Nastal nejvyšší čas začít jarní detox č. 1
Období zimy se již skončilo a jaro je tu. Zima je kromě sněhu a mrazu známá i tím, že lidé jsou celkově jaksi línější a pohodlnější, s čímž se pojí i jejich jídelníček. V tomto období se tak jaksi rádi "zaoblujeme". Konzumujeme všechno, co nám chutná, a to zejména v období Vánoc. Moučníky, koláče, kapustnica, klobásky a různé jiné kalorické dobroty. Na jaře už člověk začíná pomýšlet na teplejší měsíce, ale i na to, jak spálí všechno, co v zimě nabral. Nepomýšlí jen nad změnou jídelníčku kvůli své postavě, ale i kvůli pleti, vlasům či nehtem, kde se to všechno škodlivé, co jsme do sebe nacpali, velmi rychle projeví.
Jarní očista
Hodně z nás jaksi v tomto období už začíná přemýšlet nad takovým obecně známým slovíčkem, jakým je detox. Jde o proces, ve kterém vaše lidské tělo přirozeně eliminuje škodlivé toxické a odpadní látky z jater, ledvin, plic a tlustého střeva. Pročistit se zevnitř není nic špatného a tuto očistu by měl absolvovat jednou za čas každý. Není však vhodný pro děti mladší 18 let, starší 70 let a těhotné ženy. Detoxikační kúra spustí v těle čištění, zlepší krevní oběh a tělu dodá vhodné živiny. Všichni odborníci vám na otázku ohledně DETOXu řeknou, že byste ho měli absolvovat minimálně jednou ročně. Příchozí měsíce jsou nejvhodnějším obdobím na detoxikaci, protože mnozí z vás bojují s psychickou i fyzickou únavou.
Na to, aby vám tato jarní očista opravdu pomohla, si musíte vybrat ten správný detox. Pokud si zvolíte ten vhodný, váš organismus se rychleji dá znovu dohromady, zlepší svou hydrataci a resetuje mentální zátěže ze zimního období. Jednoduše řečeno, jde o odlehčení trávicího traktu na několik dní. Jarní detox je nezbytný pro každého z nás a jen po něm budeme připraveni vstoupit do letního období s lehkostí, čistou myslí a zdravým tělem i duchem. Nezaměňujte ale detox s dietami. Detox funguje na párdňovej očistě. Nejde o to své tělo zatěžovat drastickými dietami, na to si rozhodně dejte velký pozor. Vaše tělo vás začne poslouchat, když na něj půjdete pomalu krok po kroku.
Pár tipů, jak začít jarní detox
- Uklidněte své tělo i mysl
V procesu detoxu je důležité být zcela klidný. Dejte si na určité období klid od všech zábav a událostí. Nakopněte se příchodem jara a dopřejte si klid po náročném zimním období.
- Čistá voda
Detoxikace si čistou vodu přímo vyžaduje. Hlavně její dostatečný příjem. Na pití vody nikdy nezapomínejte, protože pokud vaše tělo už pociťuje žízeň, jde o alarmující stav. Dehydratace způsobuje oslabení buněk a tkání nebo vysušenou pokožku bez života.
- Důležité je odlehčit stravu
Po přejídání v zimě je čas upravit si jídelníček. Vaše tělo je natolik rozumné, že vám velmi rychle dá najevo, co se mu líbí a co ne. Jsou jídla z nichž je člověk unavený, máš vyrážky, svědí ho tělo nebo se cítí nafouknutý jako balón. Dejte tomu všemu klid a začněte žít zdravěji. Špatná strava po zimě se neprojeví jen na váze, ale i na vaší pokožce, vlasech či nehtech. Zařaďte do stravy více přirozené stravy, jako jsou obiloviny, celozrnné těstoviny, batata, kořenovou zeleninu a uvidíte, že Vás ty chutě a barvy začnou bavit.
- Dejte přednost čerstvé zelenině a ovoci
Pokud si myslíte, že jste dosud jedli dost zeleniny a ovoce, začněte v tomto období ještě více. Jsou totiž přirozeným zdrojem vitamínů a živin. Zeleninu můžete použít jako přílohu ke jakémukoli je
dlu a ovocem nahradíte všechny ty přeslazené pamlsky.- Začněte pít čaj
Bylinné čaje jsou pro vás tou správnou volbou. Zkuste vyměnit kávu za čaj a dopřejte si ho několikrát denně. K nejznámějším odstraňovačem toxinů z těla patří kopřiva, ale i pampeliška, jejíž kořen podporuje trávení a také výborně čistí krev a ledviny.
- Zaměřte se na játra
Játra v lidském těle funguje jako detoxikační továrnu. V této oblasti je známý hlavně ostropestřec mariánský, který si můžete koupit ve formě čaje nebo doplňku stravy. Do stravy také zařaďte kurkumu či červenou řepu.
- Vyhledejte mořské řasy
Tato mořská zelenina pomáhá při detoxikaci tím, že mění toxické kovy na soli, které vaše tělo dokáže eliminovat. Jsou bohatým zdrojem vitaminů, proteinů a minerálů.
- Pijte ovocné šťávy
Ovocné šťávy pijte zejména dopoledne. Výborně urychlí váš metabolismus a díky vysokému obsahu vlákniny podporují vaše trávení. Navíc snižují ukládání tuku a minimalizují chuť na sladké.
- Klíčky
Slyšeli jste už o klíčcích? Ve vaší kuchyni si můžete nechat naklíčit snad všechno. Oblíbené jsou různá semínka a luštěniny, ale slyšeli jste už o Quinoa? Momentálně se řadí mezi nejzdravější potraviny na světě.
V prvním blogu o jarním detoxu se přirozeně budu věnovat nejprve vhodné stravě a potravinám, které tvoří základ detoxikačního procesu. Potraviny a pitný režim, kterých se to týká, neodmyslitelně najdete iu nás v Naureuse. Pokud chcete začít detoxikační proces, náš obchod Naureus je pro vás tou správnou volbou, protože kromě bio kosmetiky nabízíme i zdravé potraviny. Ve druhém blogu se zaměřím více na vnější očistu a povenujem se jarní detoxikaci v oblasti vlasů a pokožky.
Detoxikujte s Naureusom!
Quinoa
Quinoa , které se říká také merlík chilský, pochází z Jižní Ameriky a tradičně tam po tisíciletí patřila s bramborami a kukuřicí k nejdůležitějším potravinám. Stejně jako používali Aztékové při svých rituálních obřadech chia semínka, tak byla součástí obřadů Inků právě quinoa. Quinoa vyniká, stejně jako rýže, opravdu jednoduchou přípravou, je bezlepková, takže ji mohou konzumovat i celiatici, má výbornou chuť, nenadýmá a je lehce stravitelná. Ve svém jídelníčku ní můžete nahradit kuskus nebo rýži a výborně se hodí připravena nejen jako příloha k masům, ale i na sladko, nebo jen se zeleninou.
Kopřivový bylinný čaj
Vnať kopřivy obsahuje mnoho minerálů a železo. Dobře působí na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči, vody z organismu a vyprazdňování střev. Užívá se při chřipce a léčí dýchací orgány. Podporuje také normální činnost kardiovaskulárního systému a normální stav kloubů. span> Přestože se řadí mezi plevel, je kopřiva dvoudomá všestranně využitelná léčivá rostlina. Využívá se v kuchyni, v kosmetice nebo jako hnojivo na zahrádce. Nejčastěji se kopřiva vyskytuje na okrajích lesů, při cestách, plotech, v štěrku a hromadách suti, od nížin až do hor. Nejlepší doba k sběru kopřivy je na jaře. Od března do dubna se sklízejí především mladé výhonky, pokud však kopřivu sekáme, můžeme ji sbírat téměř celý rok. Kopřiva dvoudomá zavěšená v domě symbolizovala silný ochranný prostředek před všemi nemocemi. Pokud přesto někdo v domě onemocněl, byl kopřivou ušlehaný.
BIO borůvková ovocná šťáva
Čisté ovocné šťávy jsou vyráběny přímo lisováním za studena. Podíl bobulovin je 51% a zbylých 49% je doplněných přírodní jablečnou šťávou. Jsou vhodným zdrojem antioxidantů pro všechny skupiny lidí (zdraví i zdravotně indisponováni). Ovocné šťávy jsou tou nejlepší volbou nakopnutí se na jarní období. Začněte detox s vhodnými ovocnými šťávami.
kurkuma
Kurkuma podporuje normální trávení a činnost jater, zejména trávení tuků (lipidů), podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému. Přispívá k normální funkci imunitního systému jako antioxidant a podporuje normální činnost nervové soustavy a normální funkci dýchacího systému, podporuje normální stav kloubů a kostí a pokožky.
BIO oves
Oves je na živiny nejbohatší obilí. Obsahuje přibližně dvakrát více tuků než pšenice, více proteinů a sacharidů. Je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Nejvíce zastoupenou živinou v ovsu jsou sacharidy, které se díky struktuře zrna snadno zaměňují a pomalu vstřebávají. V ovsu se nachází v malém množství i fruktóza. Oves obsahuje rozpustnou vlákninu. Díky velké nutriční hodnotě a lehké stravitelnosti představuje oves jednu ze základních potravin lidské stravy.
Chlorella
Chlorella obsahuje více než 20 vitamínů a důležitých minerálů. 50-60% sušiny chlorelly tvoří protein. Je výborným zdrojem betakarotenu, chlorofylu. Obsahuje více vitamínu B12 než hovězí játra, a proto by měla být doplňkem vegetariánské stravy, která tento vitamin často neobsahuje v dostatečném množství. Přirozeně vyvážené složení chlorelly působí na organismus důležitým doplněním látek, regulací přirozených pochodů a čistícím účinkem. Pravidelným užíváním dochází ke stavu, kdy si tělo nepotřebuje dříve deficitní složku potravy obstarávat nadměrným příjmem jinak nehodnotné potravy. Účinně detoxikuje organismus a pomáhá tak schopnosti organismu bojovat proti rakovině.
Mořské řasy
Pobřežní řasa Nori (Porphyra tenera) je nejpopulárnější z řas - má mnohostranné využití, jemnou chuť, nejvyšší obsah bílkovin, hodně vitamínu C, B a A. Snižuje cholesterol, pomáhá při trávení tuků. V tradičním japonském léčitelství se řasy používají k čištěníe krve: odbourávají cholesterol z tepen, žil a vlásečnic (tuky a hleny při konzumaci masa) a zvyšují jejich pružnost. Také se používají na podporu imunitního systému. Zbavují tělo těžkých kovů, chemických zbytků a radioaktivity. Díky vysokému obsahu minerálů alkalizují krev. Při pravidelném používání zlepšují krevní tlak, alergie, revmatismus i nervové poruchy.
zdroj: tasteforlife.com
vaše BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus