Krémové těstoviny se slunečnicovou omáčkou
Jemná chutná omáčka s nádechem ořechů a sýru a přitom ve zdravé verzi vhodná pro každého.
V svých receptech se snažím nahrazovat suroviny tak, aby byly vhodné pro každého. Základem dnešní omáčky budou slunečnicová semínka, které pomáhají nahradit oříšky a jejich chuť. Jsou loupané a jejich použití je velmi univerzální. Vyrobíte si z nich máslo, mléko nebo třeba sýr. Hodí se do salátů, příloh, pečiva či kaše.
Suroviny na 4 porce
400g špaldové těstiviny penne
200g slunečnicová semínka
1 PL kurkuma
1 PL červená paprika uzená
1ks tofu paštika rajčata-olivy
2ks česnek
2 PL olivový olej panenský
3 PL Lahůdkové droždí
1ks limetka
1 ČL oregano drcené
1 lžičku rozmarýn drcený
1 lžičku sůl himalájská / pepř
150 ml voda
* vegetarian * vegan * bez ořechů
Priprava:
Namáčení: 2 hodiny
Těstoviny: 7 minut
Omáčka: 5 minut
- 200g slunečnicových semínek předem namočíme na cca dva hodiny aby nám změkly a můžeme je nechat namočené i přes noc.
- Špaldové penne uvaříme ve vroucí a osolené vodě na cca 7 minut "al dente" a tedy mírně křupavé což způsobí, že je naše tělo bude trávit pomaleji a tedy i glykemický index této potraviny klesá.
- Mezitím, dokud se nám vaří těstoviny, připravíme si jemnou omáčku a jako obvykle použijeme můj milovaný mixér.
- Do mixéru dáme namočená slunečnicová semínka.
- Přidáme 1 lžičku kurkumy a 1 lžičku papriky mleté uzené, paštiku, 2ks utřeného česneku.
6. Mixujeme dokud se nám nevytvoří hustší kaše.
7. Přidáme olej, vodu, citron, lahůdkové droždí a znovu vše pořádně vymixujeme. V této chvíli bychom
už měli mít jemnou omáčku.
8. Já jsem si ji vymixovala troška méně, aby bylo stále cítit kousky slunečnic.
9. Na závěr přidáme sůl, pepř, oregano a rozmarýn a už jen jemně promícháme.
10. Podáváme s čerstvými rajčaty a pažitkou.