Sladké, kokosové, Vánoce
Cítíte tu vůni dobrot, která se šíří po celém bytě? Dobře, víme, že jste s pečením ještě nezačali, ale na druhou stranu - atmosféra blížících se Vánoc už vidí ve vzduchu. A ... je pořádně sladká!
Je to tak, Vánoce jsou vzdáleny už jen tři svíčky na adventním věnci, takže vše začíná pomalu gradovat. Úklid, nákupy, nákupy a pak i pečení. Pokud již pomalu přemýšlíte, jaké dobroty by vám o svátcích pod stromečkem neměly chybět, máme pro vás originální inspiraci - kokosový olej!
Možná ho už nějakou tu neděli máte i na poličce ve vaší domácnosti a dobře znáte i jeho pozitiva. No pro ty, kteří si tento přírodní zázrak stále nepořídili, shrňme si alespoň základy.
O kokosovém oleji se zvykne mluvit jako o nejzdravějším oleji na zemi - je totiž nabitý vitamíny, antioxidanty a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Ten nejlepší a nejzdravější je panenský kokosový olej a používat jej můžete tak zvenčí, tak zevnitř, tedy ke konzumaci.
Kokosový olej je pro své jedinečné účinky skvělou náhradou všech tuků na vaření, smažení i pečení - má lahodnou chuť, rozpouští se při teplotě nad 25 stupňů a mohou si ho vychutnat i lidé s alergií na kravské mléko. Skvělou zprávou je, že se z něj netloustne, protože se rozkládá na glukózu a tělu postupně dodává energii. Konzumace kokosového oleje stabilizuje hladinu cukru v krvi, proto je vhodný i pro diabetiky.
Kokos v sladké kuchyni
A právě pro svou specifickou chuť se kokosový olej výborně hodí k přípravě sladkých jídel. Nemusíte tak vůbec experimentovat, dnes budeme péct kokosové pamlsky. Možná už máte své oblíbence a možná jste kokos dosud velmi nepoužívali. No pokud máte plné zuby vanilky, čokoláda vám už jde ušima, kokos bude skvělým zpestřením ve vaší sladké kuchyni.
Jak na to?
Je to jednoduché, kokosový olej snadno nahradí tuky, margaríny, oleje a navíc dodá koláčem i jemnou kokosovou příchuť. Kokosový olej tedy bez obav můžete přidat do jakéhokoliv receptu jako zdravější náhradu těžkých tuků na pečení, nebo jen tak - pro zajímavou chuť. Vaše koláčky tak navíc budou mnohem zdravější než když je provedete podle tradičních Slovenská receptur. Na inspiraci jsme pro vás vybrali tři zajímavé recepty, které navíc, neobsahují mouku či další kalorické ingredience. Vždyť když už pečeme s kokosovým olejem, udělejme to nejen chutně, ale i zdravě!
Kokosová stálice - Raffaello
I když se to na první poslech možná nezdá, tato exotická pochoutka, je sváteční stálicí v mnoha slovenská domácnostech. Je totiž mimořádně jednoduchá na přípravu, přičemž na výrobu kokosových kuliček vám postačí jen 5 surovin. Navíc recept, který jsme vybrali splňuje i kritéria raw dezertu, netřeba ho péct a při jeho mlsání určitě neuběhnete v hřích.
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky strouhaného kokosu
- 1 a půl lžice kokosového oleje
- 1 hrnek mandlí
- 1 a půl hrnku sušených meruněk (případně jiného sušeného ovoce)
Jak na to?
Sušené meruňky a mandle namočíme na 5 hodin do vody, aby změkly. Pak mandle rozmixujeme spolu s kokosem, přidáme meruňky a kokosový olej. Následně celou směs mixujeme, dokud nám nevznikne tvárná hmota. Z ní vytvoříme základ, tedy jakési těsto, ze kterého vysułit kokosové kuličky. Nakonec je už jen obalíme v kokosové moučce, případně v moučce z mletých mandlí.
Tip: recept na další variantu jednoduchého Raffaella z kokosového oleje, naleznete v přiloženém videu pod článkem.
Kokosová exotika - "bounty" hrudky s kešu ořechy
Vás sváteční stůl vypadá každý rok jako přes kopírák? Je čas to změnit a překvapit rodinu něčím speciálním. Co tak přinést pořádný kus exotiky a připravit zdravé hrudky na styl oblíbené kokosové "bounty" tyčinky?
Co budete potřebovat?
- 20 g kokosového oleje
- 100 g kešu ořechů
- 20 g medu
- 150 g strouhaného kokosu
- 1 banán
Jak na to?
Kešu ořechy přes noc namočíme. Oloupeme banán a připravíme si kokos, kešu ořechy, kokosový olej a med. Vše vložíme do mixéru a dobře promixujeme. Ze vzniklé hmoty vytvoříme bounty hrudky, případně kuličky, či tyčinky, které pak namáčíme do rozpuštěné čokolády s trochou kokosového oleje. Hotovou pamlsek nakonec dáme do lednice a necháme ztuhnout.
Požitek pro oči i jazýček - kokosová roláda
Chtěli byste něco jednoduché, ale zároveň na pohled lákavé? Pak se pusťte do této zdravé rolády. Neobsahuje mouku, jen samé zdravé suroviny, takže vy i vaši hosté si ji bez výčitek můžete dopřát jako sladkou tečku za obědem.
Co budete potřebovat?
těsto:
- 5 vajec
- 2 polévkové lžíce sušeného mléka
- ½ šálku kokosového cukru (nebo jiná sladidla)
- 3 a půl lžíce kokosového oleje
- 2 jemné tvarohy (zkuste sehnat min. Polotučné)
- 1 kokosové mléko (nebo obyčejné mléko)
- 3 polévkové lžíce kokosu
- 1 vanilkový cukr
Jak na to?
Jako první si připravíme těsto - nejprve bílky oddělíme od žloutků. V hlubší misce si vyšleháme žloutky s cukrem a kokosovým olejem do pěny. Pak vyšleháme tuhý sníh z bílků a vmícháme ho do žloutkové pěny. Na závěr vmícháme sušené mléko.
Připravíme si papír na pečení a těsto rozetřeme po celé ploše plechu (plech vybíráme podle toho, jaké hrubé těsto chcete mít). Pak pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut. Když bude těsto hotové, ještě teplé jej srolujeme pomocí utěrky (is pečícím papírem) do tvaru rolády. Papír opatrně odstraníme, až když těsto vychladne.
Následně si připravíme nádivku - jednoduše smícháme všechny potřebné suroviny. Na vychladlé těsto rozetřeme tři čtvrtiny nádivky a navrch poklademe maliny, či jiné kousky ovoce. Na závěr těsto srolujeme, vrchní část potřeme zbylou částí náplně a posypeme kokosem.
Tip: pokud ještě nemáte opravdu kvalitní kokosový olej, nebo vám již došel, dokupte si ho v nejlepším e-shopu. :-)
Tip 2: VIDEOTIP jak připravit kokosové kuličky na Vánoční stůl.
Vaše "Mikuláško" :-)
Petra Janigová
Naureus.sk