Zelená bomba - avokádo je SUPER food!
Pokud se alespoň trochu orientujete ve zdravém stravování a tradiční těžkou kuchyni už doma nepraktikujete, určitě jste na avokádo už natrefili. Možná jste dokonce vyzkoušeli guacamole, což je asi nejznámější pochoutka, která se z tohoto exotického plodu připravuje. A pokud jste pokročilí a avokádo nesmí chybět na vašem nákupním seznamu, nepochybně znáte i další zajímavé způsoby jeho použití. Proč je vlastně kolem avokáda takový boom? A co vám tato super potravina nabídne? Na jaké způsoby ho můžete připravit? Čtěte dál.
Avokádo je plodem hruškovca amerického ai když ho drtivá většina lidí považuje kvůli jeho neutrální (a tedy ne sladké) chuti za zeleninu, ve skutečnosti je to ovoce. I jeho neutrální chuť a hustá konzistence, je jednou z mnoha výhod, které avokádo nabízí. A díky tomu, že ho dnes už konzumujeme mnohem více než to bylo možná ještě před rokem, snadno ho seženete snad v každém velkém supermarketu, za vcelku příznivou cenu.
Proč ANO avokádo?
To, co je na avokádu takové skvělé, jsou jeho nutriční hodnoty. Tento zelený plod je bohatým zdrojem mastných kyselin, tedy zdravých tuků, které tělo ihned využije jako zdroj energie, čili jejich neuloží ve formě tuků. Avokádo také obsahuje vlákninu a množství vitamínů a minerálů jako např. draslík, hořčík, měď, fosfor, železo, zda vápník a také vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6), plus antioxidanty. musíteuznat, že takové množství vitamínů a minerálů v jednom plodu, je rozhodně zajímavé. Přidejte si avokádo do omáčky, těstovin, nebo si připravte smoothie a o svou denní dávku vitamínů máte zaručeně postaráno!
Díky obsahu lecitinu a mononasýtených mastných kyselin prospívá konzumace avokáda zejména vašemu srdci. Lecitin totiž dokáže snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, proto se doporučuje i pro lidi s kardiovaskuárnymi onemocněními či poruchami nervového systému. Lecitin navíc pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, takže avokádo je skvělé i při hubnutí. Obsahuje také kyselinu listovou, která by neměla chybět v jídelníčku těhotných žen. A konečně, skvělou volbou je také pro sportovce, nebo lidi s vysokým energetickým výdejem, protože poskytuje základní živiny a dokáže skvěle zasytit.
Avokádo na 100+ způsobů
Samozřejmě, nejdeme nyní vypisovat všechny způsoby a recepty jeho využití, spíše chceme upozornit na to, že způsobů jak si avokádo můžete připravit, je neuvěřitelně mnoho. Díky své husté, krémové textuře a neutrální chuti, jej můžete použít místo másla, jogurtu smetany či mléka. Skvěle se tak hodí do omáček, pomazánek, salátů, těstovin a využití najde i ve sladké kuchyni - zdravé pudinky, čokoládové pomazánky či různé koktejly. Navíc, pokud používáte avokádo, příprava je neuvěřitelně jednoduchá, protože ho nemusíte tepelně vůbec upravovat a můžete ho sníst ihned po oloupání. Stačí jen odstranit slupku a dužinu nakrájet na kousky, promíchat vidličkou nebo rozmixovat.
Jaké avokádo?
Zralé avokádo by mělo být mírněměkké, bez tmavých skvrn a prasklin a po jemném stisknutí se dužina vrátí zpět. Nic se ale nestane pokud si koupíte i tvrdší avokádo a doma si ho necháte dozrát např. v papírovém sáčku, na teplém místě, při banánech, ... určitě ho ale nedávejte do chladničky, tam vám nedozraje.
Pokud avokádo nechcete krájet na plátky, ale použít ho například na guacamole, nechte si ho před použitím trošku změknout. Dozrálé avokádo bude mít tmavou, až černou kůrku a bude lépe na přípravu těchto krémových pomazánek. Vše ale závisí na receptu, v něm najdete popsáno, jaké avokádo byste měli použít.
Slano, sladce, zdravě!
Avokádo se dá jednoduše kombinovat se všemi druhy potravin - zastavit se nemusíte při chlebu, mase, banánech, ani čokoládě! Přinášíme vám tedy výběr těch nejlepších receptů s avokádem:
Guacamole / avokádový dressing
Nejjednodušší a nejznámější recept, který musíte vyzkoušet. Vezměte si 2 zralá avokáda, olivový olej, sůl, pepř, šťávu z citronu, nadrobno nakrájenou cibuli a přidat můžete i nadrobno nakrájené rajče. To je základ, ale klidně přidejte i jiné koření, bylinky či zeleninu. Oloupané avokádo jednoduše rozmačkáme a utřeme v misce a pak už jen přidáváte ostatní suroviny. Podává se s čipsy jako dip, s kousky pita chleba, nebo do placky spolu s další zeleninou a kuřecím masem jako známé tacos.
Pomazánku typu guacamole si ale můžete připravit i vjiných obměnách, přičemž základem je vždy rozmačkané avokádo, sůl, šťáva z citronu a pepř. Pak už přidávejte suroviny podle sebe a takovou pomazánku si můžete natřít i na toast, přimíchat do těstovin, nebo přidat jako chutný dip k masu. Určitě vyzkoušejte a uvidíte, že guacamole si zamilujete!
zdravé smoothie
Pokud jste dosud avokádo do svých koktejlů nepřidávali, možná se inspirujete. Díky své husté konzistenci ním můžete nahradit banány, jogurty, mléko či smetanu. Pokud si netroufáte, na začátek ho přidejte v poměru 1: 1 např. s banány. Proč? Nemá tolik cukru jako výše zmíněné suroviny, takže vaše smoothie bude nejen husté, ale i zdravější.
čokoládový pudink
A stejném principu si vyrobíte i sladký pudinkový dezert. Ten bude nejen chutný, ale i jednoduchý na přípravu, vyrobený ze syrových ingrediencí a samozřejmě - zdravý. Určitě jste již fotky takových pudinků zachytily, tuto avokádovou dobrotu si někteří dopřejí i na snídani. Vezměte avokádo, přidejte podle chuti - banán, kakao, práškový protein, med, kokosový olej, kokos, vanilku, arašídové máslo, oříšky, mandle, trochu mléka či jakékoliv ovoce, rozmixujte, posypte kokosem, čokoládou, na vrch naaranžuje kousky ovoce a je to! Sladké, ale přitom pro organismus, prospěšné potěšení.
avokádový toast
Přesně tento obrázek nechybí na Instagram žádného fit / food maniaka. Avokádo nakrájené na plátky a překrásné naaranžované na toastu je jednou ze zdravých snídaňových toastový varianta. Přidat můžete i vajíčko, rajče, sýr, nebo avokádo rozmačkat a namazat na chleba jako pomazánku. Pokud vám avokádo ráno nebere, připravte si takový chlebíček na svačinu, svačina či místo oběda.
Pár tipů pro vás od nás :-)
Dobrou chuť!
vaše průvodkyně
Petra Janigová
Naureus.sk