Tradičně netradiční grízka
Grízka, jídlo našeho dětství, nejlépe ji vždy uměla udělat babička. Zasypaná grankem a cukrem s rozpuštěným máslem na vrchu. Nepsané pravidlo bylo: nemíchat a jíst od krajíčku. Takto si ji pamatuji já – Krupicovou kaši. Dnes si ji však uděláme ve zdravější verzi, ale na chuti jí určitě neubude.
Vegan, Bezlaktózová - grízká
Suroviny na jednu porci
Na kaši:
- 200 ml rostlinné mléko sójové
- 100 ml kokosové mléko
- 3 PL kaše špaldová
- 1 PL kakao prášek BIO
Příprava: 5 minut
Doba vaření: 5 minut
Na ozdobu :
- 1 PL konopná semínka
- 10 g mrazem sušené višně
- 1 ks fík
- 1 PL agave
- 1 čl. máslo rostlinné
1. Připravíme si všechny základní suroviny: Kakao, Kaši špaldovou, Mléko kokosové, Mléko rostlinné.
2. Oba mléka dáme vařit do hrnce a když jsou teplé přidáme kaši spolu s kakaem.
3. Kaši vaříme do zhoustnutí.
Někdo mě rád kaši hustší, někdo řidší tak podle potřeby přidáme kokosové mléko, které nám ji ještě více zjemní a dodá jí smetanový nádech.
4. Na hotovou špaldovou kaší přidáme máslo , které se nám navrchu rozteče.
5. Na závěr dozdobíme.
Já jsem zvolila kombinaci agáve, fíků, lyofilizovních višní a konopných semínek a musím říci, že to byla dobrá volba... a z nutričního hlediska se může považovat za plnohodnotné jídlo vhodné k snídani nebo kdykoliv během dne.
Dobrou chuť!
Jako bonus jsem Vám připravila i malé vzdělávací okénko, abyste věděli, jak kvalitní a hodnotné suroviny byly v receptu použity:
- Špalda: je prastará obilnina, která nebyla šlechtěna, tedy si zachovala velké množství cenných látek. Obsahuje spoustu hořčíku, vitamínů skupiny B, včetně vitamínu B17. Je snáze stravitelnější než klasická pšenice.
- Mrazem sušené (lyofilizované) višně : S metodou sušení mrazem višním zůstává přirozená barva, aroma i chuť čerstvého ovoce. Višně obsahují vitamín C, jsou ale především zdrojem minerálních a stopových látek jako je draslík, jód, železo, hořčík, vápník, fosfor a zinek. Konzumace višní se proto doporučuje jako doplněk stravy při osteoporóze, poruchách krvetvorby a onemocněních štítné žlázy.
- Agávový sirup: BIO má vysoký obsah fruktózy, která je sladší než řepný cukr a proto jí lze dosáhnout stejné sladkosti jídel pouze s polovinou kalorií. Agávový sirup BIO má nízký glykemický index a po konzumaci nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako med či bílý cukr.
- Konopná semínka: obsahují nesmírně důležité esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí vytvořit. Mimo to jsou i dobrým zdrojem železa, fosforu, draslíku, zinku, mědi, manganu a hořčíku, ale také výborným zdrojem vitamínů A, B1, B2, B3, B6 a E.
- Kokosové mléko: Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, stabilizuje krevní cukr, zklidňuje nervový systém, pročišťuje ledviny a močové cesty, podporuje správné fungování metabolismu, čímž zlepšuje trávení a vyprazdňování, má antiseptické účinky, díky čemuž posiluje imunitní systém.
- Konopné semínko neobsahuje THC (tetrahydrokanabinol), což je omamná látka, která se nachází v hašiši a marihuaně, díky tomu jej mohou konzumovat i těhotné a kojící ženy, děti, sportovci, rekonvalescenti a starší osoby