Mňam, mňam a ještě jednou mňam ...
Všichni tu chuť známe, věděli bychom ji popsat různými slovy, a každému by jistě napadlo jiné. Chuť čerstvých letních jahod, chuť mámina čokoládového koláče, vůně parfému vaší milované nebo vzpomínka na léto roku 1974, kdy jste s rodiči seděli na Zlatých píscích a poprvé okusili starou dobrou točenou žlutou limonádu ... Všechny tyto nepřímé pojmenování se spojují s jednou a tou samou chutí nebo vůní, která je volbou číslo jedna zejména dětí, ale řekněme si na rovinu, ani dospělí jí často nevědí odolat. Je to chuť sladkého a sladkostí.
Sladkosti jsou něco, co si jen málokdy dokážu odepřít, proto je pro mě diétovanie často trestem, protože si nemohu dopřát jednu ze sladkých odměn, tehdy kdy chci, ale hlavně, kolik chci, ale když už se tak stane, přicházejí výčitky svědomí ... Nyní samozřejmě mluvím o cukrovinkách, sladké ovoce a ovocné šťávy jsou jiná kategorie, právě ta, která nám spíše prospěje a uhasí chuť za sladkým bez zanechání nějakých větších škod ... Co když se Vám však stane, že nebudete vědět odolat chuti za sladkostmi a nepomohou vám v tom ani naši přátelé ze stromů a keřů? Sáhnete přece po zdravějším variantě sladkostí! Existuje vůbec něco takového jako zdravé sladkosti, ptáte se? No, žádná sladkost není škodná, pokud si z ní dopřejete jen skromné množství nebo obsahuje ty správné suroviny. Existuje mnoho možností, jak ozvláštnit nebo "okořenit" své provinilé potěšení. Nevíte jak? To musíte být, jistě, nováčkem na našem blogu! Je důležité, abyste zkoušeli nové možnosti v gastro světě, jakými jsou různé typy mouky s nižším obsahem lepku, Méně škodlivé cukry, zda produkty výhradně s přírodními sacharidy. Pokud by Vám nestačil ani takovýto výběr, na našem e-shopu av mnoha článcích Vám pomůžeme inspirovat se! V naší nabídce sladkostí najdete mnohé produkty, z nichž jsou mnohé vhodné i pro Vás, diabetiky, kteří si nemůžete dopřát sladkého tolik, kolik my ...
Vegani si také přijdou na své! V našem sortimentu sladkostí najdete obrovské spektrum výrobků, které neobsahují žádné přísady živočišného původu, proto nenaruší rovnováhu ve Vašem životním stylu a můžete si tak bez výčitek svědomí dopřát sladkého až do sytosti;). Na své si tu jistě přijdou i celiatici. Věděli jste, že mnozí výrobci čokolády využívají mouku na vysypání forem, aby se čokoláda nepřilepila? Tato mouka je často pšeničná, která se vyznačuje vysokým obsahem lepku, což by nemuselo být zrovna zdraví prospěšné, pokud Vaše tělo lepek nedokáže zpracovat. Proto jsme našli řešení i pro ty, kteří jste na bezlepkové dietě a museli jste si čokoládu často odepřít - dohledáte se v našem internetovém obchodě i bezlepkové variace této pochutiny z kakaových bobů! Mnohé produkty v naší nabídce jsou dokonce navrženy tak, abyste z nich měli i jiné benefity, než ty, které byly zmíněny dosud. Mluvím o přísadách v těchto sladkostech, které mají pozitivní vliv na Vaše zdraví! Některé obsahují velké spektrum vitamínů, jejichž nikdy není dost, jiné podpoří trávení svým vysokým obsahem vlákniny, další doplní chybějící minerály od a po z. Tak co, poddáte se kouzlu zdravého mlsání?
Mela'S (a) to věděla!
Mnozí toto nekomplikované slovíčko známe, ale z jeho významu se jen málokdy důvtip, protože věc, kterou popisuje, je i navzdory svému širokému využití a prospěšným účinkem relativně nepopulární. Říkám samozřejmě o melase, o vedlejším produktu výroby cukru, tmavé, mazlavé a lepkavé hmotě, konzistencí podobné hustému sirupu nebo smůle. Tato hmota obsahuje velké množství cukru, který však již nedokáže vykrystalizovat. Využívá se ve farmacii, v potravinářství při výrobě kyseliny citronové, droždí a po novém, jako náhrada cukru v mnoha sladkostech! Melasa se postará o zachování sladké chuti v nich, ale cukr, který obsahuje, není rafinovaný. Na rozdíl od obyčejného cukru obsahuje bílkoviny, vitamíny B1, B2 a B6 a velké spektrum minerálů, od chrómu, přes fosfor a hořčík, až po železo. U nás najdete tento skrytý zázrak v sušenkách , jimiž neulahodíte jen sobě, ale i svým ratolestem, zda vnoučatům, prostě Vašim nejmenším. S chutí do objevování!
Návrat k dětským radostem
Jednou z mých nejoblíbenějších sladkostí v dětství a nebudu Vám lhát, i v současnosti, jsou gumové Macík. Když jsem byla starší a mému tátovi chyběl kolagen v kloubech, sáhl právě po této dobrotě, což dokazuje jeden z více benefitů těchto bonbónů, původně vyráběných z vepřových kostí. To by však našim přátelům veganům mohlo vadit, proto jsme si pro ně připravili variantu " vegan "těchto žvýkacích bonbónů různých příchutí! Žádná želatina, ani konzervanty, dochucovadla, či barviva, prostě ráj pro vegany, jak se patří. Prospěšné látky, jako zmíněný kolagen pro odolnost kloubů, koenzym Q10 pro správnou funkci nervového systému a jater, aloe vera pro správnou imunitu a prevenci proti cukrovce, zda vitamín C jsou také jejich součástí, proč si jimi tedy neokoreniť život a zkombinovat příjemné s užitečným? ! Já si myslím, že jiný důvod již opravdu nepotřebujete, tak šup do toho!
Balzám na duši
Jinak známý také jako čokoláda , je pochutina z kakaových bobů, která byla původně jako nápoj, považována za všelék. Měla léčit neplodnost, stres, střevní nemoci nebo obyčejné nachlazení. Později se přešlo na výrobu čokoládových tabulek a tehdy nastal boom a lidé se zamilovali. Jejich láska k této hořké či sladké dobrotě přetrvává a zůstala nezměněna dodnes, ba přerostla do psychózy! Bohužel alergici na čokoládu si nepochutnáte na té pravé chuti, tato realita nemusí být stejná pro Vás celiatiky. Bezlepkové varianty čokolády najdete u nás v e-shopu, takže se alergické reakce nemusíte bát! A na co čokoláda (kromě toho, že je to i mou volbou číslo jedna)? Pomůže při hypertenzi, snižuje pravděpodobnost cévních a srdečních onemocnění, dokonce pomáhá zlepšit elasticitu cév, pokud si nedokážete odepřít zlozvyk v podobě kouření!
Tak co, dokázala jsem Vám, že se chuť na sladké dá uhasit i zdravě, a to i bez pomoci ovoce? Co zbývá víc dodat, než jen s chutí do objevování!
Video na závěr:
Vaše sladká přispěvatelka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus