Medvědí česnek: jeho účinky a 3 rychlé recepty
Tato bylina si své pojmenování vysloužila podle medvědů, kteří ji vyhrabávají po probouzení ze zimního spánku. Což značí, že medvědí česnek roste začátkem jara. V některých teplejších oblastech ho najdete už koncem března, v těch chladnějších až v dubnu a někde ho můžete sbírat ještě v květnu či červnu. Pokud se přece jen nechcete pro něj vydat do lesa sami, zakoupit si ho dokonce můžete i na místním tržišti.
Účinky medvědího česneku
Pokud ho začleníte do jídelníčku, vaše tělo vám rozhodně poděkuje. Příznivě ovlivňuje věncové tepny srdce, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, odstraňuje zvápenatění cév a snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi. Zbraň kornatění cév a skleróze. Celkově má pozitivní účinky na trávení, protože reguluje činnost žaludku, ale ovlivňuje i správnou činnost jater a žlučníku. Medvědí česnek obsahuje vysoké množství vitamínu C, díky čemuž má prokazatelné účinky na posílení imunity. Působí jako přírodní antibiotukum, ničí bakterie, plísně, parazity a mikroby. Podporuje i detoxikaci organismu a pročišťuje ledviny i močové cesty.
Díky svým účinkům jde o ideální bylinu na jarní očistu těla. Jelikož ty nejúčinnější látky se nacházejí právě v listech, je nejvhodnější konzumovat ho čerstvý. Tehdy má největší obsah léčivých látek.
Medvědí česnek má rád stín a vlhko. Proto ho najdete převážně v lužních a listnatěch lesích, ale i podél potoků.
Pozor na jeho záměnu s konvalinkou
Při jeho sklizni si dávejte pozor. Splést si jeho listy můžete například s konvalinkou vonnou, která je jedovatá. Ta začíná rašit o něco později, ovšem i tak je lepší být ostražitý. Pokud se chcete ujistit, stačí listy promnout mezi prsty. Medvědí česnek snadno poznáte podle své typické nezaměnitelné vůni. Pokud po promnutí cítíte česnekové aroma, jde jednoznačně o medvědí česnek.
Pesto z medvědího česneku
Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zpracovat medvědí česnek je připravit z něj pesto. Poslouží jako skvělá náhražka klasického pesta. Použít jej můžete na těstoviny, jednohubky nebo opečený chléb.
Ingredience:
- 200 g medvědího česneku
- 100 g piniových ořechů (ale mohou být i jiné ořechy, např. Mandle)
- olivový olej (může být i jiný)
- sůl, pepř
Příprava:
Příprava pesta je rychlá a jednoduchá záležitost. Nejprve si umyjete listy medvědího česneku a osušíte je papírovou kuchyňskou utěrkou. Medvědí česnek, ořechy a olej dáte do mixéru a pořádně rozmixujete. S příchutí oleje můžete experimentovat podle vaší chuti. Následně dochutíte solí a pepřem. Přidat navíc nebo namísto ořechů můžete i parmazán. Hotové pesto dáte do skleněné uzavíratelné nádoby a uskladníte v lednici.
Krémová polévka z medvědího česneku
Z medvědího česneku si umíte připravit i chutnou polévku. Postačí vám k tomu jen pár ingrediencí a její příprava je navíc velmi jednoduchá.
Ingredience:
- 3 hrsti medvědího česneku
- plátek másla
- 1 menší cibule
- 5 středně velkých brambor
- šlehačka
- sůl, pepř, kurkuma nebo vegeta
Postup:
Medvědí česnek si umyjete, osušíte papírovou kuchyňskou utěrkou a nakrájíte. Brambory si oloupete, umyjete a nastrouháte. Cibuli si nakrájíte nadrobno. Rozehřejete máslo, na kterém opražíte cibulku dosklovata. Následně přidáte nastrouhané brambory, nakrájený medvědí česnek a zalijete vodou. Dochutíte solí, pepřem, kurkumou nebo vegetou. Přikryjete a dusíte asi 10 minut do změknutí. Polévku odstavíte a pořádně rozmixujete ponorným tyčovým mixérem. Přidáte smetanu podle potřeby tak, aby polévka nebyla moc řídká a provaříme. Podáváte s vajíčkem, opečeným či čerstvým chlebem.
Pomazánka z medvědího česneku
Z medvědího česneku je možné připravit i pomazánku, která je navíc velmi zdravá.
Ingredience:
- 125 g másla
- 200 g smetanové pomazánky
- 3 lžíce pesta z medvědího česneku nebo cca 5 ks lístků čerstvého medvědího česneku
- sůl, pepř
Postup:
Máslo necháte venku změknout. Následně všechny ingredience spolu pořádně promícháme. Můžete přidat i více pesta nebo lístků medvědího česneku, záleží jakou intenzivní chuť máte rádi. Pokud používáte čerstvý medvědí česnek, lístky lze do pomazánky pouze nakrájet najemno nebo předtím rozmixovat s olivovým olejem. Podáváte na čerstvém nebo opečeném chlebu.
Zvyknete si používat medvědí česnek v kuchyni i vy? Jaký recept je váš nejoblíbenější? Podělte se o něj s námi na sociálních sítích a nezapomeňte přidat #naureus.