Objevte léčivé účinky česneku + recept na domácí nakládaný česnek
Avšak česnek by si pro své účinky na naše zdraví rozhodně zasloužil větší popularitu. V lidovém lékařství je oblíbený a hojně využívaný, jelikož obsahuje množství účinných látek a navíc je velmi snadno dostupný.
Česnek - přírodní antibiotikum
Česnek dostal také pojmenování jako přírodní antibiotikum , díky tomu, že dokáže ničit bakterie, viry, houby, kvasinky či parazity . Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Účinkuje i proti srážení krve, jelikož prodlužuje dobu srážení a podporuje prokrvení organismu. Využívá se i při onemocnění horních cest dýchacích , kdy napomáhá při vykašlávání. Slouží jako přírodní léčivo při poruchách trávení, astmatu, revmatických onemocněních i hemeroidech.
Pokud potřebujete posílit imunitu a celkově zlepšit obranyschopnost organismu, česnek je skvělou volbou.
Lidé trpící cukrovkou by jej měli zařadit do svého jídelníčku častěji. Snižuje totiž rezistenci na inzulín i hladinu cukru v krvi .
Pomocníkem je i při léčbě kvasinkových infekcí , ale i poruchách trávení, jako je nadýmání, zápach či střevní křeče, díky tomu, že ničí škodlivé střevní bakterie a parazity.
Jak si připravit nakládaný česnek
Není pochyb, že jsme vás přesvědčili o tom, že po česneku se vyplatí sáhnout mnohem častěji i přes jeho pronikavé aroma. Skvělý, ale především chutný způsob , jak zpracovat česnek je naložit jej . Nejenže vám dlouho vydrží, ale díky chuti po něm sáhnete častěji.
Nakládaný česnek si připravíte rychle a jednoduše . Přinášíme vám základní recept, který můžete později obměňovat a zkoušet experimentovat.
Potřebujete:
- 200 g oloupaného česneku,
- 400 ml olivového oleje a vína nebo jablečného octu,
- hřebíček,
- bobkový list,
- celý pepř,
- chilli papričky mohou a nemusí být.
Pro přípravu tohoto receptu zvolte co nejkvalitnější česnek. Dejte si pozor, aby neměl klíčky nebo jiné vady.
Samotná příprava je velmi jednoduchá a nezabere vám více než několik minut.
Postup:
Oloupané jednotlivé stroužky česneku vložíme do zavařeninové láhve a přidáme pepř. Můžete to rozdělit i do více menších lahviček. Zalijeme olejem nebo octem a pořádně uzavřeme. Takto naložený česnek necháme 3 - 4 týdny odležet v chladničce a skladujeme jej i nadále v chladu. Pokud chcete, aby vydržel déle, můžete ho zavařit. V takovém případě ho nemusíme uchovávat v chladničce, ale klidně jej uložte do spíže.
Pro milovníky štiplavého můžete do nálevu přidat chilli papričky podle chutě. Zkuste experimentovat a použít i jiné druhy koření. Bobkový list a hřebíček vyměňte například za tymián, rozmarýn či šalvěj nebo tyto bylinky nakombinujte. V takovém případě naložte česnek do oleje.
Naložený česnek můžeme použít do salátu, na obložené mísy, na topinky, k zelenině nebo masu. Olej nebo ocet můžeme využít jako zálivku na salát nebo do marinády na maso.
Dejte nám vědět, jak se vám tento recept povedl a zda vám chutnal. Budeme rádi za vaše sdílení na sociálních sítích a nezapomeňte přidat #naureus .