Amarant – bezlepkový zázrak z Ameriky
Pochází z Jižní Ameriky a lidé ho znají už téměř 8000 let. Používali ho už Mayové, Aztékové či Inkové. Indiáni ho dokonce nazývali "svaté zrno" a sloužil jim při rituálních obřadech. Pokud stále nevíte, o čem je řeč, zřejmě nebudete nebudete znát ani slovo amarant. Mnozí tuto "pseudoobilninu" neznají pod tímto názvem. Některým se ale rozsvítí, když řeknu laskavec. Amarant, či jinak nazývaný laskavec, je velmi málo známá obilovina, což je pro lidi velká škoda. V dalších řádcích zjistíte proč.
Co je amarant?
Jak jsem již zmiňovala výše, lidé ho používají již 8000 let, ale v současné době není až tak známý. Přiznám se, že ani já sama jsem netušila, o co jde. Slovo amarant ani laskavec mi nic neříkalo. Jde o obilovinu, která je hlavně vhodná pro celiatiky, protože je bezlepková. Lze ji považovat za zázračnou obilovinu, protože i když neobsahuje lepek, obsahuje množsví kvalitních bílkovin, stopových prvků, vitamínů a minerálních látek. Svým složením vítězí mezi obilovinami - obsahem vlákniny, vápníku, mědi, zinku, kyseliny listové a jinými. A nesmíme zapomenout na důležitou látku, kterou amarant obsahuje - lysin (velmi cenná aminokyselina, podporující tvorbu mozkových buněk).
Je vhodný jako náhrada pšenice. Tu známe všichni a je téměř všude, což je škoda. Pšenice není až tak dobrá varianta pro vaše tělo, jak se na první pohled zdá. Je totiž jeden z nejčastějších alergenů a má poměrně vysoký obsah cukru. Proto se doporučuje amarant jako její skvělá náhrada. Rostlina amarantu produkuje malinká semínka podobná máku, která jsou považována za opravdový poklad.
V přírodě můžete narazit až na 60 druhů amarantu, ale v potravinářském průmyslu mají využití pouze tři. Používá se nejen k přípravě vloček, palačinek, ale i jako chutná příloha k jídlům. Výborně zasytí i v podobě těstovin, polévek, jako přísada v rizotu a můžete z něj upéct i chléb. Na amarant nedají dopustit ani sportovci, kteří ho konzumují zejména pro tvorbu svalové hmoty.
Jaké jsou jeho účinky na zdraví?
- zlepšuje imunitu,
- působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním,
- snižuje vysoký cholesterol,
- podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk,
- léčí popáleniny a urychluje hojení jizev,
- urychluje metabolismus,
- působí jako prevence před osteoporózou,
- zlepšuje trávení a pomáhá i při zácpě,
- pročišťuje tlusté střevo od nečistot,
- působí preventivně před hemeroidy.
Dále jsou známé tinktury a odvary z amarantu, které zastavují krvácení, léčí játra, srdce a rostlinná tinktura dokáže léčit i únik moči u dětí. Amarantovou šťávu a bylinky lze použít na obličej jako masku, krém nebo jako kondicionér na vlasy. Jeho biologicky aktivní látky jsou prospěšné pro pružnost pokožky, omladí ji a vlasům dodají zdravý lesk. Mnozí ho využívají i jako mouku. Ta zjednoduší hubnutí a blahodárně působí na zažívací trakt.
Podívejte se, co všechno Naureus nabízí:
Amarant zrno
Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilné trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao. Amarant je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. Dobře se kombinuje s rýží a jinými obilovinami. Lze z něj udělat domácí popcorn nebo připravit skvělé rizoto. Vychutnejte si ho v biokvalitě.
Amarantové vločky
Vločky z amarantu jsou v biokvalitě. Vzhledem k tomu, že zrno amarantu má vysokou výživovou hodnotu, obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a je vynikajícím zdrojem minerálů, vitamínů a zdravých rostlinných tuků, jsou amarantové vločky skvělou součástí cereálních snídaňových směsí. Můžete jimi obohatit kaše, svačiny, polévky. Amarant je přirozeně bezlepkový.
Amarantová mouka
Amarantová mouka je vhodná na přidávání při přípravě chleba, pečiva a dalších potravin jako obohacení jídelníčku v ideálním poměru 20% k mouce klasické. Dodává ořechovou a kořeněnou vůni. Je vhodná pro osoby s celiakií, potravinovou alergií i pro děti jako náhrada za pšeničnou mouku při zavádění nemléčné stravy v dětské výživě. Má vysoký obsah a kvalitu bílkovin, významný obsah vlákniny, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin.
Těstoviny - amarantové vřetena
Přirozeně bezlepkové těstoviny s obsahem amarantové a rýžové mouky. Amarant je znovu objevená obilovina, která svědčí všem - je přirozeně bezlepkový. Rýže je výborným zdrojem kvalitních bílkovin, vlákniny, zdrojem vitaminů, zejména skupiny B a je přirozeně bezlepková.
Sprchový vitamínový gel
Dopřejte své pokožce extra dávku vitamínů a minerálů díky sprchovému gelu Natura Siberica. Sprchový gel okouzlí svou vůní a Vaše pokožka bude hydratovaná a vyživená. Základ gelu tvoří koktejl z bobulí a planě rostoucích sibiřských bylin, kořeny poskytnou Vaší pokožce něžnou péči. Moruška arktická, malina lesní, hroznový olej, dřišťál sibiřský, bílý sibiřský len, olej z laskavce.
Čistící tonikum pro unavenou a stárnoucí pleť
Tonikum je vhodné na unavenou a stárnoucí pleť. Efektivně čistí pokožku a zpomaluje proces stárnutí. Pleť zpevňuje, hydratuje a dodává jí svěží vzhled. Obsahuje: ženšen - jako hlavní přírodní lék proti stárnutí a na regeneraci pleti, tužebník - obnovuje přirozené regenerační funkce pokožky a zlepšuje její elasticitu, extrakt z laskavce - vyživuje buňky kyslíkem a zpomaluje uvolňování volných radikálů.
zdroj: nativebars.com