zdroj: nutriadapt.sk
Recept: zdravý velikonoční mrkvový beránek
Za pár dní tu máme Velikonoce. Bohužel opět v karanténních opatřeních, ovšem i tak si ji můžeme udělat příjemnou. Odpočívat při pohádkách na gauči a vychutnávat si napečené dobroty.
Mlsat můžeme i zdravě, proto vám přinášíme recept na tradiční velikonoční moučník, který nemůže chybět v mnoha domácnostech. Řeč je o beránku.
Tento rok si pochutnejte bez výčitek na jeho zdravější verzi. Upečte si mrkvového beránka.
Ingredience:
- 150 g jemné celozrnné mouky
- 150 g špaldové mouky
- 300 g mrkve nastrouhané najemno (můžete přidat i trochu čéšky)
- 80 ml rostlinného oleje
- 90 ml medu nebo Agávový sirupu
- 2 menší vejce
- 50 g ořechů namletých (můžete smíchat i několik druhů)
- 50 g sušeného ovoce (1 druh nebo můžete smíchat více druhů - rozinky, brusinky, maliny, jahody, černý rybíz, ostružiny, borůvky, banány,...)
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 150 g bílého jogurtu
- 1 citrón
- špetka soli
Postup:
- Mrkev očistíme, nastrouháme najemno a pokapeme šťávou z citronu. Přidat můžeme i trochu nastrouhaného jablíčka bez slupky.
- Smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Pokud jsme použili trochu jablíčka, můžeme přidat i 1-2 čajové lžičky skořice. Záleží od naší chuti.
- Ořechy si nameleme na mlýnku. Použijeme jeden druh nebo můžeme smíchat více druhů. Opět záleží jen na našich preferencích.
- Vajíčka s medem vyšleháme do pěny.
- K vyšlehaným vajíčkům přidáme směs mouky a postupně zapracujeme i zbylé ingredience jako mrkev, ořechy, sušené ovoce, jogurt, olej. Vše důkladně promícháme. Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, můžete přidat ještě trochu špaldové mouky.
- Formu na beránka vymažeme olejem.
- Troubu si předehřejeme na 180 ° C.
- Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme v troubě 40 minut.
Beránka můžete ozdobit nebo podávat bez zdobení. Je to jen na vás.
Jste zvyklí i vy připravovat tuto velikonoční dobrotu? Sdílejte s námi fotky vašich velikonočních beránků na sociálních sítích a nezapomeňte přidat #naureus.
Podkategorie
Štítky blogu