Mouky a muka s nimi spojené
V dnešní době se člověk musí zamýšlet, jak naše tělo reaguje na různé součásti našeho jídelníčku a jedna z nejvíce rozebíraných témat na tomto poli (a vlastně na jakémkoli - žitném, pšeničném, žitném ...) je právě mouka. Alarmující nárůst počtu celiatiky na celém světě nás nutí vyhledávat různé variace této základní suroviny, avšak netýká se to jen jejich ...
V současnosti se mouka vyrábí prakticky z jakýchkoliv obilovin, či dokonce kořenů různé jemnosti, a tak není vůbec neobvyklé, že si člověk neví rady při její koupi. Všechny ty recepty na koláče babiček, domácí chléb, dorty, pudinky, těstoviny, o nezapomenutelnou chuť kterých byste se chtěli podělit i se svými dětmi a vnoučaty, mají jasně stanovené suroviny. Z vlastní zkušenosti vím, že i malou, téměř neznatelný změnou při pečení výsledek nebude stejný a mnohdy za to může právě nesprávný výběr ingrediencí, jako je právě mouka! Abyste měli ve všem jasno, a abyste poučili do budoucna, možná i z mých chyb, vám nyní přináším drobný náhled do světa mletých obilovin, pícnin, ořechů a mnoha dalších.
Nejen pomleté obilí
Není žádným tajemstvím, že téměř každá ingredience má v sobě něco, co nebylo její původní součástí - aditiíva. Klasická bílá mouka není bílá přirozeně - čerstvá mouka má přirozeně nažloutlou barvu, stejně jako žito, jáhly nebo jiná obilovina. Její sněhobílá barva je výsledkem přidání bělícího činidla, avšak téměř všechny, které bymohly mít vliv na vaše zdraví, jsou v EU zakázané, takže se není čeho obávat;). Dále se používají i jiné prostředky, například ty, které urychlují proces výroby mouky, takzvané urychlovače zrání. Mezi tyto patří například vitamín C, který by na vaše zdraví neměl mít žádný negativní účinek.
Jinými jak ošetřujícími přídavky obohacená mouka otevírá dveře dalšímu, nám bližšímu a často používanému dělení. Slyšeli jste už o samorastúcej mouce? Je to laický překlad pro mouku, která se u nás používá zřídka, v anglicky mluvících zemích nazývaná "self-rising flour", do které je přidávána jedlá soda nebo kypřící prášek a sůl. Je to něco, co tamním nezkušeným pekařem usnadňuje práci už půldruhého století!
Chlebová mouka není cizí ani nám v srdci Evropy, ale víte, co ji odlišuje od těch ostatních? Samozřejmě fakt, že s ní vykouzlíte domácí chléb jako s jinou jen těžko, ale je to právě výsledek zvýšeného obsahu bílkoviny, která umožní droždí lepší a snadnější aktivitu v procesu pečení.
Celiatici si mají z čeho vybírat!
A nejen oni, pokud hledáte možnosti, jak obměnit nebo obohatit váš jídelníček o zdravější suroviny, máte na výběr z množství typů mouky, které neobsahují lepek. Pravdou je, že už staré civilizace, jako byly například američtí domorodci, upřednostňovali žaludy, kukuřici nebo pohanku.
Pokud byste sáhli po žaludovou mouce, doporučuji vyzkoušet recept na dotorimuk, korejské žaludovou želé, které lze neulahodí každému, ale má v kuchyni různé využití, ať už jako slaná příloha nebo nenáročná sladkost.
Pohanka není v evropských kuchyních žádnou zvláštností. Mouka z této jinak nenáročné léčivé rostliny je v mnoha zemích základem receptů na lívance, používá se jako náhrada rýže v masných výrobcích av Japonsku je hlavní ingrediencí populární těstoviny soba.
Stále populárnější a snadno dostupný bulgur je často podáván jako náhrada rýže nebo kuskusu. Je oblíbenou ingrediencí na Středním východě a zejména v Indii.
Přirozeně bezlepková, bohatá na vitamin E, vlákninu a bílkoviny je dýňová mouka, se kterou vykouzlíte neodolatelné pagáče, chléb, placky a jiné. Je to také přirozeně výborné zahušťovadlo! Semínka chia ve vylisované podobě nabízejí mouku - superpotravninu, s vysokým obsahem draslíku, kalcia a železa. Můžeme ji využít jako náhradu pšeničné mouky v jakémkoli receptu právě díky tomu, že na sebe krásně váže vodu.
Mouka jako nepřítel štíhlé linie
S hubnutím se často spojuje omezení bílé mouky, právě kvůli její vysokému obsahu složených sacharidů, proto při změně diety saháme po celozrnné mouce. Tato není zbavena plev, které obsahují více vlákniny, která přispívá ke správnému fungování trávicího traktu. Proč je ale pšeničná mouka najednou pokládána za něco, čeho bychom se měli stranit, pokud ji už staletí před námi lidé používali zcela běžně a jejich životosprávu to nijak negativně neovlivnilo? Je to změnou životního stylu jako takového - větší porce, méně pohybu, ... V minulosti s těmito faktory problém neměli, protože si obilniny pěstovaly sami, museli se téměř dennodenně starat o svou ornou půdu,o jim zajistilo dostatečný výdej kalorií, takže se s nadměrnou konzumací mouky nemuseli zabývat v takové míře jako v dnešní době. Pokud bojujete s nadbytečnými kily, neuděláte chybu, pokud sáhnete například po rýžové mouce. Populární pochoutkou z lisované rýže jsou rýžové nudle, které se používají (nejen) v asijské kuchyni.
Experimentujte!
My, milovníci zdravé výživy, vždy rádi víme, co se přesně nachází v potravinách, které kupujeme. Nikdy si však nemůžeme být stoprocentně jisti a proto si mnozí, ti odvážnější, vyrábějí vlastní mouku! Ne, nemusíte vlastnit privátní silo s mlýnem! Stačí vám k tomu obyčejný kávový mlýnek nebo kuchyňský robot a trouba. V troubě stačí vysušit rýži, jáhly, špaldu, oves nebo ledajakou obilovinu vaší volby a pak je rozdrcen. Máte hotovou mouku, 100% vaši, bez jakýchkoliv nežádoucích přídavků, ze které ihned můžete vyčarúvať vaše oblíbené moučné pochoutky od výmyslu světa! Tímto způsobem snadno vyřešíte nedostupnost ingrediencí, které právě potřebujete.
Jednou z výhod domácí, například cizrnové mouky, je fakt, že díky množství vitaminů v surovinách můžete obohatit svůj jídelníček a zdokonalit tak své zdraví! Cizrna pomáhá zejména při problémech s vysokým cholesterolem, imunitou, nízkým tlakem, má protirakovinné účinky, takže pokud neradi cizrna vy nebo váš partner, můžete jej tímto způsobem nenápadně zamaskovat!
Pevně věřím, že nově získanými poznatky nepohrdnete, že mnohé tipy z článku využijete a že se v komentovat s případnými úspěchmi s námi as ostatními čtenáři blogu Naureus.sk podělíte :).
Video na závěr:
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus