Nastartujte se ráno super zdravou snídaní
Kvalitní snídaně je velice důležitý základ nového dne a rozhoduje o tom, jakou budeme mít dopoledne energii. Vydatnou snídaní zajistíme správné fungování našeho metabolismu a budeme se i lépe soustředit. Kdo nesnídá, ten sní později mnohem více jídla (většinou sladkých potravin) - proto bychom neměli snídani vynechávat, zvláště u dětí ne.
S touto mojí oblíbenou snídaní se s vámi určitě musím podělit. Chutná nejen mě, ale celé rodinně. Je velice výživná a zasytí, ale také, je jednoduchá na přípravu. Což určitě každá maminka ocení. Tato vydatná snídaně může klidně posloužit i jako dopolední svačina.
Co budeme potřebovat?
Řeč je o směsi jemných ovesných vloček v kombinaci s klasickým mlékem, nebo rostlinným nápojem (kokosovým, mandlovým, ovesným, ořechovým, makovým…dle chuti) ovocem, medem, oříšky, různými semínky, sušeným ovocem, jogurtem, tvarohem…atd.
Ovesné vločky můžeme i zaměňovat za např. špaldové, žitné, ječné, pšeničné..atd.
Takto připravená snídaně, dodá tělu vše potřebné, jako sacharidy, vlákninu, bílkoviny, vitamíny a hlavně energii, která vám vydrží až do oběda!!!
Výhodou těchto snídaní je jejich variabilita, každý si svou snídaní ,,namixuje” podle svých chutí. Zapojit můžete i děti.
Navíc, nám tato zdravá snídaně nastartuje metabolismus, což je žádoucí zvláště u těch, kteří chtějí zhubnout.
Připravit si jí můžete již večer a tímto si ráno ušetříte čas, pak si jen svou snídani vyndáte z ledničky a můžete konzumovat. Já osobně mám i tuto variantu raději, chutě se tak hezky prolnou.
Jak na to?
V postupu záměrně neuvádím přesnou gramáž surovin, protože si myslím, že to každému bude chutnat a vyhovovat nejlépe, když si každý sám zvolí jakou vrstvu dané suroviny bude mít nejobsáhlejší.
Večer před spaním, či ráno si nachystáte misky, do kterých budete suroviny vrstvit. Pokud, si to budete chtít vzít do práce ke svačině, nebo to nachystat dětem do školy, jako zdravou svačinku, je lepší zvolit těsnící uzavíratelnou sklenici, či misku a ráno jen přendat z lednice do tašek.
Jako první vrstvu klademe ovesné vločky jemné, které zalijeme mlékem, aby byly jen ponořené a neplavaly. Použít se dají i mléka rostlinná - tuto variantu rozhodně doporučuji vyzkoušet. Mléka rostlinná se dnes dají sehnat bez problému v obchodě se zdravou výživou, nebo přímo zde na e-shopu. Vyrobit si ho můžete i doma. Každý si zvolí to, co mu chutná.
Další vrstvu tvoří bílý jogurt, nebo tvaroh. Na jogurtovou vrstvu následují různé druhy oříšků, či semínek (mohou být mleté, nebo celé) opět podle chuti. U malých dětí oříšky nastrouháme. Použít můžeme vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu oříšky, mák, mletá slunečnicová semínka, chia semínka, nebo dýňová semínka.
U podávání oříšků pro nejmenší děti, postupujeme opatrně, neboť mohou vyvolat alergickou reakci. Další vrstvu tvoří ovoce, opět podle chuti (vhodné jsou maliny, jahody, hrušky, rybíz, jablka, meruňky)…. použít můžeme i ovoce sušené.
Nakonec můžeme osladit kvalitním medem, javorovým sirupem, výborné jsou i varianty se sirupem daltovým, švestkovým, kokosovým či borůvkovým.
Můj tip:
Já osobně mám v oblibě variantu s hruškou - oslazenou lžičkou slunečnicové pomazánky, která skvěle nahradí klasickou nezdravou nugetu. Tato pomazánka neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani aromata. Navíc je slazena ječmenným sladem a tudíž je vhodná i pro diabetiky. Koupit jí můžete v např. v obchodě se zdravou výživou. Děti zase miluji verzi s jahodami a tvarohem, na který si dají lžičku čokoládovo - oříškové bio pomazánky Samba, která se skvěle hodí i na chleba.
Přeji dobrou chuť :-)