Shoyu sójová omáčka BIO 200 ml
Parametry produktu
Popis
Shoyu sójová omáčka BIO 200 ml
Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.
- neobsahuje žádné suroviny živočišného původu (maso, mléko, med)
- není přislazeno cukrem, může obsahovat přirozeně se vyskytující cukry
Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.
Tipy na použití:
čínská shoyu polévka s shitake a rýží
recept je popsán zde
rýžový salát s rajčaty
zeleninové soté
zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů
dresink na salát
smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem
jednoduchý dresink na salát
smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem
restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování
marinády
na zeleninu, maso i ryby
shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev
pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu
polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.
Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.
Alergeny
Lepek, Sója
Skladování
Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Výživové údaje na 100 ml
Energetická hodnota 300 kJ / 70 kcal
Tuky: 0,3 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g
Sacharidy: 8,7 g
z toho cukry: 2,0 g
Bílkoviny: 8,3 g
Sůl: 13,66 g
Návod k přípravě: K ochucení pokrmu.
Země původu: Japonsko
Obsahuje
sójaProč naureus.cz:
- Získejte cashback z každé objednávky
- Profesionální poradenství
- Skladem více než 20 000 produktů
- Cena dopravy od 79 kč
- Jsme specialisti na kosmetiku a výživové doplňky
- Důkladně a důsledně vybíráme sortiment.
- Produkty, které jsou skladem odesíláme v den objednávky. (objednávka do 14:00 hod. v pracovní dny).
- Produkty "do 2 dnů" jsou objednané a budou do dvou dnů na našem skadě.
- Záleží nám na Vaší spokojenosti.
Hodnocení zložení
Složení
Složení
voda, SÓJOVÉ BOBY (26,1 %), PŠENICE (15,8 %), mořská sůl ( 14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).
Alergeny
Lepek, sója
Anonymný 13.03.2021, 17:48
0
0