Zeleninová tartaletka
A proč by koláč musel být jen na sladko ??? Tato slaná verze je velmi jednoduchá na přípravu a kromě toho se nám tofu postaralo io slušný podíl bílkovin. A pokud nemáte všechny suroviny po ruce? Nevadí. Spotřebujte všechny zbytky zeleniny, které doma najdete.
* vegan * vegetarial * lactose free
Suroviny na 12 porcí:
(použitý plech průměr 28cm)
Na těsto:
160 g pšeničná mouka hladká
1/2 lžičky cukr
1 lžičku jedlá sůl
90 g máslo rostlinné
1 PL mleté lněné semínka
1 PL citrónová šťáva nebo jablečný ocet
2 PL voda
Tofu náplň:
1x tofu natural 180 g
1x tofu uzené 180 g
2 PL lahůdkové droždí
2 ks česnek
½ cibule
1 PL lněný olej
Koření: ½ lžičky sůl , pepř, paprika mletá sladká, bazalka
Na ozdobu:
3 ks žampiónů
1 PL sojová omáčka
1 ks červená cibule
1 lžičku kokosový olej
1 lžičku kokosový cukr
100 g cherry rajčat
50 g pórek
Potřebné vybavení: Mixér
Doba přípravy: 30 minut
Čas tuhnutí: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Postup přípravy:
1. Jako první si připravíme lněný gel a to tak, že mleté lanové semínka (1 PL) smícháme s vlažnou vodou (2 PL) a necháme 5 minut odležet dokud nám nevznikne hustý gel.
2. Mezitím si v mixéru připravíme těsto. Prosetou pšeničnou mouku (160 g), sůl a cukr promícháme, přidáme tuhé máslo 90 g (pozor musí být co nejstudenější, ne rozpuštěné) šťávu nebo ocet (1 PL) a na závěr připravený gel.
3. Veškeré suroviny mixujeme dokud se nám nezačne tvořit drobné těsto.
4.Takto vzniklé těsto přesuneme na podložku a ještě par krát ručně prohněteme, zabalíme do fólie a necháme v lednici ztuhnout na cca 30 minut.
5. Těsto nám v chladničce odpočívá a my nebudeme zahálet a zatím se vrhneme na nádivku i když příprava nám zabere maximálně 5 minut.
6. Zas a znovu použijeme mixér nebo tedy konkrétněji food procesor neboť to je nejlepší pomocník kuchařky.
7. Do mixéru vložíme česnek, cibuli a všechny koření. Vymixujeme na základ, který dodá koláči tu pravou chuť.
8. K základu přidáme zbylé suroviny: tofu, lahůdkové droždí (ne to cukrářské na kynutí, toto lahůdkové mě příjemnou sýrovou chuť) a mixuje dokud nevznikne jednotná nádivka. Pokud bude nádivka příliš tuhá můžeme přidat rostlinné mléko.
9. Na pánvi si rozpustíme kokosový olej s kokosovým cukrem a přidáme na plátky nakrájenou červenou cibulku. Restujeme do zlatova. Kdo nemá rád karamelizovanou cibulku může ji přidat na koláč klidně i syrovou.
10. Na pánvi číslo dvě smícháme sojovou omáčku se dvěma lžícemi vody a v tomto základě podusíme cca 5 minut nakrájené žampióny.
11. V tomto bodě máme všechny suroviny připraveny už stačí jen poskládat koláč.
12. Vychladlé těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Vidličkou napícháme dno aby se nám netvořily bubliny.
13.Pridáme tofu nádivku a vrch ozdobíme připravenou zeleninou.
14. Hotový koláč dáme péct na cca 40 minut při teplotě 200 stupňů (vrchní i spodní ohřev).
Při tomto receptu můžete experimentovat a přidat do nádivky nebo ozdoby to co vám nejvíce chutná nebo co máte právě po ruce.
Dobrou chuť!