Kořenová zelenina
Proč je pro nás kořenová zelenina tak významná a podstatná? Uměli byste si představit existenci bez ní? Jak by chutnaly polévky, kdybyste do nich kořenovou zeleninu nepřidávali? Pokud si i Vy kladete tyto otázky, následující řádky jsou určeny právě pro Vás ...
Co bychom o ní měli vědět?
Nejdříve bychom si měli říct její definici ... je to zelenina, která je pěstována pro její podzemní části. Což znamená, že jíme tu část, která roste pod zemí. Nejznámější druhy kořenové zeleniny jsou mrkev, petržel, pastinák, celer, řepa - červená řepa, křen, ale patří sem například i takový zázvor.
Možná jste si na sobě i Vy všimli, že v momentě, kdy se ochladí pod patnáct stupňů, začnete mít výraznou chuť na různé polévky a teplá jídla ze zeleniny a masa. Není to však náhoda! Z hlediska tradiční čínské medicíny bychom měli takto na podzim jíst hlavně vývary z kořenové zeleniny, teplá jídla, dokonce grilovaná a pečená jídla jsou v tuto dobu považovány za přípustné, někdy až zdravé. Toto roční období vyžaduje, abychom náš organismus neustále ohřívali. Ať už vývary nebo různými čaji.
A teď si položme otázku ... Umíte si představit, že byste jedli masový vývar bez mrkve, petržele, celeru? Nebo co tak zeleninová polévka bez těchto přísad? Asi by se to moc nedalo jíst. Přece jen je tato zelenina na něco dobrá. A protože je správný čas na její konzumaci, řekneme si něco o každé z nich ...
Mrkev
Je vynikající při žaludečních a střevních potížích. Možná jste o tom nevěděli, ale i díky ní máte menší riziko, že dostanete rakovinu tlustého střeva. Je základem téměř všech zeleninových šťáv, které se využívají v oblasti zdraví. Karoten - složka mrkve je zbarvená žlutě a může se při pití šťáv dostat "do kůže" a zbarvit ji žlutě. Nebojte se však, není to žádná žloutenka. Pouze reakce na mrkvovou šťávu, která zanedlouho vymizí ... ;-) Mrkvová šťáva je dokonce doporučována těhotným ženám, protože díky ní je narozené miminko nejen zdravě vyvinuté, ale matky, které si udělaly během těhotenství mrkvovou kúru, mají mnohem lehčí průběh porodu. Chcete-li začít v těhotenství mrkvovou kúrou, vypijte jí 1-2 litry denně. Jistě si pamatujete na časy z dětství, kdy maminky a babičky říkávaly, že díky mrkvi uvidíte dále, než kdokoliv jiný. A měly pravdu. Například i v Americe bylo několik případů, kdy se lidem díky mrkvi zlepšil zrak. Například kandidáti na letce byli odmítnutí kvůli chybám zraku. Ty se však po mrkvové kúře zlepšily natolik, že kandidáti byli nakonec k letectvu přijetí. Mrkev obsahuje vitaminy D, E, K a hlavně A, lecitin, draslík, jód či hořčík. Látky v ní obsažené zpomalují proces stárnutí, takže pokud chcete být dlouho mladí a krásní, neváhejte a jezte její co nejvíce.
Petržel
Na konzumaci se využívá nejen kořen, ale i nať. Má mnoho vynikajících účinků, z nichž jistě nezapomenu zmínit, že pomáhá při trávení, problémech s močovými kameny, při střevníchí kolice, dokonce i při problémech s menstruací. Uvádí se dokonce i jako afrodiziakum, takže pokud nemáte rádi čokoládu, můžete ji nahradit i petrželkou ...: - D Obsahuje mangan, draslík, vápník a hořčík, čili základní prvky, které by se měly v naší každodenní stravě nacházet.
Pastinák
Málokdo ví, že petržel a pastinák není stejná zelenina. Sice vypadají velmi podobně, pastinák chutná více jako mrkev. Vlastně bych řekla, že je to něco mezi mrkví a petrželí. Jeho účinky jsou podobné petržele, čili pomáhá při trávení. Má vysoký obsah minerálních látek, zejména draslíku a křemíku, obsahuje také vitamin C a B. Snižuje krevní tlak a příznivě působí na nervový systém.
Celer
Možná jste o tom nevěděli, ale celer se ve starověkém Egyptě využíval jako afrodiziakum a co je jeho ještě větší plus, používal a dodnes se používá na mužskou potenci. Je brán nejen jako koření nebo zelenina, bere se i jako lék. Obsahuje totiž vysoké množství vitamínů A, B, E a K, ale i dostatek minerálních látek jako například sodík, draslík, železo, chrom nebo hořčík. Pokud při vaření nemáte po ruce žádnou sůl, použijte celer. Ze všech potravin obsahuje nejvíce soli, takže se může použít i při stolování jídel. Éterické oleje obsažené v celeru nás chrání před bakteriemi a plísněmi, dokonce dezinfikují zažívací ústrojí. Pokud máte problém s ledvinami či močovým ústrojím, určitě byste neměli z každodenní stravy vynechat právě celer, který má blahodárné účinky právě při zmíněných problémech. Pokud máte problémy s dnou, revmatismem, artritidou, nebo máte vysoký cukr, šťáva z čerstvého celeru Vám zaručeně pomůže. Pokud jeho chuť nemáte rádi, přidejte k němu pomerančovou šťávu, která trošku zamaskuje jeho typickou chuť a vůni.
Červená řepa
Ve starověku se kořen řepy využíval POUZE na léčení. Dnes je tomu jinak a na řepě si umíme pochutnat v syrovém nebo vařeném stavu, v octovém nálevu a dokonce i když ji zakonzervujeme. Pokud ji uvaříte, obsahuje více prospěšných látek než když ji sníte za syrova. Potřebujete omladit? Začněte jíst řepu! Má omlazující účinky, prospívá vlasům i pokožce, zpevňuje tkáň, kosti i cévy. Je vynikající při nádorových onemocněních a ještě lepší při jejich předcházení, protože zamezuje bujení buněk. Má vysoký obsah draslíku, obsahuje kyselinu listovou potřebnou zejména v těhotenství a obsahuje i dostatek křemíku. Posiluje imunitu, snižuje cholesterol a také zahání únavu. Takže pokud jste se nevyspali ani po změně času na zimní a hodinka spánku do plusu byla pro Vás stále málo, vyzkoušejte si udělat kúru z řepy, která Vám při únavě může pomoci.
Zázvor
Tento kořen jste zde zřejmě nečekali, ale do této skupiny patří také. Zázvor také nazýváme elixírem zdraví. Používá se sice i v kuchyni, ale vzácnější je jako lék. Obsahuje antibiotické látky, takže pokud máte chřipku nebo jste nachlazení a někdo Vám nabídne zázvorový čaj, určitě jím nepohrdněte. Obsahuje vitamíny B, C a E, minerální látky jako vápník, draslík, železo, zinek, fosfor, hořčík a selen. Zázvor zlepšuje průtok krve, zvyšuje imunitu, zlepšuje trávení, dokonce se používá i na detoxikaci organismu, zlepšuje dýchání, ale i vykašlávání při chřipce nebo zánětech dýchacích cest, stejně tak zabraňuje růstu rakovinových buněk. Pokud však potřebujete zhubnout, pomůže také, takže si ho nezapomeňte přidat do jídelníčku. Na zázvor si dejte pozor v těhotenství, když kojíte, nebo když máte problémy se žaludkem. Mohl by přinést více škody než užitku. I zázvor je označován jako novodobé afrodiziakum, takže pokud chcete zvýšit chuť, určitě udělejte sobě i partnerovi zázvorový čajík.
Pokud nevíte, jak využít kořenovou zeleninu v kuchyni, mám tu pro Vás několik receptů, které Vás zaručeně potěší!
Pečená kořenová zelenina
Co bychom si měli připravit?
- červenou řepu
- petržel
- mrkev
- celer
- pastinák
- cibulku
- česnek
- Čerstvé nebo sušené bylinky, jako například tymián, oregano, šalvěj, rozmarýn, máta
- sůl
- olivový olej
Postup:
Kořenovou zeleninu si oloupeme a očistíme, pokud chceme, nakrájíme si ji na menší kousky (ať už na kolečka, nebo po délce - to je pouze na Vás). Plech si pořádně vymažeme olivovým olejem (můžeme použít papír na pečení, aby se nám zelenina nepřichytila na plechu), poklademe zeleninu, poprášíme ji bylinkami a kořením, pokapeme olivovým olejem (pořádně) a dáme do trouby péct. Pečeme při 200 stupních, dokud ji nebudeme mít dohněda, cca 20 minut. Pokud si myslíme, že by se nám mohla z jedné strany spálit, v polovině pečení ji otočíme.
Zeleninový vývar
Připravíme si:
- mrkev
- celer
- petržel
- kedluben
- cibuli
- česnek
- pepř
- sůl
- vodu
- olej
Postup:
Zeleninu si nakrájíme na menší kousky. Cibulku s česnekem si osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou zeleninu, a když se trošku opeče do sklovitá zalijeme vodou. Přidáme sůl a pepř a vaříme asi 30 minut. Takto udělaný vývar si můžeme přecedit a použít do jiných jídel, případně si z něj udělat zeleninovou polévku. Můžete přidat zeleninu podle chuti, nebo si do polévky přidat drobenku, nebo knedlíčky.
Zeleninové chipsy
Připravíme si:
- mrkev
- petržel
- pastinák
- celer
- Batáty (sladké brambory)
- cibulku
- česnek
- červenou řepu
- grilovací koření
Jak na to?
Jednoduše si nakrájíte zeleninu na tenčí kolečka a buď si ji v troubě vysušíte, nebo si ji usmažíte v oleji. Pokud byste si zeleninové chipsy pekli v troubě, posypte je grilovacím kořením před pečením. Pokud si je chcete dělat na oleji, tak je posypte až po fritování. Pokud nemáte co pojídat před televizí a zároveň chcete něco zdravého, zeleninové chipsy jsou pro Vás tím pravým ořechovým.
Kořenová zelenina jako příloha k masu
Pokud Vás již omrzelo jíst k masu brambory na různé způsoby, možná byste je mohli zkusit vyměnit za nějakou kořenovou zeleninu. Zkoušeli jste už mrkvové hranolky? Nebo například celerové či petrželové pyré? Pokud ne, měli byste to zkusit! Nejenže budete mít obměnu stravy, dokonce do organismu dostanete více vitamínů.
Pokud Vám však nestačí doplňování vitamínů formou zeleniny, můžete je zkusit doplnit i ve formě výživových doplňků. Chybí Vám vitamín B? Pořiďte si B - komplex ! Potřebujete se připravit na chřipkové období? Doplňte Céčko ! Čekáte miminko a potřebujete doplnit řadu vitamínů? Objednejte si Prenatal formuli , kde je obsaženo větší množství vitamínů.
A mám tu pro Vás, jako vždy, videjko na závěr. Dnes si dáme recept na Rumpsteak s kořenovou zeleninou ... dívejte a inspirujte se!
Vaše kořeninárka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus