Připravte si zdravější palačinky z pohankové mouky
Palačinky pochází původně z Francie a připravovaly se převážně z pohankové mouky. Údajně je to jídlo štěstí. Pojd’me tedy oprášit staré receptury a připravit si je doma z pohankové mouky, která je pro naše tělo mnohem prospěšnější a výživnější.
Přípravu klasické palačinky zná snad každý - základem těsta je bíla hladká, nebo polohrubá mouka. Bohužel tato verze, tělu nijak neprospívá! Bílá mouka je při svém zpracování ochuzena o řadu prospěšných živin (minerálních látek, vitamínů, vlákniny) a to dokonce téměř o 100 %.
Proč zařadit pohanku do svého jídelníčku...
Pohanka je bohatá na vlákninu, minerální látky jako je : železo, hořčík, fosfor, vápník, měď, zinek, draslík a též obsahuje vitamíny B,C, E a lecitin, rutin a kyselinu linolenovou. Pravidelná konzumace pohanky je dobrou prevencí na vysoký i nízký krevní tlak, pomáhá též regulovat zvýšenou hladinu cholesterolu. V pohance obsažený rutin, je blahodárný pro pružnost cév.
Navíc tato potravina dodá tělu energii a údajně se řadí mezi nejzdravější potraviny vůbec. Též je vhodné jíst tuto potravinu i v těhotenství, pro své detoxikační účinky.
Pravidelná konzumace přináší tělu ozdravující účinky a poděkuje Vám i Vaše trávící soustava. Pohanka je též vhodná i pro osoby trpící alergií na lepek. Pohanku můžeme dětem do jídelníčku zařadit od 6 měsíce věku.
Co budeme potřebovat :
250 g pohankové mouky hladké
400 ml vody
200 g bílého jogurtu (díky jogurtu budou palačinky jemnější)
1 vejce
olej
špetka soli
lžička třtinového cukru - pokud budeme připravovat na sladko
domácí zavařeninu, nebo kvalitní bio zavařeninu - seženete zde
javorový sirup
ovoce na ozdobu
Postup:
Mouku rozmícháme důkladně ve vodě a přidáme jogurt, vejce, špetku soli a opět důkladně rozmícháme.
Osladíme třtinovým cukrem a poté necháme těsto 15 minut odpočinout.
Na rozehřáté, olejem vymazané pánvi pečeme z obou stran dozlatova.
Palačinky můžeme namazat domácí zavařeninou, ozdobit ovocem, polít javorovým sirupem, posypat mletou skořicí - ve fantazii se meze nekladou.
Nebo, bez použití cukru do těsta, můžeme připravit i na slaný způsob.
Dobrou chuť :-)