Třtinová melasa - oslaďte si život s černým zázrakem
V dnešní době stále více narůstá počet lidí, kteří se ze svého života rozhodli zcela vyloučit rafinovaný cukr. Je to však velmi obtížné, protože na každém kroku na vás číhá něco "tučné" a sladké. Pokud patříte ke skupině lidí, kteří prostě neumí žít bez "sladkého", měli byste vyzkoušet právě třtinovou melasu. Melasu značky Wolfberry můžete zakoupit na naší stránce www.naureus.cz.
Její vůně vás zpočátku může odradit. Není však nepříjemná, jen příliš silná. Neobsahuje žádné cukry pouze fruktózu a glukózu, která ale na rozdíl od jiných nezůstává v trávicím traktu, a tak tam zbytečně nekvasí. Významný je její obsah minerálů , vitamínů a má mnoho zdraví prospěšných účinků:
- pozitivně působí na mysl, snižuje stres; únavu,
- je účinná při zácpě, podporuje trávení,
- je vhodná při léčbě křečových žil - pomáhá předcházet trombóze,
- posiluje imunitu a čistí lymfatický systém,
- posiluje klouby i svaly, podporuje pevnost kostí i zubů,
- zmírňuje bolesti při menstruačním cyklu,
- stimuluje sexuální apetit.
Někomu se může zdát, že melasa je jen odpadem vznikajícím při vytváření třtinového cukru. Je to však opak. Jde o kvalitní a plnohodnotnou superpotravinu , která by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Klasický bílý cukr obsahuje prázdné kalorie a navíc váš organismus překyseluje, což může být spouštěč dalších nemocí. Právě melasa slouží k odkyselení těla a normalizuje pH v těle.
Kromě toho, že si s melasou můžete jídla dochutit - např. jogurty, pudink, cereálie, koláče atd. můžete ji jíst i samostatně lžičkou. Doporučená dávka je na dospělého max. 3 čajové lžičky. Melasa se hodí i do různých marinád a omáček, protože dokáže zvýraznit chuť masa. V létě smíchaná s citronem a ledovou vodou je vynikající osvěžující nápoj a v zimě v horkém mléce funguje jako základ pro dobrý a kvalitní spánek.
Na závěr ještě přidávám recept:
Pečená vepřová žebírka v marinádě s třtinovou melasou
Potřebujete: 1,5 kg vepřových žebírek, 2 polévkové lžíce melasy, 1,5 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 2 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti.
Postup:
Všechny suroviny zamícháte a vzniklou směsí potřete žebra a necháte jej celou noc odstát v lednici. Potom žebra vložíte do pekáče, podlejete a necháte v troubě asi 10 minut zatáhnout na 200 stupňů. Troubu pak stáhněte na 160 stupňů a podlijte výpekem. Masíčko za občasného otáčení a podlévání už jen necháte upéct do měkka. Podáváte s brambory nebo s celozrnným pečivem.