Šťavnatý pudinkový řez
Kakaové těsto, které již při pečení provoní celou kuchyň, chutný jahodový pudink a jemná poleva z hořké čokolády, koláček jako stvořený k šálku kávy nebo čaje. Dokonce s malou úpravou i ve veganské verzi.
Suroviny:
Na těsto:
- 1/2 sklenice mouka rýžová bezlepková
- 2/3 sklenice kakao instantní
- 1 pohár máslo rostlinné (¼ použijeme na vymazání)
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 čl kypřící prášek bezlepkový
- 100 ml mandlová alternativa smetany
- 3 velké vejce (pro veganskou verzi 3 pl mletých lněných semínek)
Puding:
- 1 ks pudink jahodový bezlepkový
- 400 ml mléko sójové
- 50 ml agáve sirup
- jahody lyofilizované
Poleva:
- 100 g hořká čokoláda
- 100 ml mandlová alternativa smetany
(použitý plech 20x20)
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 40 minut
Čas vaření: 15 minut
Čas tuhnutí: 2 hodiny
Postup:
Na přípravu těsta smícháme všechny suroviny. Pokud se rozhodneme pro veganskou verzi, připravíme si lněný gel a to tak, že mleté lněné semínka smícháme s 50 ml vlažné vody a necháme chvilku odležet, dokud nám nevznikne hustý gel, který přidáme do těsta nakonec místo vajíček.
Skleněný pekáč s velikostí 20x20 cm vymažeme máslem. Můžeme použít i plech nebo pekáč jiné velikosti. Připravené těsto nalijeme (konzistence by měla být hustší) a pečeme cca 40 minut při 200 stupních. Abychom zjistili, zda je těsto už důkladně upečené i uprostřed, použijeme dřevěné párátko nebo vidličku.
Mezitím dokud se nám peče těsto, pustíme se do přípravy pudinku.
Do hrnce nalijeme 350 ml mléka a za stálého míchání přivedeme do varu, v misce si smícháme jahodový pudink, agáve a zbývajících 50 ml mléka a přidáme k mléku. V tomto okamžiku je třeba pudink neustále míchat až do zhoustnutí, aby se nevytvořily hrudky popřípadě se nám pudink nepřipekl. Nakonec vmícháme do hotového pudinku lyofilizované jahody.
Takto připravený a ještě teplý pudink nalijeme na upečené těsto a než si připravíme polevu, dáme ztuhnout do lednice.
Poleva: ve vodní lázni rozpustíme 100 g hořké čokolády a 100 ml mandlové alternativy smetany. Mícháme, dokud se nám nevytvoří hustý čokoládový krém, který nalijeme navrch.
A máme hotovo :) takto připravený koláč si můžeme vychutnat ještě teplý a to přímo lžičkou nebo budeme trpěliví a počkáme dvě hodinky, než nám celý koláč ztuhne a jednotlivé vrstvy se spojí.
Pokud si chcete tento recept ještě vylepšit, můžete mezi vrstvu těsta a pudinku přidat čerstvé ovoce.