Luštěniny ... jen abychom neuleteli :)
♪ Čočka, hrášek, fazole, kde jste byli tetka Zuzula? Byla jsem po cizrna, sóju, vařím jejich pro dcerku mou. ♫ Tak, doufám, že se Vám moje verze této povedené dětské lidovky líbila, je totiž úvodem dnešní témata. Jak však může tato stará, ale přetvořena lidovka představovat něco, o čem byste měli vědět v oblasti zdravé stravy? Hlavní slova písně jmenují několik plodin, které by měly být zakomponovány v našich jídelníčcích na týdenní bázi. Jsou to luštěniny.
Určitě jste již za Vašich školních dob poslouchali, zejména na hodinách biologie, jakou důležitou součástí naší stravy jsou tyto zralá semena bobovitých rostlin. Pamatujete si to ještě? Já to sice mám ještě v živé paměti, ale jiní možná už ani tak ne, což není problém, pomůžu Vám. Luštěniny jsou obecně známé, jako zdroj látky, která tvoří více než dvou procent našich těl, kterou je dusík. Dusík je životu nezbytná látka, je stavební látkou aminokyselin a nepomáhá jen lidem, ale i ostatnímu rostlinstvu. Dále tyto drobné bobulky a fazolí slouží jako bohatý zdroj bílkovin, sacharidů, esenciálních mastných kyselin, minerálních látek, vlákniny a vitamínů. Věděli jste, že tento vysoký obsah bílkovin a sacharidů pomáhá při vývinu a růstu kostí, kloubů, svalstva a nervového systému? Jsou také nezbytné při zvýšené fyzické aktivitě, nakolik vás zásobí potřebnou energií a Stamina. Pokud Vám chybí vitamín B, luštěniny jsou tou správnou volbou, jak je doplnit, což platí i o vitaminu E. Minerální látky, které jsou tělu prospěšné a umíme je získat právě z tohoto faktoru našeho jídelníčku, jsouželezo, které je důležité při předcházení anémii a jiným s krví spojeným chorobám, vápník, fosfor a draslík, jehož nedostatek může vést k vysokému tlaku nebo mozkové příhodě.
Cicero mezi luštěninami
Ano, hádáte správně, je to hra se slovy, mluvím o cizrny. Určitě jste o tomto zázraku, původně ze Středního východu už co-to zaslechli ... Do Evropy se dostal zejména Tureckou expanzí, čímž získal mnohé názvy, jakými jsou například římský hrách nebo španělská fazole. Cizrna je zdrojem obrovského množství bílkovin, železa a vlákniny. Tato množství jsou tak vysoké, že jeden pokrm připravený z této luštěniny dokáže pokrýt denní doporučenou dávku těchto látek. Cizrna je v kuchyni velmi poddajným společníkem, nakolik se dá připravit na nespočet způsobů, a pokud by se náhodou stalo, že ho máte přebytek nebo byste chtěli sáhnout po konzervovaných variantě této pochutiny, nemusíte se bát, že by ztratil své blahodárné účinky, nakolik látky v něm zůstávají nepoškozené! Navíc neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiatiky. Vzpomínala jsem jeho velké spektrum využití v kuchyni?
Někdo cizrna využívá prosto, jako přílohu, jiní se nechávají inspirovat indickou kuchyní a připravují mnohými obľubovaný falafel, jehož hlavní přísadou je právě cizrna. Veřejnost tento drobný zázrak zná jen jako hlavní surovinu humusu, no sami vidíte, nemusíte se toho vůbec držet. K blahodárným účinkem cizrny patří zlepšení Efektivity trávení, s čímž se pojí pročišťování těla a zlepšení metabolismu, čímž se stává perfektním pokrmem pro Vás, aktivní sportovce. Mezi další zázraky španělské fazolí patří prevence proti různým nemocem. Osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění, či dokonce rakovina, tímto všem víte předcházet jeho konzumací. Aby toho nebylo málo, je ideální pro stabilizaci hladiny cholesterolu a cukru v krvi, takže je více než vhodný pro cukrovkáře a těhotné maminky a skoromaminky;). Dále pomáhá při kožních chorobách a částečně zlepšuje zrak. No co víc bychom mohli od takového drobného zázraku chtít? Vyzkoušejte, neprohloupíte!
Jahoda mezi fazolemi
Ne, nesál Vás zrak, opravdu, tento druh fazolí v zemích Střední Ameriky nazývají jahodová fazole, my ji však známe jako fazole pinto . Patří mezi nejoblíbenější fazolí ve Spojených státech (zejména na jihozápadě) av severozápadním Mexiku. Je to jedna z variací, která se používá v oblíbeném Chilliconcarne (nebo česky chilli s masem), takže s ní jednoduše můžete v kuchyni experimentovat;). Poskytuje přísun důležitých látek, jakými jsou vitamíny A, B, C a K, spolu s minerály, železem, hořčíkem, fosforem, zinkem, sodíkem a draslíkem. Fosfor se podílí na "údržbě" a tvorbě kostní tkáně a zubů, napomáhá vylučování důležitých hormonů v těle a podporuje také chuť k jídlu! Fazole pinto pomáhá při cévních a srdečních chorobách, působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva, látka glykokininy obsažená v barevné fazolích pomáhá snižovat obsah cukru v krvi, proto je vhodná pro běžnou konzumaci pro diabetiky. dále snižujeje hladinu špatného cholesterolu v krvi, proto pokud Vám lékař doporučí něco dělat s cholesterolem, víte, po čem máte sáhnout.
Mango? Mungus? Mungo?
Tyto tři názvy lze znějí až podezřele podobně, ale není za tím žádná alegorie, nebojte, dokonce mezi nimi není téměř žádná spojitost! Mango všichni známe, mungus je latinský název pro hubu a mungo je přesně věc, které se budeme v nadcházejících řádcích věnovat. Mnozí jste se s fazolemi mungo již setkali, ale nevíte o tom, tedy konkrétně s jejím klíčky. Tyto klíčky patří mezi nejpopulárnější přílohy k jídlům na Dálném východě v Japonsku av Číně, vyznačují se typickou chutí a používají ho dokonce asijské restaurace i u nás (tak jsem se k nim dostala poprvé já). Jejich chuť bych popsala jako trochu trpkou, no zároveňnasladlú a jejich účinky jako neuvěřitelné! Přesvědčte se sami!
Mungo fazole obsahují bílkoviny, vlákninu, sacharidy, hořčík, vápník, železo, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan, selen, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou. Neuvěřitelné, že? Tyto minerály a vitamíny poskytují léčbu mnoha onemocnění a také prevenci vůči nim stimulací obranyschopnosti organismu a metabolismu. Pomáhají při prevenci proti různým druhům rakoviny a chválí si je i diabetici! Jsou tedy všelékem, o kterém v těchto zeměpisných šířkách slyšíme jen málokdy ...
Video na závěr:
vaše strukovinka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus
Zdroj obrázků: www.indulgy.com