Trápí vás pálení žáhy? Víme jak se ho zbavíte
Tento pojem zná snad každý. Pálení žáhy je silné pálení, až bolest v oblasti hrtanu. Často je doprovázeno vybíháním kyseliny do ústní dutiny, což se projevuje hořkostí a nepříjemnou chutí v ústech. Pálení žáhy je poměrně rozšířený problém, který čas od času po dobrém jídle potrápí snad každého. Problémem je, když se s ním setkáváte pravidelně. Tehdy je třeba zbystřit pozornost.
Pálení žáhy - jak vzniká a co se tehdy děje?
Příčinou pálení žáhy je tzv. reflux - zpětný tok žaludečních kyselin do jícnu. Děje se tak během trávení potravy, kdy se produkuje velké množství kyselin.
Je na vině nadměrné množství kyseliny?
Mnozí při pocitu pálení žáhy říkají, že "mají mnoho kyseliny". Je to však opravdu pravda? Pouze do jisté míry. Žaludek na to, aby správně fungoval, potřebuje kyselé prostředí. Bez něj by nedokázal natrávit přijatou potravu a ta by zůstávala v žaludku. Tvorba žaludečních kyselin pro trávení jídla je základní funkcí žaludku. Proto od žaludku nemůžeme očekávat, že bude mít jiné prostředí než kyselé.
K pálení žáhy dochází tehdy, pokud se tvorba těchto žaludečních kyselin jednorázově a rapidně zvýší. Proč se tak děje? Je k tomu několik důvodů.
1. Nesprávné složení potravy
Pokud tělo přijme najednou mnoho potravin s vysokým obsahem sacharidů, žaludek se s jejich rozkladem nepřiměřeně trápí. Musí vytvořit mnoho kyseliny, aby byl schopen danou potravu strávit.
Často se tak děje po jídlech, které obsahují tyto složky: majonéza, cibule, příliš ostréánebo kořeněná jídla, uzeniny. Rozšířené je i pálení žáhy po jídlech z kynutého těsta - buchty, kynuté koláče, langoš, pizza ...
Pokud jste se v tomto bodě našli, určitě se vyvarujte konzumaci těchto těžkých jídel, a to hlavně ve večerních hodinách.
2. Oslabení svěrače
Někdy je důvodem častého pálení žáhy fyziologický problém, kdy je svěrač mezi jícnem a žaludkem oslabený a nedostatečně doléhá. Tehdy může přes tento svěrač unikat kyselina ze žaludku do vyšších oblastí, až do oblasti hrtanu.
3. Těhotenství
Nastávající maminky si často stěžují na pálení žáhy. Tento problém se však po těhotenství vytratí. Pálení žáhy v těhotenství je způsobeno zvýšeným tlakem v břišní dutině.
4. Nadváha
> Pokud trpíte nadváhou, vzniká tak velký tlak na žaludek a tedy i na tvorbu žaludečních kyselin.
5. Bakterie v žaludku
Některé bakterie způsobují oslabení žaludku, při kterém se jako jeden z častých příznaků vyskytuje i pálení žáhy. Mezi takové bakterie patří například Helicobacter pylori. Na to, abyste dokázali určit, zda trpíte touto bakterií, je vhodné navštívit gastroenterologa nebo si provést domácí test na helikobaktera . Pokud se prokáže její přítomnost v organismu, je třeba ji léčit.
Pálení žáhy - akutní pomoc
V momentě, kdy vás pálí žáha, můžete vyzkoušet jeden z těchto domácích receptů na potlačení pálení:
-
psyllium - v tomto případě ho však nerozmíchejte ve vodě, jako je běžně doporučeno, ale užijte na lžičce a zapijte sklenicí vody. Procházením psyllia přes hrtan zároveň dochází ke vstřebávání kyseliny. Nastává rychlá úleva.
-
sklenici vody se šťávou z citronu nebo s bio jablečným octem - působí v žaludku jako zásada, urychlí trávení a potlačí bolest
-
česnek - rozžvýkejte celý stroužek česneku při akutních bolestech
-
hřebíček - 2-3 hřebíček žvýkejte alespoň několik minut, pak je vyplivněte. Žvýkání hřebíčku přináší okamžitou úlevu.
-
soda bikarbona - je asi nejznámější lék na pálení žáhy. Užívat pravidelně nebo dlouhodobě byste ji však neměli
Pálení žáhy - jak se ho zbavit natrvalo?
Příčinou toho, že vzniká pálení žáhy, je i oslabený žaludek. Pokud žaludek funguje správně, tvoří dostatek žaludečních kyselin pravidelně, tak pálení žáhy nemá důvod vznikat. Pokud je však žaludek dlouhodobě oslabený (ať už stravou nebo bakteriemi), tak je vhodné ho ozdravit. mezi nejúčinnější přírodní terapie pro zdravý žaludek patří kúra s chioskou masticha . Tato léčivá pryskyřice pocházející z ostrova Chios obnovuje zdravé prostředí v žaludku, působí protizánětlivě a antibioticky. Má velké úspěchy i v eradikaci závažných bakteriálních onemocnění, jako je Helicobacter pylori, jehož neléčení může vést až ke vzniku žaludečních vředů nebo rakoviny žaludku. Jedním z prvních příznaků helikobaktera je právě pálení žáhy, proto není rozumné tyto nepozorované projevy ignorovat.