Čaje
Čaj, tak důvěrně známý nápoj pro každého z nás, ale známe ho až tak dobře, jak si myslíme? Věděli jste, že čaj nebyl vždy takový dostupný, jako je tomu dnes?
Na začátek něco z historie čajovania ....
Čaj byl kdysi tak vzácný, že se v Číně používal i jako platidlo. Umíte si představit, že byste v dnešní době platili čajem? Já tedy určitě ne! Například rolníci v Číně platili daně v podobě čajových listů. Strom, ze kterého čajové listy pocházejí, se jmenuje čajovník čínský a pochází z jihovýchodní Asie. V dnešní době je rozšířen natolik, že se pěstuje už iv teplých zemích mírného pásma. Čaj se iv dnešní době těší své velké oblibě díky obsahu kofeinu. Jedna šálek čaje obsahuje přibližně stejné množství kofeinu jako káva, proto by se čaj neměl pít těsně před spaním. Právě díky tomu byl údajně v 4. až 5. století před naším letopočtem nápoj z listů čajovníku předepisován čínským lékařem obyvatelstvu jako pomoc na zahnání únavy. Pro zajímavost, strom čajovník čínský dorůstá až do výšky dva metry. Přestože se jedná o teplomilný strom, krátkodobě vydrží být vystaven mrazu, přičemž teplota může klesnout i na 14 stupňů pod nulou.
Zde vyvstává otázka, jakým způsobem lidstvo zjistilo, že z listů čajovníku je možné připravit lahodný nápoj? K tomuto se váže několik legend, ale jisté je, že od 4. století přestal být čajovník divoce rostoucí a začal se ve větším množství objevovat na plantážích. Jednou z uveriteľnejších legiend o objevení nápoje z čaje je ta, v níž čínský císař Shen Nung seděl pod stromem čajovníku, přičemž mu do nádoby s převařenou vodou napadaly listy čajovníku. Díky této náhodě si všiml, že kombinací převařené vody a listů z čajovníku vznikne lahodný osvěžující nápoj. Pití čaje ve formě, jakou známe dnes, se začalo podle dostupných informací v čínském období dynastie Ming. Na začátku se čaj připravoval tak, jak nám to říká legenda.
Do vařící vody v nádobě se přidali listy čajovníku. Později se však začal využívat způsob, který je nám znám dodnes, a to přesně opačný. Čajové listy položené na dně nádoby se zalijí vařící vodou. Příprava kvalitního čaje však není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Liší se totiž od toho, jaký druh čaje si připravujeme. Už při jednoduchém, poměrně rozšířeném černém čaji, se čas potřebný na louhování liší podle toho, do jaké míry má mít povzbudivé účinky, což znamená, jak dlouho ještě chceme být v ten den nahoru ;-). Toto je ovlivněno kromě přípravy i samotným druhem čaje. Mimochodem, první písemná zmínka o čaji se datuje od 8. století, kdy o této rostlině a nápoji z ní napsal čínský spisovatel Lu Ju knihu, z názvem: "Klasické pojednání o čaji."
Věděli jste, že všechny druhy čaje pocházejí z jediné rostliny, kterou je čajovník čínský?
Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Jak je tedy možné, že známe tolik druhů čaje a přitom všechny pocházejí z jednoho a téhož stromu? Odpověď je jednoduchá. Za všechno může oxidace. tentochemický proces totiž hraje při pozdější barvě a chuti čaje primární roli. Pokud Vás zajímá, jakým způsobem se s čajem nakládá po jeho odtržení ze stromu, čtěte dál. Zjednodušeně řečeno, poté, co se lístky z čajovníku oberou, suší se v stinném prostředí. Po maximálně dvaceti hodinách se tyto listy svinou, přičemž během tohoto významného úkonu se v jejich struktuře začne samotný proces oxidace, během kterého dochází ke chemickým změnám, a ty končí v době prudkého ohřátí srolovaných čajových lístků. Po skončení procesu sušení se listy zbaví nežádoucích součástí a dále se třídí.
Základní rozdělení a příprava čajů ...
