Jak si udělat zdravější Velikonoce
Maso, koláčky, alkohol, vajíčka to vše čeká koledníky jako občerstvení na zastávce při svém koeldování. Překvapit je ale můžete i zdravě. Stačí když upečete koláč plný prospěšných surovin a necháte se pořádně "vykoupat" studenou vodou, což vašemu zdraví pouze pomůže. Naureus je dům plný zdraví, a proto na www.naureus.cz nakoupíte všechny jen ty nejzdravější potraviny, které vám chybí do vašich sladkých či slaných pamlsků. Pár tipů na inspiraci najdete i zde:
Velikonoční beránek
Potřebujete: 250 g BIO špaldové mouky Wolfberry , 200 g ghí , 250 g měkkého nízkotučného tvarohu, 100 g medu , 100 g třtinového cukru s melasou, 1 ks kypřícího prášku , citronovou kůru, 3 lžíce vlašských ořechů , 3 lžíce BIO rozinek , 2 lžíce BIO brusinek , 4 lžíce hnědého rumu, 2 vejce a 1/3 lžíce himalájské růžové soli .
Na zdobení budete potřebovat 2 x 75 g čokolády se sladidly 72%, 1 lžíci BIO panenského kokosového oleje , lísková jádra .
Postup:
Na půl hodinku namočte rozinky do rumu. Formu na beránka pořádně vymažte ghí máslem a vysypte špaldovou moukou. Ručním mixérem vyšlehejte ghí máslo, 2 vejce, med, třtinový cukr a tvaroh na jemný krém. Přidejte kůru z citrónu, špaldovou mouku, sůl, kypřící prášek a znovu dobře rozšlehejte. Dále přidejte brusinky, na hrubo nasekané ořechy, rozinky v rumu a opatrně zamíchejte do těsta. Těsto vylijte do formy a rovnoměrně jej rozetřete po celé formě. Pokud máte i vrchní část formy tak ji přikryjte a pečte asi 45 minut na 180 stupňů. Později snižte teplotu na 160 a pečte dalších 15 minut. Po dopečení nechte beránka ještě vychladnout a až poté ho vyjměte z formy. Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem a beránka potřete. Z lískových ořechů můžete vytvořit oči. Na závěr ho ještě dejte do chladničky, ať ztuhne.
Kakaové muffiny
Potřebujete: 1 hrnek kokosové mouky , 1 hrnek BIO špaldové celozrnné mouky , 1 hrnek BIO ovesných vloček , 1 balíček kypřícího prášku , 6 vajec, ¾ hrnku kokosového cukru, 1 hrnek mléka, ½ hrnku kokosového oleje , 2 lžíce BIO kakaového odtučněného prášku , bio mandle loupané , 200 g čokolády alespoň 70%, 1 hrst datlí .
Postup:
Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Přidejte mléko a olej. Dále dodejte všechny sypké ingredience, ovesné vločky (rozemelte je), kypřící prášek, obě mouky, kakaový prášek. Šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Čokoládu nalámejte na kousky, nakrájejte datle a ručně vmíchejte do těsta. Do plechu na muffiny vložte papírové formičky a každou lžičkou naplňte těstem až po okraj košíčku. Nakonec je posypte nakrájenými mandlemi a vložte do rozehřáté trouby. Pečte na 190 stupňů cca 30 minut. Z udaného množství vám vyjde cca 12 muffinů.
Velikonoce ve světě
- USA - "Easter Egg Roll! - koná se na zahradě před Bílým domem, kde prezident pozve děti a ty hledají na zahradě ukryté velikonoční vajíčka, které skryl velikonoční zajíček. Tradice se koná od roku 1878.
- Anglie - během velikonočních svátků se tančí tanec "Morris Dancing" - jde o tanec, který má krokovou choreografii, na holeních mají tanečníci připnuté zvonce, mívají kapesníčky a v rukou mají hole připomínající meče.
- Norsko - oslavují tradici zvanou "Paaskekrim" - v tomto období lidé čtou detektivky nebo dívají detektivní filmy. Část rodin odchází do hor lyžovat.
- Bermudy - během tohoto svátku si vytvářejí vlastní létající draky a chodí si je pouštět. Draky jsou vyráběny ze dřeva nebo z hedvábného papíru.
Ať už tyto svátky máte rádi nebo ne, jde o důležitý svátek křesťanů oslavujících vzkříšení Krista. Ženy, pokuste se přivítat své koledníky co nejlépe a nejzdravěji. Muži vykoupejte své ženy do krásy a vyšlehejte je tak, aby byly po celý rok zdravé.
Krásné velikonoční svátky přeji!