Neváhejte a vyzkoušejte nejvzácnější obilninu našich předků!
Naši předkové ho v minulosti jedli skoro každý den, dokud ho v evropských zemích postupně nevytiskla rýže. I dnes dává mnoho lidí přednost rýži, no obilovina, o níž je řeč, se stává stále více oblíbená, a to díky tomu, že mnozí se navracejí ke zdravé výživě. Lidé opět objevují kouzlo a výjimečné nutriční hodnoty starých plodin. Ještě stále nevíte, o jaké obilnině je řeč? Znovubjavte proto i vy s námi zázraky této významné plodiny - jáhel.
Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o jáhlech, určitě jste slyšeli o obilnině s názvem proso. Co je na nich zajímavé? No právě to, že jde o dvě totožné obilniny. Ptáte se, jak je to možné? Ano, nejen vám, ale i mně to zpočátku vrtalo v hlavě. Jáhly je totiž oloupané proso. A to jsem si myslela, že se v takových plodinách jako tak vyznám. Opak je však pravdou. Proso najdete v obchodech pro zvířata. Nabízejí ho jako potravu. Pro člověka je doporučená konzumace jáhel, protože slupka je těžko stravitelná a může způsobit nemalé problémy.
Jak jsem zmiňovala, jáhly je loupané proso. Jde o malé žluté kuličky, které si mnozí pletou s další zdravou potravinou, jakou je kuskus. Tato obilnina je však o něco vzácnější. Dovolím si dokonce tvrdit, že z řady obilovin je tou navzácnejšou. Zaujalo vás proč? Jáhly je jako jediné z obilovin zásadité, což znamená, že pro organismus je velmi důležité - nepřekyseluje ho.
Původem pochází z Číny, kde je považováno za jedno z pěti posvátných zrn a je staré více než 7000 let př.nl Kromě toho, že jako jediné je zásadité, obsahuje i více minerálů a vitamínů jako ostatní obiloviny. Za zmínku stojí zejména vysoký obsah vitaminů B1 a B2, železa i kyseliny linaloovej. Důležité je i to, že jde o potravinu, která je bezlepková. Proto ji mnohé maminky zařazují mezi první příkrmy svým malým ratolestem. Kromě toho, že ho konzumují zejména celiatici.
Komu a kdy můžeme jáhly doporučit?
-
lidem trpícím anémií (pro svůj vysoký obsah železa),
-
lidem trpícím problémy kostí (pomáhá jejich zpevňovat),
-
při problémech se žaludkem,
-
při překyselení organismu,
-
při problémech se slezinou a slinivkou,
-
při problémech s ledvinami (pročišťuje jejich),
-
lidem, kteří chtějí posílit své vlasy, nehty i zuby,
-
když se cítíte příliš unavení nebo jde na vás deprese,
-
při detoxikaci organismu,
-
pokud máte oslabenou imunitu a chcete zvýšit svou obranyschopnost.
Nyní se ale mnozí zamýšlíte, jako jáhly připravit. Ani já sama jsem nevěděla, na jakých jídlech z jáhel si mohu pochutnat. Starověcí obyvatelé z něj dělali chléb, pivo i tvrdý alkohol. Dnes již víme o jáhlech mnohem více. Nejen to, že dobře chutná, ale i to, že z něj dokážeme připravit mnoho zajímavých jídel. Jak se dá připravit na sladko, taky na slano.
Z jáhel jednoduše můžete připravit:
-
rizoto - uvařené jáhly smícháte s běžnými přísadami, které dáváte do klasického rizota (maso, zelenina, houby ...),
- kaši - do uvařeného jáhel s vodou přidáte bylinky a koření podle chuti, můžete podávat i se zeleninou,
-
nákyp - zapečete ho tak, jako ten rýžový s ingrediencemi podle vlastní chuti,
-
sladké snídaně - do uvařeného jáhel můžete přidat ořechy, ovoce nebo jej zalít čokoládou,
-
přílohu k masovým pokrmům - můžete jej podávat jako přílohu ke všem jídlům, které jste dosud jedli s rýží,
-
jako přísada do koláčů a dezertů nebo jako zavářka do polévek, pomazánek, omáček,
-
karbanátky - smícháním jáhel s kedlubnou si jednoduše připravíte chutné karbanátky ...
Jak ho konzumovat?
