Vyzkoušejte zdravé a lahodné kávové nápoje
Také máte rádi ten okamžik, kdy přichází váš oblíbený čas, vypít si někde v klídku svůj šálek dobré kávy? Pití kávy je odpradávna spojeno s příležitostí si posedět s přáteli, rodinnou, či se jen tak doma pohodlně usadit do křesla a relaxovat se svým šálkem oblíbené kávy.
Ale co když přijdou člověku do cesty situace, kdy musí dodržovat určitá výživová omezení. Omezení kávy je žádoucí i v těhotenství a v době kojení, kvůli obsahu kofeinu. Ani v těchto situacích se nemusíte hned svého oblíbeného rituálu vzdávat. Zde uvádím zajímavé tipy na alternativní druhy kávy, které si můžete vychutnat stejným způsobem a nepřijdete o svůj oblíbený rituál.
Navíc, popíjením těchto nápojů, dodáte svému tělu mnoho prospěšných živin, vitamínů a také podpoříte trávení a střevní peristaltiku.
Pokud vás láká vyzkoušet něco nového, tyto kávové nápoje určitě stojí za povšimnutí.
1. Obilná káva
Tento nápoj, jehož základem je ječmen, žito a čekanka, je velice jemný a lahodný. Příznivý vliv na lidský organismus mají právě látky obsažené ve šťávě z čekanky. Čekanka prospívá zažívání, podporuje činnost slinivky břišní, žlučníku a sleziny. Výhodou tohoto nápoje je, že si ho můžeme dopřávat kdykoli b hem dne, protože neobsahuje kofein. Bez obav ho mohou tedy popíjet i nastávající maminky a kojící ženy, dopřávat si ho můžou také děti a celiaci, neboť je bezlepkové. Obilnou kávu pořídíte v instantní podobě, která je jednodušší na přípravu a nemusíte ji vařit a cedit.
Příprava:
Do hrnku dáme dvě čajové lžičky, zalijeme horkou vodou a zamícháme. Můžeme osladit a přidat mléko.
Můj tip :
Nejlépe chutná oslazená lžičkou medu - med nedáváme do horkého nápoje, jinak zaniknou jeho výživové hodnoty. Nebojte se vyzkoušet i mléko rostlinné.
2. Zelená káva
Zelená káva se liší od klasické kávy hlavně tím, že její zrna z kávy Arabica neprošla pražením. Proto si tato káva zachovává více prospěšných látek, které by se pražením odstranily. Mezi nimi hlavně kyselina chlorogenová, která se přirozeně vyskytuje v bambusu, vřesu obecném, v mnoha dalších rostlinách, nebo v sušených švestkách ( díky ní mají švestky projímavé účinky)
Tato kyselina má na svědomí mírné snížení krevního tlaku a také snižuje vstřebávání cukru do krve.
Zelená káva může někomu svou chutí připomínat zelený čaj, ale myslím, že potěší i opravdové gurmány, neboť typickou chuť kávy si stále zachovává.
Vyhýbat by se jí měli ti, kdo mají potíže s konzumací kofeinových nápojů, těhotné a kojící ženy.
Proč pít zelenou kávu?
- jejím užití dochází ke snižování krevního tlaku
- působí jako antioxidant
- napomáhá ke zlepšení činnosti mozku
- obsahuje stimulační látky, které snižují chuť k jídlu - navozuje pocit sytosti
- působí příznivě při snižování hmotnosti
- působí stimulačně - díky obsahu kofeinu
Příprava :
1-2 kávové lžičky směsi nasypeme do šálku a zalijeme horkou, nikoli vařící vodou.
Do zelené kávy se nedoporučuje přidávat mléko, neboť bychom snížili účinek kyseliny chlorogenové zhruba o čtrvrtinu.
3. Ajurvédské kafe
Ajurvédské druhy kávových nápojů zapadají do systému indického tradičního léčitelství a můžete si vybrat druh tohoto nápoje podle Vašeho požadavku na konkrétní zdravotní problém - na snížení hmotnosti, na podporu trávení, proti stresu, pro zlepšení kvality spánku, pro zlepšení činnosti srdečního svalu…atd.
Ajurvédské kafe obsahuje převážně pražený kořen čekanky lékařské v kombinaci s ajurvédskými bylinami a je bezkofeinové. Podle ajurvédského učení pomáhá vyplavit z těla toxiny a očistit organismus.
Aby se dostavily léčivé účinky těchto nápojů, je důležité jejich pravidelné užívání i dávkování dle návodu na obalu.