Upečte si na Vánoce chutné perníčky z žitné mouky
Jelikož zde máme Vánoce už o pár dní je ten nejvyšší čas začít s pečením perníčků. Pečení perníčků patří v mnoha domácnostech k tradičnímu každoročnímu rituálu. Pojďte si je tentokrát zkusit upéct ve zdravější verzi, kde místo klasické pšeničné mouky, použijeme mouku žitnou celozrnnou.
V dřívějších dobách se k pečení perníčků jiná mouka, než žitná nepoužívala. Toto tradiční voňavé cukroví rozhodně k Vánocům neodmyslitelně patří.
Výhody žitné mouky...
Žitná celozrnná mouka vzniká namletím celého žitného zrna, proto má daleko větší obsah vlákniny, výživných látek, minerálních látek a vitamínů.
Oproti mouce pšeničné, je pro nás mnohem prospěšnější.
Co budeme potřebovat :
- 430g celozrnné žitné mouky jemně mleté
- 2 vejce
- 3 lžíce medu
- 120 g třtinového cukru
- 120 g másla
- půl lžíce perníkového bio koření
- půl balíčku prášku do pečiva bez fosfátů
- kůra z bio citronu (chemicky neošetřena)
Postup :
Nejprve v míse utřeme cukr s vejci, po té přidáme změklé máslo a med. Přidáme prosátou mouku, kypřící prášek, perníkové koření a kůru z bio citrónu. Těsto na vále důkladně ručně vypracujme.
Po té těsto zabalíme do průhledné fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici, aby se chutě hezky rozvinuly.
Druhý den těsto na vále vyválíme na cca. 3 mm tenký plát a vykrajujeme oblíbené tvary, které naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 10 - 12 minut. Ještě horké můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem, aby byly krásně lesklé a ozdobit citrónovou, nebo bílkovou polevou.
Perníčky budou potřebovat k odležení minimálně 7 dní.
Tip : Aby Vám vydržely perníčky krásně měkké, skladujte je v krabici s kouskem jablka. Na tyto perníčky doporučuji najít opravdu dobrou skrýš, protože jsou skutečně vynikající :)