Na internetu dnes už najdete množství receptů z jáhel. Stejně jako vločky, není náročné na přípravu, ale na rozdíl od nich má nasládlou chuť. Je dobře stravitelné, výživné, chutné a hlavně syté. Po jeho zkonzumování máte ještě dlouho pocit najedení. Způsobuje to jeho nízký glykemický index, a tak je vhodný při hubnutí - nemáte takový častý pocit hladu. Jak jsem již zmiňovala, není náročné na přípravu. Důležité je zejména ho minimálně třikrát propláchnout vroucí vodou, abyste smyly z něj povrchovou vrstvu zrna. Ta může velmi snadno spôbiť vašemu tělu trávicí potíže, ale také z něj odstraníte nahořklou chuť a zůstane vám příjemně sladké.
I když má jáhly mnoho účinků, nemusíte ho nyní mermomocí cpát všude. Kamarádka třeba nahradila rýži jáhlami. Běžně ho jí jako přílohu ke kuřeti a říká, že i když má nasládlou chuť, k masu je jako stvořené. Její muž zas miluje rýžový nákyp. Jednou proto vyzkoušela nahradit rýži jáhlami a od té doby mu vaří výhradně jáhlové nákyp namísto toho rýžového. Na fórech pro maminky se dozvěděla, že je vhodný jako první papanie pro miminka, a proto neváhala a začala ho dávat i svému malému synkovi. Snaží se žít zdravě. Stejně k tomu vede i svou rodinu. S oblibou proto navštěvuje Dům zdraví v Ružomberku, kde nakupuje téměř všechny výrobky pro zdravou stravu své rodiny. Větší zásoby si však dělá nákupem na jejich internetové stránce naureus.cz , kterou doporučuje všem. Kupuje si tam nejen jáhly samotné, o kterém je dnešní článek, ale i různé jiné výrobky z této obiloviny.
Podívejme se na výrobky z jáhel blíže:
Jáhly BIO
Na stránce naureus.sk máte možnost si zakoupit toto půl kilové jáhly . Je třeba ho skladovat v chladu a v letních dnech raději v chladničce. Tato obilnina se doporučuje kupovat k přímé konzumaci. Takže když budete mít chuť na jáhly, objednejte si ho, ale okamžitě ho i zkonzumujte. Nedoporučuje se kupovat si ho do zásoby, protože má tendenci žloutnout. Jak jsem již zmiňovala výše, je třeba jáhly spařit, abyste zbavili hořké chuti. Toto jáhly ve vysoké biokvalitě ocení zejména lidé se zájmem o ekologické hospodářství a udržitelný systém hospodaření. Stejně je vhodné pro lidi s bezlepkovou dietou.
Spirálky semolina s jáhlami BIO
Tyto skvělé jáhlové těstoviny se vyrábějí z tvrdé BIO pšenice durum. Jsou nakupovány přímo od farmářů z Toskánska a Puli. Konzumují se jako klasické těstoviny, ale na rozdíl od nich se nelepí, nerozvaří, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index. Takže pokud jste milovníkem těstovin, určitě je doporučuji.
Jáhlové piškotky
Jak jsme již zmínili, jáhly je vynikající jako první příkrm pro vaše ratolestiy, protože patří mezi bezlepkové potraviny. Jáhlové piškotky můžete nahradit různé cukrovinky a sušenky, které podáváte svým dětem. Budou štastné, když budou mlsat něco sladké a zároveň se potěšíte i vy, že jim dáváte zdravější formu pamlsky.
Jáhlová mouka
Je všestranná. Výborně se hodí do pečiva, placek, ale i do sladkých pokrmů, jakými jsou koláče či buchty. Mnozí ji používají i na zahušťování polévek a omáček. Nemusíte se bát, protože skvěle nahradí obyčejnou mouku a dokonce v zdravější formě. Stejně jako samotné jáhly ji neskladujte dlouho. Jáhlovou mouku určitě doporučuji.
Jáhlová kaše
A na závěr skvělé snídani. Pokud již máte dost pečiva a jiných snídaňových forem, sáhněte po jáhlové kaši . Je velmi jednoduchá na přípravu a můžete ji konzumovat na sladko i na slano. Měla by být častou součástí dětského jídelníčku, protože obsahuje vysoký obsah látek podporujících stavbu organismu.
Vzpomněla jsem jen pár výrobků této zázračné obiloviny. Stránka naureus.sk nabízí toho ještě mnohem více. Tak neváhejte a jáhly vyzkoušejte.
Nabízím skvělý recept na zapékané jáhly:
Jáhlové snídaně:
Foto zdroj: www.freeimages.com
Vaša BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus