Halloween - nejlepší recepty
Halloween je svátek, který se slaví 31. října. Oslavují ho zejména v USA, kde děti převlečené v maskách chodí od sousedů ptát bonbony a sladkosti. Jak je to s Halloweenem u nás?
Na Slovensku tento svátek odsuzuje mnoho lidí, ale každým rock přibývají i lidé, kteří si tento svátek užívají naplno. Proč ho odsuzujeme? Většina lidí ho odsuzuje jen proto, že si myslí, že jeho původ je v Americe. Málokdo však ví, že je to pohanský (keltský) svátek Samhain, což znamená konec pohanského roku. A na překvapení, není jeho původ v Americe, ale v Irsku. Tento svátek byl totiž pro Kelty začátkem nového roku. Odděloval léto od zimy, no tak jistě byl svátkem, kdy zanikala hranice mezi živými a mrtvými.
Jak slavíme tento svátek u nás?
U nás je tento svátek oproti jiným státem v pozadí, ale pomaličku se dostává do povědomí lidí i zde. Většinou si vyřezáváme dýně a následně do nich vkládáme svíčky, vytváříme si typickou podzimní výzdobu, někdy i "halloweenskou", jezdíme na halloweenské mejdany, kde se převlékáme většinou za někoho mrtvého ... Řekla bych, že u nás je tento svátek spíše pro mládež v pubertě a mladých lidí, kteří si chtějí zpestřit všední dny. Stejně tak si zpestřují všední dny i maminky s malými dětmi. Kreslí spolu halloweenské motivy, vyrábějí si různé masky na školní halloweenskou pArtyom, dokonce spolu pečou halloweenské dobroty. Dali byste si takovou dobrotu i Vy? Několik jejich pro Vás připraveno mám ... Začneme rovnou snídaní na krásné naladění dne ...
Halloweenské snídaně ...
Co potřebujeme?
- 1 papriku (pokud děláte snídaně pro více rošťáky, tak více)
- 1 balení sardinek v oleji
- 1 malá cibulka
- 1 natvrdo uvařené vajíčko
- Máslo podle chuti
- Kyselé okurky podle chuti
Postup:
Uděláme si klasickou rybí pomazánku smícháním všech ingrediencí kromě papriky. Hledáte v tomto receptu halloweenskou tematiku? Stačí, když si papriku vyřízneme přesně tak, jak vyřezáváme i dýni. Do papriky vložíme rybí pomazánku a snídaně jsou připraveny. Na talíř můžete přiložit pečivo, které máte k rybí pomazánce nejraději.
Dýňová polévka
ingredience:
- 400g máslové dýně
- 1 brambora
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce másla
- ½ čajové lžičky kari koření
- 600 ml vody nebo masového vývaru
- 150 ml sladké smetany
- 1 lžíce zakysané smetany
- sůl
- Černý mletý pepř
- Nastrouhaný muškátový oříšek
- Dýňová semínka loupané
- Najemno nasekaná koprová nať
- dýňový olej
Jak na to?
Na másle si zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou a hlavně oloupanou dýni, brambory a česnek. Několik minut podusíme, přidáme kari koření a znovu podusíme. následně zalejeme vývarem nebo vodou a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Odstavíme z ohně, rozmixujeme, přidáme sladkou a kysanou smetanu a dáme opět na povařit. Když sevře, dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem. Dýňová jadérka opečeme na pánvi. Když si polívčičku nabereme na talíře, posypeme ji takovými opečenými jádry, koprovou natí a trošičku pokapeme dýňovým olejem. Tento recept chutná i dětem, ale nevím jestli pro chuť polévky, nebo pro její zázračnou barvu.
Dýňový chléb
Potřebujeme:
- miska
- ½ šálku másla
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- 200g dýňového pyré
- ½ KL skořice
- Špetka čínského 5-spice koření
- Špetka nového koření
- miska
- 2 šálky hladké mouky
- 1 KL soli
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL jedlé soli
- ¾ šálku vlašských ořechů
Jak postupovat?
