Co má společného ovoce s mrazem? No přece chutnají spolu nejlepší ...
Ovoce by mělo být součástí našeho jídelníčku i tehdy, když se nepokoušíme hubnout nebo změnit naši životosprávu. Množství vlákniny, zdroj přírodních cukrů a vitamínů - přesně tak jsou nám tyto na stromech a keřích rostoucí dobroty známé, ale ze zkušeností známe, že nejsou zrovna snadno skladné a mnohdy jsou sezónními plodinami, tedy si je typickou chuť neumíme užívat celoročně. Je tu však několik způsobů, jak tento fakt obejít. Který z nich je nejlepší?
Určitě jste se za svůj život několikrát setkali se sušeným ovocem. Rozinky, jablka, švestky, tyto všechny u nás nejsou žádnou raritou a staly se součástí našich běžných jídel, jakými jsou například koláče, bílé pečivo atd. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak je toto ovoce zpracovávané před tím, než se dostane do sáčku, na pulty obchodů a později k Vám? Horký vzduch, který se používá k redukci obsahu vody v ovoci většinou neeliminuje pouze há-dvě-ó z plodin, ale také zabíjí tělu prospěšné látky v nich ukryté, včetně vitamínů a minerálů. Šikovné ruce výzkumníků nás ale v "štychu" nenechali a vymysleli alternativu, která by byla stejně účinná, ale ovoci, dalo by se říci, prospěšnější. Titulek článku Vás již možná navedl k názvu této metody, ale já Vás přece nechám ještě chvilku bádat. V létě hydratujete svou pokožku, aby vzdoroval vedrům a stejně tak děláte i se svým vnitřkem - pijete vodu ostošest! A jak je tomu v zimě? Mráz potrápí vaši pokožku stejně, může popraskat nebo se můžete potrápit s nepříjemným ekzémem, který je výsledkem nízkých teplot. Je to tak, i na ovoce má mráz podobné účinky, avšak narozdíl od naší pleti, plodiny nezůstanou znehodnocené a poškozené, právě naopak. Sušení mrazem je jednou z nejpokrokovějších konzervačních metod ovoce, s jakou máme šanci setkat se. Čím se liší od sušení horkým vzduchem? Studený vzduch konzervuje plodiny takovým způsobem, že výsledný produkt je téměř identický tomu původnímu, co se týče barvy, chuti, vůně, vitamínů, minerálů, či dokonce velikosti a tvaru! Mrazení probíhá ve vakuových komorách, a to v teplotách dosahujících až šedesát stupňů pod bodem mrazu, díky čemuž si ovoce zachová přibližně devadesát osm procent svých původních kvalit. Díky této metodě si můžete ovoce vychutnávat během celého roku, se vším, co ovoce nabízí, aniž byste se museli obávat toho, že Vám plodiny, lidově řečeno, "odejdou". Zajímavostí tohoto produktu moderního potravinářského průmyslu je fakt, že na výrobu jednoho kilogramu sušených dobrot je potřebný téměř desetinásobek této hmotnosti! Další výhodou mrazem sušeného ovoce je záruka toho, že nenarazíte na žádný zvláštní chutnající kousek, protože při této metodě se využívají výhradně čerstvé suroviny a to se cení!justify
Nejen vánoční ozdůbka
Červené bobulky se zvláštní, sladko-trpkou chutí, recept na dlouhověkost amerických domorodců, příloha ke svíčkové, ozdoba do letního mojita, zda součást náplně do svátečního krocana. Brusinky mají obrovské spektrum využití v naší kuchyni, ale iv těch po celém světě. No brusinky toho dokážou mnohem víc, než si možná myslíte! Mrazem sušené brusinky jsou skvělou náhradou méně zdravých popcornu, zda chipsů nebo jiných "telkových" pamlsků, na které dostaneme většinou chuť večer, kdy by již mělo být jedení jako takové tabu ... Nejen, že se úspěšně zbavíte kalorií, tuků a složených cukrů navíc, uděláte pro své zdraví mnohem více. U nás doma tyto korálky připomínající lesní dary přezdívají "vitamínová bomba". Proč? Protože to je jejich nejlepší charakteristika. Takové množství vitamínů a minerálů naleznete jen v málokteré plodině, která je u nás obvyklá a snadno dostupná. Vitamín C pro silnější imunitu má obrovské zastoupení v této lesní plodině. Pokud berete nějaký výživový doplněk pro jeho doplnění, investujte raději do brusinek, věřte tomu, neprohloupíte, právě naopak, výsledky se objeví rychleji, dokonce jimi doplníte i ostatní chybějící vitamíny a minerály! Díky nim se Vám možná dá dohromady zrak, vyléčíte problémy s kostní tkání, či dokonce se zuby, a to vše díky vitamínu A. Díky brusinkám vyhrajete boj s chorobami spojenými s krví, kterými jsou například anémie nebo otrava, pomáhají při poruchách trávicího traktu, ženám překonávat nepříjemný týden snadněji zmírněním bolestí při křečích, ... Divili byste se, ale brusinky jsou všelékem, proto se před nimi třese i chřipka a množství jiných, nám dobře známých viróz, které se nevytrácejí během celého roku. Tyto benefity by Vám obyčejné sušené brusinky neposkytly, no ty, sušené mrazem, jistě ano, nakolik jsou téměř identické s těmi čerstvými!
Nakopněte imunitu!
Brusinky nejsou jediný stimulant imunitního systému, o kterém si dnes co-to řekneme. Fialové, nenápadné, kyselé i sladké, vitamínová bomba, jak se patří. Všechny tyto přívlastky popisují bobuli, která přinese barvu nejen na vaše rty, ale i do těla, ve formě vitamínů! Borůvky jsou právě jedním z těch ovoci, které u nás snadno dostat, ale jen v jistou roční dobu. Borůvky jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C, ale projevily se i jako silný bojovník proti srdečně-cévním onemocněním, běžným chorobám jako chřipka nebo nachlazení. Jsou skvělým přírodním léčivem na infekce a pokud bojujete se stresem, určitě po nich sáhněte - působí jako sedativum pro nervový systém! Stejně jako jejich výše zmíněný rodinný příslušník jsou skvělé při silné menstruaci na zmírnění krvácení, ale stejně pomohou i při onemocněních močových cest.
Zdravější než ostatní
Možná Vám chutnají červené, možná bílé, ale černé jsou prý ty nejzdravější! Říkám ovšem o rybízu a jejich zázračných účincích na naše zdraví. Tyto chutné bobulky poslouží jako léčivo, ale zejména jako zdravá svačina nebo pochutina k Vašemu oblíbenému filmu, či přísada do bílého jogurtu. Rybíz obsahují velké spektrum minerálů od draslíku, manganu, až po železo. Osvěžte se jejich léto připomínající chutí i při boji se zažívacími potížemi nebo obyčejným nachlazením. Neprohloupíte.
Video na závěr:
Zdroj obrázků: www.indulgy.com
Vaše mrazem omítnutá přispěvatelka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus