Meduňka lékařská - bojovnice proti nespavosti i Alzheimerově chorobě
Její název je opravdu zajímavý, protože melissa - v překladu znamená včela a ta tuto rostlinu doslova miluje. Je plná nektaru pro včely přitažlivého a říká se, že kdo ji nosí u sebe, toho ani neuštipne. Má množství příznivých účinků na organismus, ale dnes je známá i v přírodní kosmetice. Šampony, balzámy, tělová mléka, éterický olej, čaje, přípravky na pleť a mnoho jiných výrobků najdete iv Naureuse - www.naureus.cz .
Jaké jsou účinky meduňky na lidský organismus?
Meduňka má perfektní složení plné důležitých látek - flavonoidy, silice, kyseliny (kávová, rozmarýnová, oleánová), vitamíny (B1, B2, B3 a vitamin C). Nemluvě o bílkovinách, sacharidech, lipidech a podobně.
- podporuje imunitu, má antibakteriální a antiseptické účinky,
- uvolní hleny,
- pomáhá při nespavosti,
- zklidňuje celý organismus a utlumuje nervozitu,
- hojí různé druhy ran od bodnutí hmyzem až po popáleniny,
- zmírňuje symptomy Alzheimerovy choroby,
- léčí kožní choroby i herpesy,
- zmírňuje alergie, kašel a inhalování meduňky uvolňuje dýchací cesty,
- zlepšuje náladu, zvyšuje energii, bojuje proti depresím,
- snižuje krevní tlak,
- je vhodná i v těhotenství,
- hydratuje pokožku,
- zmírňuje žaludeční problémy - křeče, nadýmání atd.
Při výběru čaje - rozhodně meduňka!
Proč byste měli pít meduňkový čaj? Nejčastěji po něm sáhnete, pokud jste měli náročný tréninkový den. Večer se snažíte usnout, ale nedaří se vám. Meduňkový čaj uklidní centrální nervovou soustavu a je výborným nápojem pro sportovce, kteří to s tréninkem trošku přehnali.
Pokud jste v práci nervózní, máte deprese a nic, po čem sáhnete, se vám nedaří, jednoduše si uvařte meduňkový čaj. Zlepší vám náladu a hlavně během zimních měsíců zvýší vaši chuť do života.
Když vás trápí žaludek, můžete využít i kombinaci meduňky s mátou. Vytvoří tak blahodárný účinek na váš trávicí trakt a jejich souhra výrazných chutí vám bude určitě "šmakovat".
A jak si správně čaj připravit? Nepotřebujete zvláštní recepty na přípravu čaje z meduňky. Je však vždy třeba použít čerstvou meduňku a zalít ji horkou vodou. Louhovat necháte 5-8 minut a samozřejmě přikrytý malým talířkem. Při vypařování se uvnitř tak udrží vzácné silice (mají v sobě nejdůležitější léčivé účinky). Když čaj vylouhujete, nezapomeňte přichycené kapky čaje i se silicemi z talířku vrátit zpět do šálku.