Nejdříve si smícháme všechny ingredience, které spadají pod první misku. Pak si stejně smícháme všechny suroviny, které spadají pod druhou misku. Pokud to máme následně smícháme "první misku" s "druhou miskou". pomaluz toho vypracujeme těsto. Použijeme vyšší menší plech, který si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Následně do něj pěkně uhladíme hmotu, která nám vznikla smícháním misek. Pečeme při teplotě 160 stupňů asi jednu hodinu. Recept je vynikajícím zpestřením všedního chleba .. :)
Hot dog mumie
Potřebujeme:
- 1 balení párků
- 1 listové těsto
- kečup
Postup:
Postup je velmi jednoduchý. Listové těsto si rozválíme a poodkrajujeme z něj tenoučké kousky. Ty následně obtočíme kolem párků, aby vypadaly jako mumie a dáme do trouby. Pečeme, dokud nám těsto na párcích trošku nezhnědne. Následně uděláme mumiím kečupovou oči a můžeme podávat.
Dýňový salát
Připravme si:
- 1 dýni
- 50g kopru
- 150g žampionů
- 100g oleje
- 250g majonézy
- Sůl podle chuti
Jak na to?
Čerstvou dýni si nejdříve nastrouháme a spaříme. Žampiony si nakrájíme na tenké nudličky. Následně si je orestujeme na oleji a necháme vychladnout. Spařenou dýni, vychladlé žampiony a kopr zamícháme, přidáme majonézu a ochutíme solí. Takto udělaný šalátik můžeme naplnit do rajčat nebo paprik, stejně dobře chutná jen s pečivem.
Halloweenskej koláček
Co si připravme?
- 3 vejce
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky nahrubo nakrájené oranžové dýně
- citronová šťáva
- citronová kůra
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 až 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL sody
- Trošku kokosu nebo kakaa
- rozinky
- oříšky
Jak se dopracujeme k fenomenálnímu výsledku?
Do pěny vyšleháme žloutky s olejem, moučkovým a vanilkovým cukrem. Následně přidáme nastrouhanou dýni, šťávu z jednoho menšího citrónu, a trošičku nastrouhané citronové kůry. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který následně vmícháme do směsi. Pomalu přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a sodou. Pokud máte rádi rozinky a různé oříšky, tak můžete pro zpestření přidat i ty. Dortovou formu si vymažte tukem a vysypte kokosem. Do formy nalijte připravenou směs a dejte zapéct do vyhřáté trouby. Koláč se má péct při 180 stupních asi 40-50 minut. Koláč vyjmeme z trouby, nakrájíme na kostky a podáváme ho přelitý zakysanou smetanou.
Chcete-li udělat mramorovaný koláč, ještě před vylitím do formy si ho rozdělte na dvě poloviny a do jedné vmícháme kakao.
Koláček je vynikající hlavně v těchto pochmurných podzimních dnech.
Přeji dobrou chuť ...
Máte rádi raději zdravější recepty?
Pokud jste zastáncem zdravého stravování, tak můžete některé ingredience vyměnit. Bílý cukr můžete vymeniť za hnědý, případně místo něj můžete použít kokosový cukr , který je ze všech suverénně nejzdravější. Pokud Vám kokosový nechutná, můžete použít dokonce i steviových cukr . Namísto klasického slunečnicového oleje můžete použít kokosový olej , který je mnohem zdravější a jídlo je díky němu vláčnější. Pokud si myslíte, že bílá mouka je příliš nezdravá, můžete ji vyměnit za špaldovou mouku. Takto si můžete přizpůsobit všechny ingredience tak, aby byly pro Vás přístupné a hlavně zdravé. Je jen na Vás které z nich si pozměníte. Stačí pouze zkoušet.
Všem vám, kteří se chystáte na halloweenskou párty, přeji dobrou zábavu, a těm, kteří se chystají uvařit si některý z receptů, přeji dobrou chuť. J
Chcete si vyrobit strašidelný koláč? Zde se můžete inspirovat ...
Vaše Halloweenka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus