Kokosový olej - co jste o něm možná nevěděli
Najezte se zdravých tuků
Vraťme se však zpět do tropů, odkud tento univerzální super zázrak pochází. Největším pozitivem kokosového oleje je mimořádně vysoký obsah zdravých tuků. Jednoduše řečeno - tyto tuky tělo okamžitě využije k výrobě energie a neukládá si je do zásoby. Z kokosového oleje tak nejenže nepřiberete, ale právě naopak - budete i hubnout. Při pravidelném užívání se totiž tělo naučí správně využívat tuky a vaše chuť na zbytečné sacharidy prostě zmizí. Nepřehlédnutelným pozitivem je i fakt, že olej vám dodá množství energie na fyzickou a také psychickou aktivitu. Proto je kokosový olej výborným pomocníkem pro sportovce a také lidí, kteří pracují hlavou a mají vysoké pracovní nasazení.
Kokosový olej je velmi stabilní a to ho předurčuje pro použití v kuchyni. Určitě jste již slyšeli, v lepším případě i ochutnali, nějaké zdravé koláčky či RAW dorty, do kterých šel právě tento voňavý pomocník. Výborný je také jako náhrada smetany či mléka do kávy, někteří si ho zvyknou mazat na chleba, smaží na něm, ale asi nejpoužívanější je právě při vaření, kde nahrazuje běžné oleje.
Když vynecháme jídlo, kokosový olej je také výborným kosmetickým pomocníkem. 50% kokosového oleje tvoříkyselina laurová, která je odpovědná za ochranu před viry. Právě díky ní je kokosový olej zázračným léčitelem - zabírá na choroby, plísně, bakterie a působí i jako dezinfekce. Mnozí už objevili jeho mimořádné účinky pro zdravou pleť, vyživenou pokožku, pěstované vlasy a dokonce bílé zuby. Používá se i na štípance, při opalování a na menší poranění kůže.
Panenský či RBD?
Určitě dobře, víte, že není olej jako olej. Vše závisí na způsobu výroby, která může být čistě přírodní, nebo upravovaná různými promyšlenými metodami. Právě výrobní proces pak ovlivňuje kvalitu, ale i cenu kokosového oleje.
Panenský kokosový olej
Virgin coconut oil je čistý přírodní kokosový olej, který si zachovává vůni i chuť pravého kokosu. Vyrábí se z dužniny čerstvých kokosových ořechů (z kokosové plami - Cocos nucifera), optimálně 4 hodiny po sklizni, lisováním za studena. Tato metoda se nazývá "WET" neboli mokrá, protože olej se z čerstvé dužiny získává vytištěním pomocí lisů a následným odstraněním cukrů v mechanické centrifuge, přičemž po ustálení se ještě oddělí voda. Mokré zpracování patří mezi nejšetrnější způsoby výroby, protože teplota při něm nepřesáhne více než 38 stupňů Celsia a lisovaný olej tak lze zařadit mezi RAW potraviny. Cena kvalitního kokosového oleje je však vyšší, protože z čerstvé dužiny dokážeme získat pouze 45% oleje (v přepočtu z 1000 kg dužniny získáme cca 450 kg oleje). Panenské oleje však skutečně stojí za to, mohou se pochlubit skvělou chutí, nádhernou aroma a jemnou konzistencí, takže jsou mimořádně vhodné do kuchyně.
Přírodní kokosový olej se vyrábí i tzv. suchou "DRY"Metodou, kdy se dužina ihned nezpracuje, ale suší se na slunci. Pokud si kupujete olej v Evropě, je pravděpodobné, že bude vyráběn právě touto metodou. Tyto oleje mají výraznější chuť a aroma a tím, že obsahují méně vlhkosti, mají i delší spotřebu. Při této technologii se ale už využívá i zahřívání, kvašení, chlazení, při kterém se však cukr nemusí dostatečně oddělit a kvalita oleje tak klesá.
RBD kokosový olej
Nebo rafinovaný kokosový olej, se považuje za umělý, protože i jeho výroba je spíše průmyslová, zkratka RBD v překladu znamená Refined Bleached Deodoried - tedy rafinovaný, bělený, deodorovaný.
Vyrábí se z vysušené kokosové dužiny tzv. kopry. Vypadá to asi tak, že zralý kokos se přesekne a jeho dužina se nechá usušit na slunci nebo v pecích. Olej se pak vylisuje, jenže na rozdíl od panenského se chemicky upravuje, aby ho zbavili příchutě, barvy a zápachu, vlastně se upravuje na konzumaci a další využití. Důležité je říci, že z kopry se získává přibližně 60 - 70% oleje z objemu dužiny, takže při takové výrobě logicky klesá i cena. RBD olej se proto využívá zejména v průmyslové výrobě - na kosmetické a potravinářské výrobky masové spotřeby. Jelikož nemá vůni a ani chuť, je vhodný i pro lidi, kterým kokos nemají v oblibě, ale olej by rádi používali.
Dalším typem je olej, který se vyrábí frakcionací. Tento proces zachovává pouze nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, takže ze skutečného kokosového oleje is jeho účinky, zůstane jen zlomek. Takový olej se používá pro průmyslové a lékařské účely.
Na internetu najdete i množství receptů jak si vyrobit svůj vlastní kokosový olej, takže můžete vyzkoušet i tuto techniku.
Návod na výrobu domácího kokosák:
Potřebujete jeden nebo několik zralých kokosových ořechů. Ořech nejprve oloupejte, zbavte skořápky a rozbijte. Pak vyškrabte dužinu, pokud použijete speciální struhadlo, měli by vá vzniknout jakési piliny. Nastrouhanou dužinu následně vložte do bavlněné utěrky, svineme ji do koule a žmýkajte. Získané kokosové mléko přelijte přes sítko a vylijte na pánev. Na mírném až silném ohni masu zahřívejte 3 - 5 minut, dokud nezíská konzistenci pasty. Tehdy je olej hotov, stačí ho už jen nalít do skleněné nádoby a případně odložit do chladničky.
Kupte si oleje u nás
Pokud si na výrobku kokosového oleje netroufáte sami, vyberte si některý z naší nabídky , jak jinak - v bio kvalitě.
Oblíbené jsou například panenské bio oleje od firmy KOSPI, které jsou vyráběny na plážích Srí Lanky. K výrobě se používá plnohodnotný kokos a celý proces probíhá bez chemické úpravy. Sáhnout můžete i po výhodných baleních dvou či tří skleněných lahví.
Pokud vám kokosová vůně nevyhovuje, ale olej byste rádi zařadili i do vašeho jídelníčku, vyzkoušejte Kokosový olej od Purity Vision. Hodí se do kuchyně, jako náhrada másla při alergii na mléko a také jako kosmetický pomocník.
Výbornou zprávou je, že všechny kokosové oleje máme aktuálně v ZĽave, tak stačí jen kliknout a vybrat si balení, které vám nejvíce vyhovuje.
Akce je časově omezena a trvá od - 10.03.2015 do 15.03.2015
Petra Janigová
Naureus.sk
Doporučujeme Vám: