I přes náhlému zchlazení, léto je stále v plném proudu a my si ho užíváme plnými doušky. Kromě slunce, vody a dovolených, k němu nepochybně patří i různé letní dobroty.
Správně - grilování, šalátiky, sladké bublaniny a ovocné koktejly. Žádná z nás neodolá ai ti zarytí odpůrci ovoce a zeleniny, se během léta nechají nabídnout z bohatých darů zahrady. Právě dostupnost všech šťavnatých plodů je na létě asi nejlepší a když k tomu přičteme všechny zdravotní přínosy, je vám asi jasné, jak by měl váš letní jídelníček vypadat.
Pokud byste ale chtěli vyčistit pokožku, mít hezčí opálení, nebo vypadat svěžejší, některé druhy by měli dostat na vašem talíři přednost. Dnes vám proto přinášíme krátký seznam toho nejlepšího letního ovoce a zeleniny, tady je vaše super dávka živin!
-
Červený meloun - nejlepší (re) hydratace na léto
Jednoznačně jeden z nejoblíbenějších letních pokrmů. Vždyť která z nás nesní během léta několik kilo této sladké osvěžující pochoutky? Vodní meloun nejenže skvěle hydratuje, ale dokáže i zasytit a nahradit tak jídlo v parných dnů. Není divu, obsahuje více než 90% vody a pouze 6% cukru, ale přesto je slaďoučký a milují ho i děti. My bychom si ho měli dopřát kvůli vysokému podílu vody, kterou potřebujeme po masivním pocení doplnit, ale také kvůli vitaminem A a C. Právě céčko je důležité na správnou tvorbu kolagenu v pokožce, antioxidanty zase zpomalují proces stárnutí a pomoci mohou i proti akné. Navíc meloun obsahuje karotenoidy, které pokožku chrání před poškodením na slunci a bude hydratovaná, napnutá a (prý i) omlazená.
-
Chutné i libové rajčata
Rajčata, rajčata ... Ať je už voláte tak či onak, tato zelenina (jinak ve skutečnosti ovoce) by v létě neměla chybět na vašem stole ani jeden den. Díky svým vlastnostem jsou totiž rajčata na toto období jako stvořené, pomáhají udržet vaši pleť pěknou, zdravou a pěstovanou. Jsou skvělým zdrojem antioxidantů - lykopenu, betakarotenu a vitamínu E a C. Díky lykopenu pomáhají obnově a správnému fungování kožních buněk, takže vás chrání i před rakovinou. Dále obsahují železo, které se díky vitamínu C lépe vstřebá. Biotin se postará o lepší kvalitu vašich vlasů, nehtů i pokožky, rajčata zpomalují celkové stárnutí organismu. A nakonec - ochrání vás před škodlivým UV zářením - podle jedné londýnské studie, 3 rajčata denně po dobu 12 týdnů, výrazně zvýší odolnost pokožky proti škodlivým slunečním paprskům. A bonus na závěr - střední rajče má pouze kolem 22 kalorií a samozřejmě žádný tuk, tak se nebojte a ještě si přiložte.
-
Do hněda s mrkví!
Ano, bez této potraviny by se v létě neměla obejít žádná z nás. Nebo se neopálí? Mrkev je přímo betakaroténovou bombou, který vaší pokožce mimořádně prospívá a to zejména během slunečných dnů. Brání totiž průniku UV záření do hlubších sfér pokožky, čímž zabraňuje tvorbě vrásek, předčasnému stárnutí a také rakovině. takže - pokud budete jíst jeden a půl velké mrkve během tří měsíců, pokožka se bude chovat jako by byla natřena opalovacím krémem s faktorem SPF 2-4. A určitě vám je znám i další příjemný efekt konzumace mrkve - opálená pokožka získá hezčí hnědý odstín. Obsah vitamínů B, C, D, E, minerálů a stopových prvků, navíc chrání zrak, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení.
-
Pamlsky s broskvemi, meruňkami a nektarinkami
Tyto slaďoučké a přitom osvěžující plody se díky své skvělé chuti prodávají samy. I když jsou si velmi podobné, ve skutečnosti se trošku liší. Meruňky jsou totiž o něco více kalorické a mají i vyšší obsah cukru a vlákniny jako broskve či nektarinky. Přesto jsou to právě meruňky, které se zařazují mezi top letní potraviny. Zde je krátké shrnutí: meruňky jsou zdrojem vitamínů A, C, B, E a K, draslíku, vlákniny, mědi, manganu a rostlinných bílkovin. Postarají se o dobré trávení, odstraní stres, sníží cholesterol, pomohou s hubnutím, dodají energii a omladí pokožku. Broskve a nektarinky jsou na tom s vitamínovou výbavou podobně a když si to vezmeme obecně - pomáhají udržet dobrý krevní tlak, předcházet vzniku ledvinových kamenů, zlepšují trávení a chrání před rakovinou tlustého střeva.
-
Zakousněte se do hroznů
Ano, ani ten vinný stričík není k zahození, ale přece jen ... přidejte si do svého šalátiku i hrozny, případně si strapec přibalte na svačinu, nebo dejte místo dezertu. Bílé je méně kalorické, ale i červené působí detoxikačně a na rovinu - ledajaké ovoce bude vždy lepší než jiná sladkost. Hrozny je bohaté na flavanoly, karotenoidy, železo, vápník, draslík, ovocné kyseliny, vitamin C a mangan. Při pravidelné konzumaci vás ochrání před srdečně-cévními chorobami, několika typy rakoviny a zlepší vám paměť a myšlení.
-
Malé ale silné
Řeč je o všech drobných lesních plodech - rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, všechny jsou to skvělé antioxidanty. Tyto tmavé bobule mají navíc extrémně vysoký obsah rostlinných pigmentů - antokyaninů. Ty mají silné protizánětlivé účinky, také zlepšují funkci mozku a podporují dobrou náladu. A konkrétně - borůvky mají močopudné účinky, posílí imunitu a jedna hrst pokryje čtvrtinu denní dávky vitamínu C. Ostružiny zpomalují stárnutí, maliny chrání buňky před poškozením.
-
grilované pochoutky
A pojďme ještě na zeleninu. Lilek a cuketa jsou skvělými letními pochoutkami na každou grilovačku a pokud náhodou maso právě nejíte, snadno jej můžete nahradit právě kaloričtější lilkem. Ten je bohatým zdrojem tryptofanu - což je esenciální aminokyselina, která nejenže zlepší náladu a bude se vám i lépe usínat, ale pozor - tlumí i chutě k jídlu. Látky, které lilek obsahuje také zlepšují průtok krve v cévách a chrání před vznikem rakoviny.
A jak je na tom cuketa? Je chutná, lehká, s vysokým obsahem vody a nízkým obsahem kalorií. Obsažené živiny rozzáří, hydratují pleť, bojují proti volným radikálům, zánětem a zároveň chrání pleť i zevnitř.
-
Co ještě přidat na nákupní seznam?
Na zpevnění pleti je skvělá okurka, paprika chrání srdce a zlepšuje náladu, na lepší spánek a hezčí pleť si pochutnejte na třešních, jahody jsou plné vitaminu C, na lepší trávení jsou zde jablka a hrušky, kosti, vazy, vlasy a nehty zpevní červená řepa.
A co tak pár RAW receptík? :-)
Vaše vždy pro zdraví nadšená
Petra Janigová
Naureus.sk