Olej v kuchyni? A který je nej?
Oleje. Mnoha z Vás jistě napadlo, jaké úžasné účinky má na naši pleť ricinový olej, jak dokáže s našimi vlasy udělat zázraky arganový olej, zda nenahraditelné léčivé účinky čajovníkového oleje. Ano, tyto mastné extrakty z rostlin mají neuvěřitelně velké spektrum využití v kosmetice, právě na tyto jsme se v našem blogu zaměřovali v našich předešlých příspěvcích. Každá dobrá hospodyně však nemyslí hned na to, který olej jí pomůže v boji se zničenými konečky vlasů nebo nehezkými vyrážkami, ta myslí na to, který použije při přípravě jídla pro její domácnost! Pokud si nevíte rady, pomůžeme Vám s tím v těchto řádcích!
Moje mamina vždy říkává, že nejzdravějším "olejem" je vepřové sádlo. Říká, že nejlépe chutná a že pro nás ukrývá nejvíce pozitivních účinků ze všech mastí, které se v kuchyni používají. Dnes však vezmeme ohled na našich přátel vegany a budeme se věnovat výhradně rostlinným olejem a jejich pozitivním vlivem na naše zdraví. Už odmala se mi s nedělním obědem spojuje smažené maso, na které jsme doma využívali většinou olej na smažení, který je zpravidla původem slunečnicový, protože má největší odolnost. Smažení však není nejzdravější formou stravování se, proto bych raději odbočila od tohoto tématu a přesunula se k trochu jinému aspektu vaření ... Oleje se využívají jako v teplé, tak i ve studené kuchyni. Za pomoci olejů se často připravují i těstoviny, jakou je například tarhoňou, olej používáme při přípravě rýže, či při výrobě základu mnoha jídel při pražení cibulky ... Ve studené kuchyni získáváme z olejů více živin než z jídel, při kterých přípravěČástečně zbavíme oleje jeho na naše tělo pozitivně ovlivňujících látek. Nejtradičnějšími oleji, se kterými se setkáme v naší kuchyni, jsou zejména již zmíněný slunečnicový, řepkový, palmový, olivový, po novém (více k japonské kuchyni inklinující) sezamový, či dokonce exotický konopný olej ... Pokud znáte pozitivní vlivy alespoň poloviny z těchto olejů, můžete se považovat za experta a šťastlivce, protože můžete je kouzelné účinky použít ve svůj prospěch, pokud však s nimi nejste úplně ztotožněni, dovolte mi, abych Vás uvedla do světa těchto součástí naší potravy, které více či méně považujeme v současnosti za samozřejmost . Představím Vám jejich pozitivní vlivy na naše zdraví a ukážu vám, jak je zařadit do Vašeho jídelníčku!
Není olivový jako olivový
V současnosti označován za jeden z nejzdravějších a jeden z nejrozšířenějších olejů v kuchyních po celém světě je nám dobře známý přítel, původně z Kréty, olivový olej . Pokud jste ho ještě nezkoušeli, může být za tím nespočet důvodů ... Pokud jste alergičtí na olivy, chápu, Váš problém nejde vyřešit jinak, než využívat jiný olej, pokud Vás však odradil jiný důvod, jakým je neschopnost výběru, dovolte mi pomoci. Neříkám nyní o značce, jakou značku si vyberete, je jen na Vás, nikdo Vám přece nediktuje, abyste si raději koupili obuv značky Adidas a ne Nike, stejně to funguje i zde;). Pravidlem je: čím "panenskejší", tím čistší, což však znamená, že olej je zbavován negativních látek, a ty prospěšné si zachovává (ne však všechny). Díky tomuto označení víte také vyčíst, jaké využití molej v kuchyni, například panenský olivový olej může být využíván na smažení, protože má vysokou teplotu varu, jiné ji mají mnohem nižší. Jaké dobro přinese tento olej našemu tělu? Olivový olej pomůže téměř s každým problémem, který se týká trávicího traktu! Kromě toho, že pomáhá při dietách na redukci váhy díky svému povzbuzující účinky na metabolismus, pomáhá s pročišťováním těla stimulací činnosti jater a žlučníku, pomůže při zácpě, při zachování a obnově střevní mikroflóry, při boji s žaludečními chorobami, ba dokonce při boji se žlučníkovými kameny. Tento olej nejlépe využijete ve studené kuchyni, ale nic nezkazíte, pokud ho zakomponujete do svého receptu na domácí chléb, připravíte s ním také svou oblíbenou míchaná vejce nebo jej použijte jako náhradu slunečnicového oleje v receptu na domácí slané pečivo.
Močila konopí, močila ...
... žába jí do holínky skočila. Když jsem se doslechla o konopném oleji, tato lidová píseň byla první věc, která mi přišla na mysl, ale když jsem se dočetla, jaké blahodárné účinky má tento cenný olej, hned jsem o něco zvážněla a začetla jsem se s vášní. Je potvrzeno, že tento olej s typickou chutí Vám pomáhá při problémech s pokožkou, s nimiž úzce souvisí jeho přírodní antiseptický faktor. Dále povzbudí Vaši obranyschopnost, jakož i činnost kardiovaskulárního systému, stabilizuje hladinu glukózy a cholesterolu v krvi a v neposlední řadě pomůže při problémech se svaly a klouby. Co stojí za těmito přímo kouzelnými účinky konopného oleje ? Omega-3 a omega-6 mastným kyselinám se připisuje podněcování činnosti srdce a stabilizacecia hladiny cholesterolu, spektrum vitamínů se postará o imunitní systém a obranyschopnost organismu, stopové látky najdou uplatnění při svalové regeneraci ... Chuť konopného oleje okoření a určitě ozvláštnit kulinářský zážitek ve studené kuchyni, je však skvělým komponentem do masové marinády nebo nudlí dresinku.
Sezame, otevři se (nám)!
Sezamová semínka se také používají pro výrobu oleje. Japonská kuchyně ho využívá již celá staletí jako základ pokrmů. Pravou chuť terriaky kuřátka vykouzlíte i díky tomuto kuchyňskému společníkovi. Název kapitoly napovídá, že možná ještě nejsme ztotožněni se všemi jeho tajemstvími! Sezam obsahuje mnoho látek, které napomáhají našim tělům v prosperitě (z hlediska zdravotního, samozřejmě). Stopový lecitin pomůže při povzbuzeni mozkové činnosti, s čímž se pojí i jeho účinek odstraňování nespavosti, únavy, migrén, stresu, či uklidnění nervového systému. Další stopové látky, vitamíny a minerály pomáhají předcházet chudokrevnosti, nakolik podporuje tvorbu krve, dámám pomůže při silných a bolestivých cyklech, podpora pevnosti zubů, kloubů a kostí je úzce spojena s prevencí proti osteoporóze. Olej dále zlepší kondici vašich vlasů, nehtů a pokožky a říká se, že zpomaluje stárnutí! Tak na co čekáte, šup, vyzkoušejte sami!
Video na závěr:
Vaše Olejová Královna
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus
Zdroj obrázků: www.indulgy.com