Chcete zdravé snídaně? Vyzkoušejte těchto 6 potravin!
Den začíná snídaní, které jsou základem celého dne. Mnozí z vás však na to zapomínají. Často snídani vynecháváte nebo se pořádně nenajíte. Ráno byste měli zvolit jídlo, které nastartuje váš metabolismus a hlavně se postará, abyste zasytily svůj žaludek až do oběda. Zvolte proto snídaně, které budou chutné, syté, ale hlavně zdravé. Nezatěžujte svůj organismus hned ráno po probuzení, ale překvapte ho zdraví prospěšnými potravinami.
Snídaně jako základ?
Odborníci se stále nevědí shodnout, zda jsou nebo nejsou snídaně tím správným nastartováním organismu. Co však víme, je, že už naši staří předkové se řídili heslem: snídaně královské, na oběd se rozděl s přítelem a večeři nech pro nepřítele. Sice se tím mnoho lidí neřídí, ale určitě na tom je cosi pravdy. Neznamená to, že se máte na snídani objesť. Zvolte ale syté a hlavně zdravé potraviny. Vybírejte si vyvážený komplex bílkovin, tuků, sacharidů, které doplníte dostatkem ovoce a zeleniny - vhodný zdroj vlákniny.
Pro ty, kteří věčně nestíhají, je vhodnou volbou smoothie. Jde o nejlehčí verzi snídaně, kdy do mixéru nahážete zdravé ovoce nebo zeleninu a vše umixujeme. Nemusí to by jen čistě ovocné nebo jen zeleninové smoothie. Můžete je obohatit třeba pšeničnými klíčky, chia semínky nebo proteinovým práškem. Takové smoothie si snadno připravíte i večer, takže ráno si najdete nachystané chutnou snídani. Ráno se musíte najíst tak, abyste s energií vydržely až do oběda. Mnozí milují sladké, a tak je chcete zapojit i do snídaně. Připravte si třeba zdravé palačinky, ale místo obyčejného cukru zvolte stevie a rozhodně je opékejte na kokosovém oleji.
A co vločky či krupicová kaše k snídani? Sami o sobě mají vysoký glykemický index, ale můžete ho snadno snížit až o polovinu. Záleží na tom, s čím je vhodně zkombinujete, abyste jim dodali správný poměr vlákniny a tuků. Přidejte do kaše či vloček kokos, kokosové mléko, oříšky, skořici či arašídové máslo. Dalšími vhodnými snídaní jsou určitě jogurty, zvláště ty řecké. Ty také můžete dochutit podle sebe. Sáhněte po slunečnicových či lněných semínkách, které si do jogurtu zamícháte. Samozřejmě, musíte zvolit zdravější formu jogurtu a zapomenout na Monte či čokoládové pudinky.
Vše závisí jen od vás. Zdravá snídaně si nemusíte připravovat, pouze pokud se snažíte snížit svoji hmotnost. Jednou za čas si můžete dopřát i něco zdravější než jen sladké pečivo či párky plné mouky. Zakombinujte do svého týdne párkrát zdravější formu snídaně a uvidíte, že se budete zaručeně cítit lépe. Hlavně na snídani určitě nezapomínejte! Budete během dne velmi hladoví a z každé strany budete něco vyzobkávať, co k ničemu nevede. Budete se snažit zaplnit svůj žaludek čímkoliv, na co narazíte.
Na naší stránce www.naureus.cz najdete jen ty nejzdravější potraviny pro vaše zdravé snídani. Otevřete si sekci "zdravé potraviny" a nakombinujte si své snídani. Na stránce najdete vše od pečiva, pomazánek, ořechů, semínek, obilovin či sušených plodů.
Zdravé potraviny vhodné k snídani od Naureusu:
Vlašské ořechy
Plody ořechu královského, které známe jako vlašské ořechy, patří mezi nejstarší konzumovány potraviny. Pocházejí pravděpodobně ze Střední Asie, skvěle se však přizpůsobili i naší klimatu. Díky svým výživným vlastnostem a výborné chuti se staly nedílnou součástí naší kuchyně. Asi 50% plodu tvoří velmi kvalitní, nutričně cenné a zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, dále plody obsahují kolem 15% bílkovin a 11% sacharidů, z čehož tvoří jen 1% cukry. Okrem toho jsou vlašské ořechy i výborným zdrojem například hořčíku, fosforu, draslíku nebo zinku.
Chia semínka
Chia podporují normální trávení, mají glykemický index 2.8, takže jsou vhodné i pro osoby se zvýšenou hladinou cukru v krvi a díky tomu, že neobsahují lepek, je mohou bez problémů konzumovat i celiatici. Obsahují ale také dvakrát více vlákniny než obilné vločky, třikrát více železa než špenát, pětkrát více vápníku než mléko a patnáct krát více hořčíku než brokolice. Kromě toho se v nich nachází také celá řada dalších stopových prvků, vitamínů a především 26% omega 3 a 6 mastných kyselin. Semínka mají neutrální chuť a hodí se k přímé konzumaci. Je ale možné si je přidávat například do jogurtu, tvarohu, kaší, dezertů, salátů, nebo lze použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Cukráři a pekaři využívají jejich vlastnost vázat na sebe vodu, proto je přidávají do svých výrobků, které zůstávají déle vláčnější. Můžete ale také trochu experimentovat a vyzkoušet si například chia pudink.
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka patří k potravinám s nejširší škálou obsažených látek. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů E, jehož 100 g semínek obsahuje téměř trojnásobek doporučené denní dávky. Kromě toho obsahují i nezanedbatelné množství hořčíku, fosforu nebo vitamínů řady B. Slunečnicová semínka obsahují kromě kyseliny olejové především cennou kyselinu linolovou. V 100g semínek její je 23.05 g. Při denní konzumaci 10 g této kyseliny má tato složka příznivý vliv na udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
Vločky ovesné jemné
Klíčky jsou zdrojem proteinů, vitamínů (B1, B2, B6, niacinu a kyseliny listové, vitamínu E), minerálů (mj. Hořčík) a stopových prvků. Oves je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Nejvíce zastoupenou živinou v ovsu jsou sacharidy, které se díky struktuře zrna snadno zaměňují a pomalu vstřebávají. Oves tak dokáže tělu poskytnout zásobu energie na několik hodin.
Pohanková kaše
Neochucená jemná a lehká instantní pohanková kaše je neocenitelným pomocníkem v každé kuchyni. Má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková, takže vhodná pro celiaky. Pohanka je hlavně cenná pro vysoký obsah rutinu, který má schopnost zpevňovat zeslabené cévní stěny, upravuje krevní tlak a má příznivý vliv na křečové žíly. Podporuje tak normální činnost kardiovaskulárního systému. Kromě rutinu obsahuje pohanka i vzácný cholin nebo lehce stravitelné bílkoviny s poměrně vysokým obsahem lysinu, tryptofanu, argininu a kyseliny asparagové, díky čemuž je ideální nejen pro bezlepkovou dietu, ale i pro diabetiky.
Bio panenský kokosový olej
Kokosový olej má blahodárné účinky na organismus člověka. Je možné ho nanášet na pokožku celého těla a zajistit tak výživu, hydrataci a celkovou regeneraci pokožky. Používá se i na vlasovou pokožku, kterou zvláčňuje a zbavuje ekzémů i nadměrné tvorby lupů. Přípravek ničí bakterie, viry i kvasinky, používá se jako mast pro hojení ekzémů, vyrážek nebo jizev. Skvěle se osvědčil při hojení strií a poškození pokožky vlivem atopického ekzému nebo jiných onemocnění kůže. Kokosový olej je uznávaným doplňkem stravy, který působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě nebo rakovině. Pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, nezatěžuje štítnou žlázu ani žlučník, zpomaluje stárnutí buněk a například u kojících maminek zvyšuje kokosový olej kvalitu mateřského mléka.
Pár tipů na zdravé snídaně ve videích:
zdroj: pixabay.com
Vaše BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus