Nebraňte se - podlehněte letním dobrotám!
Máte pocit, že rajčata se vám už omrzelo, meloun nemůžete ani cítit a broskve vám jdou ušima? Pak je čas vyzkoušet něco nového. A možná ještě chutnější!
Léto je období nekonečných možností, tak proč skončit pouze u několika plátcích okurky na snídaně, zda na trojúhelníky předkrájeném melounu? Ovoce a zeleninu si můžete připravit v tolika chutných podobách, že by byla škoda, nevyzkoušet alespoň některé letní dobroty. Pochutnáte si, osvěžíte se a co je nejlepší, vaše linie to vůbec nepocítí.
Chladnější, chladnější, ... do mrazáku!
V horkých letních dnech padne dobře každé osvěžení a nejlépe to ledově vychlazené. Sladké limonády, drinky, zmrzlina, ... vždyť to dobře znáte. Ale protože ani jedna z těchto možností není zcela nejzdravější, máme tu pro vás několik ovocných alternativ. Kromě toho, že jsou zdraví prospěšnější, jsou také velmi jednoduché na přípravu.
Mrazivé smoothie
Pokud nedáte na své smoothie dopustit zda je zima a zda léto, určitě si zamilujete i jeho mraženou verzi. Namísto tradičního ovoce ze zahrádky použijte mražené ovoce. Navíc pokud bude smoothie pořádně husté, můžete si na něm pochutnat stejně jako na ovocné dřeni. Přidejte mléko, tvaroh, oříšky a máte zdravou náhradu klasické sladké zmrzliny. Až na to, že tato bude bez zbytečně přidaného cukru nebo chemických dochucovadel. Pokud vám husté smOOTH nesedlo, připravte si jeho snadnější alternativu. Je to jednoduché - více vody a méně ovoce - vybírejte samozřejmě zejména šťavnaté ovoce, a lehký letní nápoj je na světě.
Ovoce trochu jinak
Na osvěžení je také skvělé mražené ovoce samotné - na to se skvěle hodí zejména bobulovité ovoce všeho druhu - jahody, borůvky, maliny, ostružiny, či třešně, ale na lehkou svačinu si klidně trošku primrazte i nektarinky, broskve, či jablka. Kromě toho, že se takto skvěle osvěžíte, navíc podpoříte i spalování tuků - na ohřátí studeného ovoce totiž tělo musí vynaložit více energie.
Malé kousky ovoce a bylinek si můžete zamrazit i do kostek ledu a připravit si tak chutnou domácí limonádu. Přidejte do vaničky na ledové kostky jahody, borůvky, kousky máty, rybíz, kousky citronu a limetky. Navíc takový led vypadá i velmi efektně, zkuste překvapit hosty na letní párty a zaručujeme zabodujete.
Bylinné limonády
Samostatnou kapitolou jsou různé domácí limonády. Vyrobíte si je jednouše z bylinek a kousků ovoce. Použít můžete minerálku, sifon či neperlivou vodu a pro super letní efekt byste si měli pořídit i velký skleněný džbán a skleněné poháry v "zavařovacích stylu" se brčky, které již seženete téměř všude.
Zcela jednoduchou citronádu si vyrobíte z & nbsp; 2 citronů, 2 litrů vody, lístků máty (pro uvolňování aroma jejich jemně podrťte mezi prsty). Na dozdobení pak přidejte plátky citrónu či limetky a na doslazení použijte Stevia nebo hnědý cukr. Pokud máte chuť na jahodovou limonádu, budete potřebovat 500 gramů jahod, které rozmixujete, přidáte šťávu z 2 citronů a litr minerálky. Pro ty z vás, co si zamilovali levandulovou chuť, tady je recept na bylinkovou limonádu. Postačí vám hrst čerstvých nebo sušených levandulových květů, které zalijete vroucí vodou (4 dl) a necháte den louhovat. Po scezení přidáte šťávu z citronu a Dosladíme. A nakonec zázvorová limonáda: 100-150 g čerstvého zázvoru očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte šťávu z 3 citronů, 1,5 l minerálky a případně oslaďte.
Banánová chuťovka
Máte chuť na dobrou zmrzlinu, ale ovocné sorbety vás příliš neberou? Pak musíte vyzkoušet banánovou zmrzlinu. Nejjednodušší verzi si vyrobíte z několika nakrájených zmrazených banánů. Ty po několika hodinách v mrazničce jednoduše rozmixujete a zdravá chutná dobrota je na světě. Pokud máte chuť na něco ještě sladší, přidejte do hmoty arašídové máslo, proteinový prášek s mlékem, oříšky, kousky čokolády, případně trochu smetany. Snažte se jen aby byla konzistence pořádně hustá, proto by základ měly tvořit právě banány.
Podle své chuti
Pokud si chcetesi vyrobit domácí zmrzlinu podle svého gusta, není nic jednoduššího. Postačí vám pouze vhodná nádobka, pár přísad a trochu trpělivosti. Pak už jen přidávejte, mixujte a mrazte. Nejvhodnější přísady kromě ovoce budou: tvaroh, mléko, kokosový olej, kousky čokolády, med, stévie, ...) Ať už si vyrobíte lehký sorbet nebo tvarohovou dobrotu, postup bude stejný - pokud nechcete mít jen zmrazenou cihlu sladké vody, měla by být konzistence zmrzliny ještě před zmrazením co nejhustší a tuto hmotu byste měli každou hodinku-dvě, promíchat. Před podáváním necháte ještě trošku změknout a jednoduchá domácí zmrzlina je připravena k sežrání.
Rajčata italsky
Saláty jsou sice fajn, ale pokud se vám za ty měsíce už omrzelo, zkuste si rajčata připravit jinak. Co tak křupavá a lehká bruschetta? V Itálii, kde je její rodiště, si ji připravují na grilu, vám zcela postačí i sporák. Dále budete potřebovat nějaký ten chlebíček, nebo bagetu (může být i tvrdší), rajčata (nejlépe polo měkké), česnek, lístky bazalky, olivový olej a případně parmezán nebo jiný sýr.
Příprava je celkem jednoduchá - rajčata nakrájíte na co nejmenší kousky, které pak ještě rozmačkáme vidličkou, aby z nich vytekla šťáva. Přidáte česnek, bazalku, sůl a vše krátce orestujeme na olivovém oleji. Pak si na pánvi nebo v toustovači opečte chléb do křupava, polijte olivovým olejem a naneste rajčatovou směs. Podle chuti přidejte nastrouhaný parmezán a ihned podávejte. bruschettumůžete podávat nejen jako předkrm, ale i lehkou večeři nebo dokonce snídani.
A na gril s nimi!
Čerstvá zelenina je skvělá, ale když slunce zapadne, je to ten nejlepší čas na něco vydatnější. Vezměte si rajčata, papriku, cibulku, okurku, lilek, cuketu a šup s nimi na gril či pánev. Takto budete mít nejen zdravou, ale i chutnou přílohu k lecčemu. Připravit si můžete i grilovací směs s bylinkami a kořením, kterou potřete lilek a cuketu. Přidejte pár kousků brambor a máte chutnou večeři i bez masa. Ráno si jemně grilovanou zeleninu naservírujte k omeletě, nebo přimíchejte do smaženice, uvidíte jak si pochutnáte.
Mnoho horkých dní a dobrou chuť!
Petra Janigová
Naureus.sk