy, snížená produkce melatoninu, rychlejší stárnutí jakož i poškození spermií a zvýšená neplodnost.
(Zdroj:http://martinchudy.blog.sme.sk/c/299395/Fluor-v-pitnej-vode-Podvod-storocia-serial-11-krokov-ku-zdraviu.html)
Zdrojů informací na toto téma je množství a je samozřejmě na každém z nás, jakým informacím bude věřit.
My vám přinášíme seznam nejpoužívanějších prostředků z přírody, které vám pomohou vylepšit zdraví a přirozenou bílou barvu zubů.
1. Máta peprná
Chuť máty se nám spojuje se zubní pastou a to ne náhodou. Má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kloktání vlažného odvaru z máty zmírňuje bolest zubů, dezinfikuje sliznici a odstraňuje nepříjemný zápach z úst. Pro osvěžení dechu můžeme také přežvykovat čerstvé lístky máty, kterou si vypěstujeme na balkoně či v zahrádce. V její nati je obsažen mentol, který vyvolává příjemný pocit chladu, osvěžuje a zklidňuje sliznici v ústní dutině.
S pomocí máty si můžeme namíchat i vlastní, domácí zubní pastu:
- Tři čajové lžičky rostlinného glycerinu smícháme spolu s několika kapkami kvalitního oleje z máty peprné.
- Přidáme polovinu čajové lžičky kuchyňské soli a pět čajových lžiček sody.
- Všechny přísady důkladně promícháme.
- Zuby si dvě minuty čistíme připravenou směsí a vypláchneme si ústa.
2. Soda bikarbóna
Soda bikarbóna či hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3, je bílý prášek, který dobře známe z receptů na koláče. Je biologicky rozložitelná a pro naše zdraví velmi prospěšná, neboť pomáhá vytvářet zásadité prostředí.
Soda je mírně slaná a pomáhá neutralizovat zápach z úst. Nejjednodušší forma jejího použití je ústní voda: do poloviny sklenice vody přidáme jednu lžičku sody, důkladně promícháme a vypláchneme si ústa. Taková ústní voda je levná a neutralizuje bakterie v ústní dutině bez použití alkoholu. Výhodou také je, že pokud tuto vodu náhodou spolknete, nic vám to neudělá.
Pokud smícháme sodu (cca 3 polévkové lžíce) s kokosovým olejem (cca 4 polévkové lžíce), dostaneme jednoduchou a účinnou zubní pastu. Pro vylepšení chuti můžeme přidat 15-20 kapek oleje z máty peprné nebo z hřebíčku. Doporučujeme skladovat v uzavíratelné skleněné nádobě.
Postup si můžete prohlédnout i v tomto krátkém videu:
Pro svůj mírně abrazivní mechanický účinek se soda používá na bělení zubů. Při tření o zuby však zároveň působí i chemicky, rozpouští zubní kámen a pomáhá jej odstraňovat. Sodou si můžete posypat i kartáček s klasickou zubní pastou. Nepřehánějte to však a nečistěte si zuby příliš agresivně - mechanický účinek sody může totiž podráždit vaše dásně.
3. Kokosový olej
Panenský kokosový olej má na zuby antibakteriální a bělicí účinek. Kromě klasického čištění zubů kokosovým olejem doporučujeme vyzkoušet i metodu oil pulling:
- Vložte si do úst lžíci kokosového oleje.
- Počkejte, dokud olej neroztaje a vyplachujte si jím ústa stejně jako ústní vodou - převalujte ho pod jazyk i mezi zuby, kokosový olej z nich spolehlivě vytáhne zapomenuté zbytky jídla, které nezvládla kartáček.
- Vydržte 20 minut (pokud nevydržíte, můžete olej po 10 minutách vyměnit).
- Olej vyplivněte do kapesníku a zahoďte do koše; je plný toxinů z vašeho těla - v žádném případě ho nepolykejte a ani nevyplivujte do umyvadla (mohl by ztuhnout v potrubí a časem ho ucpat).
- Vypláchněte si ústa vodou a vyčistěte si je zubním kartáčkem, tak jak to děláte běžně. Nezapomeňte odstranit i bílý povlak z jazyka.
Kromě toho, že kokosový olej pomáhá zachovat zuby ve formě, má i řadu dalších zdravotních benefitů.
Foto: naureus.sk
4. Jahody
Chuť jahod si spojujeme s létem a často se s ní setkáváme i v dětských prostředcích na čištění zubů. Věděli jste však o tom, že v péči o zuby můžete zužitkovat i čerstvé jahody? Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která napomáhá bělení zubů. Tuto metodu bělení byste však neměli používat častěji než dvakrát za měsíc, protože kyselina může při nadužívání poškodit zubní sklovinu.
