Cizrna 500 g
Parametry produktu
Popis
Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek.
Využití:
kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
Cizrnová moussaka - recept na tuto specialitu najdete v časopise Dobroty podzim 2012 na str. 6
Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny hledejte v časopise Dobroty podzim 2016, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.
Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Návod k přípravě: Cizrnu namočte na 8–12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1–1,5 hodiny.
Neobsahuje žádné suroviny živočíšneho původu (maso, mléko, med)
Není přislazeno cukrem, může obsahovat přirozeně se vyskytující cukry
Vyrobeno ze surovin, které neobsahují lepek. Výrobek však může obsahovat stopy lepku.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 335 kJ / 320 kcal
Tuky: 5,4 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,0 g
Sacharidy: 49,6 g
z toho cukry: 11,0 g
Vláknina: 10,7 g
Bílkoviny: 21,3 g
Sůl: 0,1 g
Země původu: Itálie
Proč naureus.cz:
- Získejte cashback z každé objednávky
- Profesionální poradenství
- Skladem více než 20 000 produktů
- Cena dopravy od 79 kč
- Jsme specialisti na kosmetiku a výživové doplňky
- Důkladně a důsledně vybíráme sortiment.
- Produkty, které jsou skladem odesíláme v den objednávky. (objednávka do 14:00 hod. v pracovní dny).
- Produkty "do 2 dnů" jsou objednané a budou do dvou dnů na našem skadě.
- Záleží nám na Vaší spokojenosti.
Složení
Složení: Cizrna (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku.
Anonymný 15.05.2021, 11:43
0
0