Víte, co s vašim zdravím udělá pravidelná konzumace domácího vývaru?
Tato tekutina se super chutí vám pomůže během dní, kdy se cítíte pod psa, máte pocit, že na vás něco leze, ležíte v posteli s chřipkou, máte podrážděný žaludek či jako první pomoc na "opici". Můžete jej použít jako základ pro přípravu polévky, do omáček nebo čistý místo teplé šálku čaje. Klidně si ho můžete dopřát i každý den.
Silný vývar je prostě zázrak pro naše tělo, ať už se rozhodnete připravit si slepičí, kuřecí, hovězí, rybí nebo ze zvěřiny. Uvařit si můžete pouze vývar z kostí nebo přidat i maso. Liší se vitamíny a minerály, které obsahují. V chladničce vám vydrží několik dní nebo si jej můžete zamrazit do zásoby.
Jenže v čem skutečně spočívá moc tohoto životabudiče?
Co obsahuje kvalitní poctivý vývar
Vývar má obrovský nutriční potenciál, obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a je jeden z nejlepších zdrojů přírodního kolagenu. Velkou výhodou je vysoká vstřebatelnost vitamínů a minerálů, tím i jejich využitelnost pro tělo.
Kosti jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu, ale obsahují i sodík, magnézium, draslík, síru a křemík. Morek je bohatý na vitaminy A a K2, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, železo, zinek, selen, bór a mangan.
V poctivém vývaru se nachází také kolagen, o jehož účincích na naše tělo jsme vám už dříve přinesli článek. Vařením se kolagen přemění na želatinu, a proto ji může někdy vývar po vychladnutí připomínat svou konzistencí.
Kolagen obsahuje velmi cenné aminokyseliny jako arginin, prolin, glycin. Arginin rozšiřuje cévy, což pomáhá lepšímu okysličování, snižuje krevní tlak, důležitý je i pro imunitní systém. Jeho nedostatek v těle se projevuje problémy s klouby nebo svalovou slabostí. Prolin regeneruje chrupavky a napomáhá v léčbě kloubů, snižuje celulitidu, dodává pleti pružnost, zaceluje střevní stěnu při syndromu propustného střeva. Glycin hraje důležitou roli při syntéze bílkovin, potřebný je i pro tvorbu kreatinu i žluči a má uklidňující účinky.
Mimo jiné je kolagen považován za základní složku, která nám pomáhá udržet si mladistvý vzhled. Vyhlazuje vrásky, hydratuje pleť a sjednocuje její nerovnoměrný tón.
Účinky vývaru na naší zdraví
Na základě jeho účinků se řadí mezi jeden ze základních prvků zdravé výživy. Pravidelná konzumace vývaru napomáhá zdravému trávení. Kromě toho pozitivně ovlivňuje imunitu, spalování tuků, udržuje zdravé klouby a vaziva.
Střevo je úzce propojené s naším mozkem a imunitou, ale je také základem pro zpracování živin ze stravy. Látky obsažené ve vývaru dokáží zacelit střevní stěnu a pomoci při její regeneraci.
Vývar má protizánětlivé a antioxidační účinky, podporuje látkovou výměnu, zlepšuje kvalitu spánku, podporuje zdraví kloubů, zmírňuje projevy artrózy, napomáhá celkovému zdraví kostí, ale i fungování mozku.
Vývar obsahuje velmi málo kalorií a přesto dokáže dobře zasytit. Proto umí být skvělým pomocníkem při hubnutí. Využít jej můžete i při problémech s nechutenstvím. Urychluje hojení a zotavení se z nemoci, zejména při bakteriálních a virových onemocněních.
Jak si připravit dobrý vývar
Základem přípravy silného domácího vývaru je pomalé několikahodinové vaření při nižších teplotách. Nechte ho jen jemně probublávat. Skvělým pomocníkem je i tlakový hrnec.
Použít byste měli co nejkvalitnější suroviny. Od toho se odvíjí i kvalita a chuť samotného vývaru. Základem jsou zvířecí kosti a pojivové tkáně. Použít můžete celé kuře, skelet, krky, hovězí kosti, morkové kosti a mnoho dalšího.
Délka přípravy se liší od zvolených surovin. Kuřecí vývar vyžaduje kratší čas přípravy než například hovězí. Čím déle ho připravujete, tím silnější bude a bude obsahovat více živin. Jeho příprava se pohybuje od 2 - 24 hod. Po vychladnutí ho stačí přecedit a můžete přidat zeleninu, maso a koření.
Tip: Při nejbližší přípravě vývaru do něj přidejte trochu kyseliny (jako je jablečný ocet nebo citron). Ta napomáhá uvolnit z kostí minerály, protože kolagen a pojivová tkáň v kostech se díky tomu lépe rozloží. Nemusíte se toho obávat, lžičku jablečného octa vůbec ve vývaru neucítíte.
Doufáme, že jsme vás inspirovali k tomu, abyste domácí vývar zařadili do svého jídelníčku častěji. Máte svou tajnou přísadu nebo tip jak vylepšit jeho chuť? Podělte se o to s námi na sociálních sítích a nezapomeňte přidat #naureus.