Jednotlivé názvy čajů se liší od délky fermentace. Známe tedy základní čaje mezi které patří bílý, zelený čaj, oolong, černý čaj a pu-erh.
bílý čaj
Vyrábí se z vrchních listů a květů čajovníku. Do této struktury není téměř vůbec mechanicky zasahováno. Co se bílého čaje, tento způsob přípravy by měl být většině lidí nejznámější. Zalévá se totiž vodou s teplotou 90 stupňů Celsia. Doba louhování by neměla přesáhnout pět minut.
zelený čaj
Zajímavostí je, že do 17. století se používal jen zelený čaj. Ten však nevydržel cestu do Evropy, jelikož v té době trvala jedna cesta i několik měsíců. Co se týče oxidace, ta je jen jemně "lízne". Vzápětí je tento chemický proces ukončen teplotními vlivy slunce nebo páry. Výroba takového čaje je hotová maximálně dva dny po shromáždění. Připravuje se následovně. Vodu přivedeme k varu a po odstavení od zdroje tepla ji necháme odstát přibližně pět minut. Při tomto úkonu předpokládáme, že voda se ochladí o přibližně dvADSA stupňů na teplotu osmdesát stupňů Celsia, se kterou čaj zalijeme.
Oolong čaj
Mívají různé vůně díky příměsi květů (nejčastěji orchidej). Čaj se zalévá vodou o teplotě 93 - 96 stupňů Celsia - abych byla úplně přesná. Co se týče doby louhování, ta se udává v rozmezí od pěti sekund až po pět minut. Co je na tomto čaji zajímavé je to, že při opakované zálivce vodou z popsanou teplotou bude výsledná chuť lepší. Aby to však nevypadalo tak, že čajové listy uvedeného typu jsou perpetum mobile, zalévat se mohou maximálně tři až pětkrát, přičemž počtvrté je považován za nejlahodnější.
Černý čaj
Výroba tohoto čaje je zahájena oxidací, která je ukončena před úplným přeběhnutím. Zpracování tohoto čaje trvá minimálně týden. Výrazný rozdíl je mezi ručním a mechanickým zpracováním. Jeho příprava je specifická tím, že doba která je potřebná na louhování se určuje podle toho, jaké silné účinky zmíněného čaje chceme dosáhnout. Jinak řečeno, čím chceme mít černý čaj silnější a povzbudivější, tím kratší se luhuje. Maximální doba určená na louhování proto nesmí přesáhnout dvě až tři minuty pokud si chceme uvařit "mocný nápoj". Jak jistě víte, černý čaj se již od nepaměti používá k boji proti zažívacím problémům. Pokud tedy chcete připravit nápoj, který by měl navrátit zdravé trávení do lidského organismu, je třeba prodloužit dobu louhování černého čaje na celých pět minut.
Pu-erh
Jedná se o čaj, jehož listy prošly dva krát oxidací,po které se nechávají odležet několik měsíců až let. Je specifický tím, že se dělí na zelený a černý pu-erh. Na základě toho se mění i podmínky přípravy. Při zeleném typu zmíněného čaje se zalévají listy čaje vodou o teplotě 80 stupňů Celsia. Oproti tomu při černém čaji tohoto typu se zalévají jeho listy vroucí vodou. Jedno, co mají společného, je její doba louhování. Tato by neměla přesáhnout pět minut.
bylinné čaje
V dnešní době se využívají i různé bylinkové čaje. Proč? Z jednoduchého důvodu. Někteří lidé potřebují například posílit imunitu, ale není jim po vůli jíst množství zeleniny, ovoce a různých doplňků stravy, tak dávají přednost nápojům. Bylinné čaje mohou být různé ... od dětského uklidňujícího , který obsahuje meduňku, levanduli, dobromysl, heřmánek ... přes čaj na průdušky, který pomáhá na respirační problémy, až po urologický čaj, který obsahuje látky pomáhající při problémech s močovým ústrojím.
Je jen na Vás, zda dáte v tomto podzimním období přednost teplému nápoji, nebo ho vyměníte za nějaký doplněk stravy, vitamin, například za vitamin C , který tělo v tomto sychravém období tak velmi potřebuje.
Chcete vědět, jak se čaj přesně vyrábí? Nenechte si ujít následující video!
Vaše čajová someliérka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus