Řepkové rizoto s ječnými kroupami a hruškami
Suroviny na 6 porcí:
8. Rýži podléváme vývarem postupně během vaření. Vždy cca po 2dc, dokud nevsákne celý vyvar (nesmí být rozvařená). Tzv. Al dente. Mělo by nám to trvat cca 20 minut. Rýži červenou řepou po celou dobu vaření mícháme.
10. Bylinková sůl je směs 12 bylin a mořské soli: Mořská sůl 75%, rozmarýn, libeček, tymián, estragon, kopr, dobromysl, meduňka, bazalka, meduňka, fenykl, majoránka, anýz, kmín, medvědí česnek. Je vynikajícím pomocníkem do kuchyně, dochutíte s ní všechna jídla s použitím pouze jedné suroviny.
A máme hotovo. Je už jen čas servírovat. K tomuto rizotu se skvěle hodí rukola, různé druhy semínek a pokud máte po ruce kysanou smetanu - jedna lžička na vrch bude třešničkou nadortu. A nezapomeňte na dobré víno!
- 200 gramů rýže jasmínová
- 200 gramů kroupy ječné
- 2 kusy bujón zeleninový BIO (1L vývaru)
- 1 PL olivový olej
- 1 kus střední cibule červená
- 200 gramů vařená červená řepa
- 30 + 5 gramů máslo rostlinné
- 3x hruška
- 1pl cukr třtinový
- 1x čajová lžička 12-bylinná sůl
- 1x čajová lžička pepř
- 1x čajová lžička mořská sůl
Na ozdobu:
- rukola
- zakysaná smetana
- sezamová semínka
- mandle
Doba přípravy: 10 minut
Čas vaření: 35 minut
postup:
- Cibuli nasekáme na jemno. Já používám mixér, protože mi to ušetří čas. Cibule je nakrájená mnohem jemnější a ještě se vyhnu i nepříjemnému slzení.
- Kroupy i rýži zvlášť předem propláchneme vodou.
- 200 gramů ječných krup spolu s 1 čl mořské soli uvaříme ve vroucí vodě do měkka. Cca 35 minut. Kroupy se nesmí rozvařit.
- Mezitím, dokud se nám vaří kroupy si připravíme rýžový základ.
- Z 2 ks zeleninového bujónu a 1 litru vody si připravíme vývar, který budeme později přilévat do rýže.
- Na 1 PL olivového oleje opečeme nasekanou cibuli a cca po 2 minutách přidáme 200 g červené řepy. (V tomto receptu je použita již předem uvařená a nasekaná červená řepa).
- Spolu s cibulkou krátce opékáme a k základu přidáme 200 g rýže.
8. Rýži podléváme vývarem postupně během vaření. Vždy cca po 2dc, dokud nevsákne celý vyvar (nesmí být rozvařená). Tzv. Al dente. Mělo by nám to trvat cca 20 minut. Rýži červenou řepou po celou dobu vaření mícháme.
9. Když máme uvařené kroupy i rýži s červenou řepou, vše přesuneme do většího hrnce. Přidáme 1 čl bylinné soli, 1 čl pepře, 30 g másla a vše spolu promícháme.
10. Bylinková sůl je směs 12 bylin a mořské soli: Mořská sůl 75%, rozmarýn, libeček, tymián, estragon, kopr, dobromysl, meduňka, bazalka, meduňka, fenykl, majoránka, anýz, kmín, medvědí česnek. Je vynikajícím pomocníkem do kuchyně, dochutíte s ní všechna jídla s použitím pouze jedné suroviny.
11. Rizoto máme hotové. Třeba ho však udělat ještě chutnějším, tak se rovnou vrhneme na přípravu.
12. Hrušky nakrájíme na tenké plátky a s 1 PL másla je spolu s třtinovým cukrem opékáme, až dokud nám nezkaramelizuje. Já jsem přidala ještě hrst mandlí.
A máme hotovo. Je už jen čas servírovat. K tomuto rizotu se skvěle hodí rukola, různé druhy semínek a pokud máte po ruce kysanou smetanu - jedna lžička na vrch bude třešničkou nadortu. A nezapomeňte na dobré víno!
Dobrou chuť :)
Související produkty
Pro-bio
Kroupy ječné 500 g BIO PROBIO
Na skladě
67,00 Kč
Získate 1,30 Kč do peněženky
Allnature
Pepř černý mletý BIO 30 g
Doč. vyprodaný
59,00 Kč
Získate 1,45 Kč do peněženky
-33 %
Country Life
Rýže jasmínová 500 g BIO
Na skladě
81,00 Kč
54,00 Kč
Získate 0,52 Kč do peněženky
-39 %
Country Life
Mandle 100 g COUNTRY LIFE
Na skladě
61,00 Kč
37,00 Kč
Získate 0,47 Kč do peněženky
Podkategorie
Štítky blogu