6 jednoduchých rychlých receptů z černého bezu
Keřík bezu snadno najdete a není problém na něj narazit při procházce v přírodě. Proto si s sebou příště vezměte i košíček, odneste si domů pár květů a vyzkoušejte si z nich připravit některý z našich receptů.
Jak správně sbírat a sušit Bezinky
Keř černého bezu rozpoznáte už díky jeho typické úžasné vůni, ale i malým bílým kvítkům. Ty sbíráme, když jsou plně rozkvetlé. Vybíráme si odlehlejší místa, daleko od silnic. Květenství květů odstříháváme a ukládáme do košíku, aby se moc nepomačkaly.
Pokud chceme, aby se nám květy bezu neznehodnotily, je nejlepší je sušit zavěšené. Pokud během sušení zhnědnou, vyhoďte je. V případě, že nemáme možnost je zavěsit, můžeme je poskládat na plech s pečícím papírem, stopkami nahoru. Mezi jednotlivými květy necháme dostatečné místo, aby se mohly dobře přesušit. Uložíme je do teplé větrané místnosti. Nikdy je nesušíme na přímém slunci. Po usušení odstraníme stopky a umístíme do čisté suché nádoby, kterou dobře uzavřeme, aby květy nezvhly.
Účinky bezu na organismus
Bez černý má protizánětlivé, antioxidační, protivirové, analgetické a uklidňující účinky. Je plný antioxidantů, zpomaluje stárnutí a zvyšuje obranyschopnost organismu, napomáhá při respiračních onemocněních, čistí krev a uvolňuje hleny. Čaj z bezu je vynikející při nachlazení, rýmě, ale i při migrénách či bolestech žaludku.
1. Bezinkový sirup
K začátku léta neodmyslitelně patří Bezová limonáda. Na její přípravu jako základ potřebujeme bezový sirup . Vychutnat si ho můžeme nejen v létě jako součást dobře vychlazené limonády, ale odložit si ho můžeme i jako příměs do teplého čaje během zimy.
Na sirup potřebujeme přibližně 40 ks bezových květů, 3 citrony, 1,25 kg cukru, 2,5 litru vody a 1 čajovou lžičku kyseliny citrónové. Do většího hrnce dáme bezové květy a vodu. Citrony odšťavníme a nakrájíme na kolečka. Kolečka citronů se šťávou přidáme do vody k bezovým květům. Přikryjeme a necháme v chladničce 24 hodin. Následně přecedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme dokud směs nezíská sirupovou konzistenci. Nalijeme do umytých lahví, necháme vychladnout a skladujeme na tmavém místě.
2. Bezinkový med
Z bezových květů si můžete připravit i med, který ozvláštní čaj či jakýkoliv nápoj. Z 250 g bezových květů odstraníme hrubé stonky a pořádně květiny opláchneme. Omyjeme si 2 citrony a pokrájíme je na plátky. Květiny spolu s plátky citronů vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody a vaříme 15 - 20 min. Následně směs přecedíme, přidáme 1 kg cukru a 1 čajovou lžičku kyseliny citrónové. Vaříme 2 hodiny, dokud se nevytvoří medová konzistence. Bezinkový med umístíme do připravených zavařovacích lahví.
Tip: Med s nádechem bezu připravíte i jednoduše bez vaření. Stačí očistit čerstvé bezové květy od hrubých stonků, umýt je, umístit do skleněné uzaviratelné nádoby a zalít medem. Takto je necháme odstát 1 týden. Potom med přecedíme a uzavřeme.
3. Bezinkový likér
Z bezových květů si můžeme připravit i něco na příjemné večerní popíjení se známými či na letní romantický večer. Pro přípravu likéru nám postačí 20 ks bezových květů, které umístíme do skleněné uzavíratelné nádoby. Přidáme 3 plátky citronu a zalijeme 750 ml vodky tak, aby vše bylo pořádně ponořené v alkoholu. Nádobu uzavřeme a necháme odležet 2 - 4 týdny na chladném tmavém místě. Následně přecedíme, přidáme 100 ml medu a můžeme podávat.
4. Bezinkový čaj
Bezinkový čaj je ideální volbou při nachlazení, protože podporuje pocení a snižuje horečku. Stačí 1 polévkovou lžíci sušených bezových květů zalít 250 ml vroucí vody a nechat louhovat 10 - 15 minut. Čaj přecedíme a můžeme přidat med nebo citron.
5. Bezinkový ocet
Jde o netradiční a svou chutí zajímavý ocet, který si rozhodně najde v kuchyni své využití. Exprimentujte s chutěmi a připravte si na léto tento zajímavý ocet. Postačí vám přibližně 20 ks květů bezu, které si očistíme a omyjeme. Vložíme je do skleněné uzavíratelné nádoby a zalijeme 500 ml octa tak, aby byly pořádně všechny ponořené. Ocet umístíme na tmavé chladné místo na 3 týdny odležet. Následně přecedíme do čisté nádoby a můžeme používat. Skladujeme ho v chladničce.
6. Smažené květy bezu
Už jste někdy vyzkoušeli vysmahnout květiny bezu? Nevíte o co přicházíte. Tato pochoutka se dá jíst nasladko i naslano. Ze 100 ml mléka, 50 ml smetany na šlehání, 1 vejce a 3,5 polévkových lžic hladké mouky si vytvoříme těstíčko. Nemělo by být moc řídké, ale ani příliš husté. Na pánvi si rozehřejeme olej tak, aby se do něj daly ponořovat obalené květy bezu. Květy namočíme do těstíčka a umístíme na pánev. Opražíme z jedné strany. Odstřihneme stopku a otočíme je. Takto opečené květy můžeme posypat práškovým cukrem a pustit se do konzumace.
Rozhodli jste se připravit si některý z našich receptů? Dejte nám vědět, jak se vám podařil výsledek a sdílejte ho s námi na sociálních sítích. Nezapomeňte přidat #naureus.