Postup:
- Smíchejte jahody (4-5 ks), rozmačkané na kaši s malým množstvím jedlé sody (cca ½ lžičky).
- Nechte směs působit na zubech (nedrhněte je) několik minut.
- Opláchněte směs a vyčistěte si zuby (2 minuty). Nezapomeňte použít zubní nit, abyste se zbavili případných zrníček z jahod, zaseknutých mezi zuby.
5. Mořská sůl
Mořská sůl je bohatá na minerály a stopové prvky, které mají příznivý vliv na dásně a zuby. Obsahuje například vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, fosfor, nikl a železo. Na rozdíl od klasické kamenné soli obsahuje více jódu a manganu.
Sůl je baktericidní, odstraňuje zápach z úst a odbarvuje zubní sklovinu, díky čemuž má na zuby bělící efekt.
Lidé, kteří dávají přednost slaným potravinám, obvykle mají silnější zuby a je mnohem méně pravděpodobné, že je postihnou nemoci zubů a dásní. Už ve staré Číně si lidé čistili zuby mořskou solí a využívali její zdravotní benefity.
Sůl je analgetická a antiseptická. Koncentrovaný solný roztok pomáhá při akutní bolesti zubů. V rámci prevence však můžeme používat jemnější solný roztok v podobě ústní vody, byť každý den.
Jaký je postup? Ve sklenici teplé vody rozpustíme jednu čajovou lžičku mořské soli a vypláchneme si ústa po každém čištění zubů. Dezinfekční efekt soli vydrží celou noc.
Pokud však máte citlivé či krvácející dásně, doporučujeme začít s nízkou koncentrací soli a postupně ji zvyšovat.
Pro změnu můžete vyzkoušet i solnou zubní pastu.
6. Šalvěj
Šalvěj je v našich končinách velmi oblíbená léčivka. Díky vysokému obsahu silic, flavonoidů, polysacharidů, tříslovin a organických kyselin má antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Ve formě nálevů, tinktur a extraktů se používají na množství různých neduhů. Šalvěj zmírňuje například nemoci dýchacích cest, krku, střev, ženské problémy a kašel.
Pomůže i při akutní bolesti zubů: bolavé zuby a dásně můžeme potírat a masírovat čerstvými šalvějový listy nebo si připravit odvar na obklad, výplach, či kloktání. Jednu polévkovou lžíci šalvěje povaříme v 0,2 l vody cca 5 minut a necháme vyluhovat dalších 10 minut.
Antiseptickou šalvěj můžeme používat i preventivně, například ve formě balzámu na dásně.
7. Hřebíček
Voňavý hřebíček připomíná zimu, Vánoce a svařák. Pochází však z tropů, ze stromu zvaného hřebíčkovec vonný, který roste v Brazílii, na Madagaskaru či v Zanzibaru. Znali ho i ve staré Číně, kde se tradovalo, že zvyšují tok energie a zrychlují metabolismus.
Hřebíček obsahuje rostlinné silice, steroly, třísloviny, flavonoidy, olej, vlákninu a důležité minerály: vápník, draslík a mangan. Působí dezinfekčně, antibakteriálně a částečně znecitlivuje. Pokud vás bolí zub, dokáže zmírnit citlivost a bolest zubního nervu. Aplikujte si na zub hřebíčkový olej nebo po domácku vyrobenou tinkturu.
Namočte 10 ks hřebíčku do 1 dcl Alpy (Francovky) a nechte v uzavřené nádobě vyluhovat 2 týdny. Do této směsi můžete přidat i kousek skořicové tyčinky. Tinkturou si můžete masírovat dásně i zub, případně si zředěnou tinkturou vyplachovat ústa.
Pokud je na to pozdě a zub stále bolí, zkuste obyčajné žvýkání hřebíčku a mělo by se vám ulevit.
8. Česnek
Určitě jste již slyšeli o výrazných antibakteriálních vlastnostech cibulovin. Cibule a česnek umí zatočit s viry, plísněmi i kvasinkami. Ačkoli "česnekový dech" není právě ten nejlákavěji, někdy je utrpení tak velké, že účel světí prostředky a v rámci zmírnění bolesti zubů můžeme sáhnout i po česneku.
Česnek obsahuje alicin, přírodní antibiotikum, které ničí bakterie v ústní dutině. Stačí si do úst vložit stroužek česneku a rozžvýkat ho. Případně obalit stroužek česneku gázou nebo vatou a vložit si jej do ucha na straně, kde máme bolavý zub. Nevěříte? Vyzkoušejte!
Jak se o své zuby staráte vy? Používáte zubní pastu s fluorem nebo dáváte přednost bylinkám, sodě a soli? Máte zaručený "babský" recept proti bolestem zubů? Podělte se o svůj názor s ostatními čtenáři blogu.