Jak se vyznat v arganových olejích
Tradiční produkt z Maroka
Olej pochází z ořechů keře argánie trnité, jehož různé odrůdy po staletí rostly v celé severní Africe. Dnes se jeho výskyt zúžil na malé území v Maroku. Keře mají kořeny zarůstající hluboko do země, jsou odolné vůči místním vysokým teplotám a některé z nich rostou až 200 let. Kvůli nadměrné spotřebě oleje a nízké obnově nových keřů, jsou argánie v současnosti vzácné a ohrožené. Nejen proto je arganový olej tak cenný. Má také výborné zvláčňující, vyhlazující a hydratační účinky. Jeho výroba je tradičně spojena se severoafrickými berberskými kmeny, zvláště s místními ženami. Ty si své znalosti předávají po staletí z generace na generaci. A ten tajný recept? Nejprve se syrové ořechy semelou na hustou hnědou pastu, do které se přidá voda. Vše se dlouho mísí dohromady až se nakonec olej, protože je lehčí než voda, oddělí ve vrchní vrstvě. Tento způsob je však velmi pomalý a pracný, proto se dnes více využívá rychlejší a kvalitnější způsob, což je lisování za studena, nedostávají se do něj totiž nečistoty z ručního mletí.
Olej s vůní koz?
Možná jste někdy slyšeli, že je arganový olej citit po kozách. Kozy se skutečně kdysi používaly při sklizni arganový ořechů. Pustili se na pastvu, a protože byly ořechy pro kozy nestravitelné, plivali je na zem. Díky tomu se pak nakousnuté ořechy lépe loupaly. Dnes se již tento způsob získávání ořechů nepoužívá. Není již tolik koz, aby pokryly celosvětovou spotřebu arganového oleje, a zároveň protože kozy zakoušely větvičky a listy chráněných stromů, čímž je ničily. Za unikátní nakyslou vůní stojí dvě kyseliny - octová s valerovou. Jelikož jsou všechny složky vůně kosmetického oleje těkavé a oxidačně nestálé, časem dochází k jejich pozvolné přeměně na kyseliny, které již nejsou tak těkavé a zůstávají v oleji. Charakteristická vůně tedy nepochází z koz ale z kyselin, a je arganovému oleji přirozená.
Není olej jako olej
Určitě jste na trhu našli celou řadu arganových olejů rozdílných vůní i barev. Některé oleje jsou jedlé, jiné jsou určeny pouze pro kosmetické účely. Můžete se setkat například s tzv. rafinovaným arganovým olejem. Vyrábí se lisováním nebo extrakcí z nepražených semen. Jde o poměrně složitý proces. Zahrnuje například neutralizaci, při níž se olej zbaví nežádoucích volných mastných kyselin a všech případných příměsí po lisování dále filtraci, kdy se k horkému oleji přidávají chemická činidla, nebo se může upravit dezodorácí, během níž se destilací s vodní párou odstraní všechny pachy. Výsledný olej má pak různé stupně kvality, ale především nemá žádné zásadní ošetřující či vyživující účinky, vhodný je k jednoduchému promaštění pleti.
Elixír krásy
Pokud chcete svoji pokožku skutečně hýčkat, vybírejte si vždy z kvalitních za studena lisovaných olejů. Například ten od Nobilis Tilia, který najdete i u nás na e-shopu. Jejich olej se vyrábí z nepražených semen usušených na slunci. Hned po vylisování má jemnou ovocnou vůni, která se skladováním mění na vůni podobnou plísňovému sýru. Takto získaný olej obsahuje vysoké procento antioxidačního vitamínu E a je proto výjimečným pomocníkem v ochraně pleti před poškozením volnými radikály a buněčným stárnutím. Také má vysoký obsah důležitých nenasycených mastných kyselin, karotenu a fytosterolů. Spojením všech těchto látek vzniká skutečný elixír krásy a mládí se silnými regeneračními a zvláčňujícími účinky. Při pravidelném používání obnovuje vitalitu suché, citlivé nebo předčasně zralé pleti. Jeho využití je široké - používá se jako prostředek pro ošetření očního okolí, jako ošetřující noční olej nebo jako výživný podklad pod krémy.
Co je k jídlu, nemusí být pleti po chuti!
Jako poslední vám představíme tradiční jedlý arganový olej. Jedlé oleje se od sebe příliš neliší. Ořechy mohou nejprve upražit a pak pomalu rozdrtit. Tímto způsobem olej získává silnou ovocně-karamelovou vůni, která se opět se skladováním blíží k vůni plísňového sýra. Nebo se semena argánie mohou upražit a následně lisovat za studena. Takto získaný olej má silně oříškově-kouřovou chuť a vůni, která se skladováním nemění. Ani jeden z jedlých druhů arganového oleje, který jsme zde popsali, však není vhodný pro kosmetické účely. Díky způsobu zpracování obsahují látky, které mohou pokožku silně dráždit, a nemají žádný kosmeticky významný účinek. Pražení semen totiž poškozuje vitamíny a flavonoidy, které jsou naopak pro kosmetické účly velmi cenné.Vybírejte si pro sebe jen to nejlepší a hýčkejte svou pleť kvalitním, za studena lisovaným olejem. Pokud vám není vůně arganového oleje příjemná, můžete si ho smíchat se šípkovým či makadamiovým olejem a vytvořit si tak vlastní ošetřující směs. Přejeme krásné míchání!