Vyvážená vegan strava: Základem je těchto 5 skupin potravin
Sestavit správně veganskou stravu je občas oříšek, protože musí být dostatečně vyvážená a poskytovat vám všechny potřebné výživné látky, které vaše tělo potřebuje. Pokud je váš veganský jídelníček správně vyvážený, tak tato strava je zdravá, plnohodnotná a vhodná pro každého nezávisle na jeho věku či jiných okolnostech.
Veganská strava nemusí znamenat zdravá
Mýtus je, že veganská nebo vegetariánská strava = zdravá. Jako všude jinde i zde platí, že je třeba zvolit si správné produkty podle jejich nutričních hodnot, protože ne všechny rostlinné potraviny jsou zdraví prospěšné. Vaše strava by neměla převážně sestávat z rostlinných olejů, cukru či výrobků z bílé mouky.
Pokud se rozhodnete začít s veganským stravováním bude to mít pro vás množství zdravotních výhod, jako je prevence před srdečně-cévními chorobami, cukrovkou druhého typu, snížení rizika výskytu rakoviny, snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu jakož i nižší výskyt rizika obezity.
Váš jídelníček musí být dostatečně vyvážený
Zároveň je třeba při veganské stravě dbát na to, abyste v dostatečné míře nahradily některé živiny obsažené v živočišných potravinách. Proto myslete na správné složení vašeho veganské jídelníčku.
Takový jídelníček by měl obsahovat 5 základních skupin potravin a každá z nich by měla být dostatečně zastoupena ve vaší stravě každý den. Jedině tak dokážete získat, co největší benefity z veganského stravování. Čím vyšší podíl těchto potravin se bude ve vaší stravě nacházet, tím lépší zdravotní výsledky můžete očekávat.
5 základních skupin vegan potravin tvoří:
- celozrnné obilniny
- luštěniny
- zelenina
- ovoce
- oříšky a semínka
Celozrnné obilniny
Sem řadíme oves, pšenici, hnědou rýži, špaldu, quinou, pohanku a žito. Jsou významným zdrojem energie, bílkovin, obsahují vitamíny skupiny B, železo, zinek a mnoho dalších tělu prospěšných minerálních látek.
Luštěniny
Čočka, fazole, hrách či cizrna jsou zdrojem železa, zinku a mají vysoký obsah bílkovin. Ve veganské stravě mají své nezastupeteľné místo a není se čemu divit. Jsou skvělou volbou, jak zdravé přílohy ať už se rozhodnete přesedlat na veganskou stravu nebo také ne.
Zelenina
Každodenní konzumace zeleniny, v co nejvyšší možné míře, je pro veganské stravování úplným základem. Dokážete si tak zajistit dostatečný příjem vitaminů a minerálů s nízkýmenergetickým příjmem. Čím pestřejší seskupení zeleniny, tím lépe. Zkuste experimentovat a sáhněte i po zelenině, která není standardní součástí vašeho jídelníčku.
Ovoce
Ovoce je plné vitamínů a antioxidantů prospěšných pro vaše tělo, zároveň obsahuje vysoký podíl vody a vlákniny. I přesto, že obsahuje cukry, nemusíte se ho obávat a můžete si ho s klidným svědomím dopřát. Jde o ovocný cukr, který pro naše tělo není ani zdaleka tak škodlivý jako ten rafinovaný.
Ořechy a semena
Kromě vitamínů a minerálů jsou ořechy a semínka bohatým zdrojem zdraví prospěšných, omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Je to skvělý způsob, jak tělu dopřát tzv. dobré tuky. Nabídka ořechů a semínek je široká, stačí dát jen na vaše chuťové pohárky. Sáhnout můžete například po lněných semíncích, chia semíncích, mandlích, kešu, pekanových ořeších či slunečnici nebo dýňových semíncích.
Která vegan potravina je vaše nejoblíbenější? Sdílejte s námi vaše zkušenosti na sociálních sítích a nezapomeňte přidat #naureus.