Vánoční BIO recepty
I Vy se již tak nesmírně těšíte na Vánoce, ale jste pozadu se všemi přípravami? Nemáte ani uklizené, ani nakoupené dárky a dokonce ani napečeno? Tak je to možná osud ... určitě jste čekali na tento článek, protože jste tušili, že Vám dnes přinesu nějaké BIO vánoční recepty. A nemýlili jste se!
Pokud i Vy patříte k těm, kteří nestíhají v tomto předvánočním shonu vůbec nic, uklidním Vás! Nejste sami! Letos nestíhám vůbec nic! Nemám doma uklizené, napečeno a dokonce ani nemám koupeno potřebné věci na Vánoce. Sice si už s dárky nemusím lámat hlavu, protože jsem je nakoupila ještě v listopadu, ale kvůli pracovní vytíženosti to u nás vypadá, jako kdyby tam vybuchla bomba. Pečení se dotknu až na Štědrý den.
Přejděme však na naše vánoční BIO recepty. Máte dost nezdravých vánočních zákusků a koláčů, z nichž pouze přibíráte? Tak proč to letos nezměnit? Už nebudete muset půl roku shazovat nabrané vánoční kila, abyste se vešly do plavek ...
Vánoční bábovka
Připravme si:
- 200 gramů hladké špaldové mouky
- 150 gramů hnědého cukru (můžete použít i kokosový)
- 6 vajec
- 1 balení vanilkového cukru
- Šťáva z poloviny citronu
- sůl
- 2 kávové lžičky kakaa (čím kvalitnější, tím lépe)
- Kousíček másla a jemná strúhanka na vysypání formy
Jak na to?
Nejdříve si z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh (pokud Vám při převrácení misky kydne na hlavu, ještě nebyl dobrý ...: D). Dále si do pěny utřeme žloutky s hnědým cukrem. Měl by se nám roztát, ale pokud se tak nestane, není to problém. Přidáme i vanilkový cukr a postupně i špaldovou mouku. Zlehka přimícháme sníh, aby bylo bábovkové těsto jemné a nadýchané. Já do něj zvyknu přidat i za lžíci kokosového oleje, aby bábovka nebyla v konečném důsledku příliš suchá. Těsto si rozdělíme na dvě části a do jedné přimícháme kakao. Formu si vymažeme a vysypeme strouhankou, následně nalijeme bílé těsto, pak hnědé. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut, případně, dokud bábovka nebude hotová J. Takto máte vynikající vánoční bábovku hotovou a můžete podávat.
Javorové perníčky
Připravme si:
- 500 gramů javorového sirupu
- 100 gramů moučkového cukru (můžete použít i mletý kokosový cukr)
- 150 gramů třtinového cukru
- 50 gramů kandovaných pomerančů
- 600 gramů hladké mouky (můžete ji zkombinovat se špaldovou moukou)
- ½ čajové lžičky mletého anýzu
- Špetku koriandru, hřebíčku a nového koření
- ½ čajové lžičky Salajky
- Špetku jedlé sody
- Mlíčko na potření perníků
A máme zde postup:
Nejdříve smícháme sirup se čtyřmi polévkovými lžícemi vody a moučkovým cukrem, na mírném ohni zahříváme, dokud sa nám všechen cukr nerozpustí. Následně necháme směs vychladnout. Najemno nasekáme kandované pomeranče a rozdrtíme třtinový cukr tak velmi, jak se nám bude dát. Samozřejmě, na co nejjemnější. Mouku si ve vedlejší misce smícháme s anýzem, koriandrem, hřebíčkem a novým kořením, přidáme kandované pomeranče a třtinový cukr. Salajka si rozmícháme s jedlou sodou v asi jedné polévkové lžíci vody a spolu se sirupem nalijeme do moučné směsky. Snažíme se to vše smíchat dohromady, aby nám vzniklo hladké těsto. Těsto si však musí na chvilku odpočinout, a tak ho dáme na čtyři hodinky do lednice. Když už se hodiny krátí, předehřejeme si troubu na 200 stupňů, plechy vyložíme pečícím papírem, těsto rozdělíme na více částí, aby se nám snadněji vaľkalo. Valka na tloušťku 5 milimetrů a můžeme začít vykrajovat! Krásné perníčky na plechu potřeme mlékem a následně pečeme v troubě asi deset minut. Já je ozdobovat nezvyknem, protože mně se líbí takové "natur", ale samozřejmě fantazii se meze nekladou.
Kokosové kuličky
Co potřebujeme?
- 1 balení rozinek
- 1 dl rumu
- 100 gramů ořechů
- kakao
- ovesné vločky
- Kokosový cukr podle chuti
- kokosová moučka
- teplé mléko
Jak na to?
Jistě se ptáte, proč jsem nepsala i gramáž. Je to proto, že si můžete každý z Vás tento recept přizpůsobit a můžete tak nechat vyniknout Vaši fantazii. Pokud chcete, můžete si dát více kokosové moučky, někteří z Vás mají rádi zase více vla
ské nebo lískové ořechy, či dokonce i mandle. Samozřejmě je důležité všechny přísady smíchat dohromady, vytvarovat kuličky a následně je obalovat v kokosu. Pokud máte doma dětičky, alespoň vám s tímto receptem mohou pomoci. Je jednoduchý, vynikající a hlavně zdravý (samozřejmě, pokud máte děti, které tyto kulky budou jíst, namísto rumu použijte pouze aroma).Kukuřično - kokosové cookies
Co všechno si připravíme?
- 3 sklenice kukuřičné mouky (pokud ji velmi nemusíte, můžete použít pohankovou)
- 1,5 poháru třtinového cukru
- 3 sklenice strouhaného kokosu
- 2 vejce
- ½ prášku do pečiva
- 2 PL Psyllia (vlákniny)
- 250 + 70 gramů másla (já Heru a podobné věci nepoužívám, protože mi nechutnají
- 100 gramů kukuřičného škrobu
Postup:
Postup je velmi jednoduchý. Stačí, když si vše pěkně spolu smícháme. Těsto však musí jeden den stát v chladničce, takže doporučuji si ho připravit alespoň den před Vánocemi. Když těsto z ledničky vyberete, bude ztuhlé, ale Vašimi teplými rukama změkne. Tvarujte kuličky, které následně roztláčajte v rukou na placky. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 13 minut. Je třeba si dát pozor, protože jak teplé se ještě příliš lámou. Je třeba s nimi zacházet jemně a ještě takové teplé obalit ve vanilkovém cukru. Koláčky jsou vhodné pro všechny, kteří mají rádi zdravou stravu, ale sem-tam si dopřejí i něco sladkého.
RAW kokosová Halwa
Co na to:
- 1 šálek sezamových semínek (40 namočených)
- 3 PL kokosového oleje (mírně rozpuštěného)
- ½ šálku sušeného neslazeného kokosu
- 1/3 šálku medu
- špetka soli
Jelikož se fantazii meze nekladou, můžete použít například i datle, sušené meruňky nebo jiné ovoce, kakaový prášek nebo různé druhy ořechů. Je jen na Vás, co si do receptu přidáte.
A co dál?
Ingredience smíchejte buď vařečkou nebo v mixéru. Záleží to na tom, jakou konzistenci máte rádi. Nechte ztuhnout (například v mrazničce), pokrájejte na kostičky nebo obdélníky. Můžete je namáčet v čokoládě, obalovat v cukru nebo kokosové moučce. I tento recept je pro ty, kteří rádi experimentují a nestrannou se nových a zajímavých věcí.
Tak tohle byla jen hrstka těch zdravých receptů, které si můžete na Vánoce udělat. Říkáte si, že nevíte, kde seženete kokosový cukr, kokosový olej či steviový cukr (namísto klasického)? No přece u nás na naureus.sk! A když si myslíte, že budete na Vánoce potřebovat něco na trávení, myslete dopředu a objednejte si i čaj na trávení !
Jelikož se Vánoce blíží nezadržitelně rychle, chtěla bych Vám všem popřát nejen já, ale i celý NAUREUS tým krásné prožití Vánoc v kruhu rodiny a neutuchající pohodě a zdraví. Veselé Vánoce a hlavně dobrou chuť!
Samozřejmě, video na závěr, abyste se naladili na notu vánoční:
Vaše vánoční BIO dívenka
Adriana Krištofová Nagyová
Naureus