Oslaďme si život zdravě ...
Jistě Vás tato informace o původu najbanálnejšieho sladidla nepřekvapila a pokud ano, nákupy musí dělat Vaše druhá polovička. Setkáváme se s různými druhy cukrů i během obvyklých nákupů v potravinách, kdy nehledáme zdravější alternativy slazení, dochucování a vaření jako takového? Ano, dokonce pokud máte rádi kávu, jistě víte, že ve vaší oblíbené kavárničce nepodávají Váš oblíbený teplý nápoj výhradně s jedním druhem cukru, na mnoha místech Vám dají dokonce vybrat si z různých možností! Narážím nyní na popularizovány alternativy slazení, kterými jsou stévie, zda takzvaný hnědý cukr. Je více než pravděpodobné, že jste již o těchto druzích slyšeli, jsou přece jen opěvované všemi prostředky marketingové komunikace! I přesto, že jsou tyto alternativy nejpopulárnější, neznamená to, že neexistují další, stejně zdravé, možná Vašim požadavkům ještě lépe vyhovující sladidla, a fakt, že jste k nim ještě nenašli cestu, můžeme rychle napravit. Dovolte mi, abych Vám představila alternativy ve světě cukrů a sladidel, které Vám a Vašim rodinám vypomůže ke zdravějšímu životnímu stylu pokud zachování si zdravé figury, po které tak všichni toužíme!
Jste déle než vítáni
Drobná rostlinka, která ve svých (nejvíce) 50 centimetrech skrývá chuť třicetkrát sladší než ta v cukrové řepě, nazývaná též stévie , patří mezi nejoblíbenější nekalorické sladidla na světě. Svou popularitu získala začátkem tohoto desetiletí, zejména ve spojitosti s bojem proti obezitě a alarmujícím nárůstem diabetiky, právě proto, že tělo toto přírodní sladidlo velmi snadno zpracovává a také z důvodu, že neobsahuje žádné kalorie. Nula kalorií není však jedinou unikátní vlastností medových lístků, tím dalším můžeme být vděční stopovým látkám a minerálům, které jsou v listech této drobné rostliny obsaženy.
Jedním z důležitých minerálů, který se nachází v této bylince, je vápník. Kalcium pomáhá předcházet osteoporóze, nakolik je základní stavební jednotkou našich kostí a zubů, zmírňuje problémy spojené se zažíváním, s čímž se pojí i jeho schopnost pomáhat předcházet rakovině tlustého střeva. Magnézium je považováno za přírodní sedativum pro nervy, protože utišuje nervový systém. Hořčík však ukrývá více než jen tento účinek! pomáhá předcházet cukrovce, podněcuje činnost více orgánů, snižuje krevní tlak a pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám. Kouzlo této rostliny mohly využívat a opěvovat už dlouho před námi v Kopcovitý oblastech Brazílie a Paraguaye, kde stévie růstu divoce dodnes. Stévie se postupně dostávala do světa jako fenomén v oblasti glykosidů, jelikož mnohé země zakázaly používání umělých sladidel. Medové lístky dobyli Evropu, později Asii a ostatně i Seve rnú Ameriku.
Není za tím žádná chemie
Hnědý cukr se používá v kuchyních po celém světě, není proto žádným překvapením, že i my, Slováci, jsme propadli jeho sladké a jedinečné chuti. Zamysleli jste se však někdy nad tím, co ho odlišuje od každému známého bílého cukru? Odpověď je jednoduchá. Hnědý cukr je vlastně bílý cukr, před tím, než projde procesem rafinace. I přesto, že je to prakticky totéž, stále je to mnohem zdravější alternativa, než bílý cukr. Jak to? Hnědý cukr lze obsahuje stejně mnoho kalorií jako jeho rafinovaná podoba, je v něm obsiahnuých mnohem více zdraví požívají výhod plynoucích látek, o kterých může rafinovaný cukr už jen snít. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, díky kterým je mnohem snazší stravitelný ...
Třeba si však dávat pozor na podvody v podobě bílého cukru dobarvení karamelem - proto je třeba se před koupí vždy ujistit, zda si z obchodu odnášíme to, co jsme hledali. Jednou z alternativ hnědého cukru je cukr třtinový . Obsahuje mimo jiné i vitamín B3, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a vápník. Tyto a mnohé další zajišťují jeho pozitivní vliv na naše zdraví v podobě dodavatele energie, inovátora paměti a pozornosti, atd. Netřeba to s touto alternativou však přehánět, pravda, stejně jako se vším. Je třeba mít na paměti, že hnědý cukr je přesně stejný jako ten, který už máte doma, jen není zbaven všech věcí, které jsou na cukru kromě chuti dobré.
Tyyy kokos!
Méně kalorický, plný vitamínů a minerálů, stimulant imunitního systému, trávicího traktu, posilovač kostí, přínos prevence vůči anémii do těla. I takto se dá popsat sladidlo získávané z kokosových květů zejména ve Filipínách av Indonésii. Nutno podotknout, že stále se bavíme o cukru, proto ani s tímto trendem to netřeba přehánět, protože bychom tak našim kilům navíc nemohli říci sbohem navzdory našim snahám. Když moje mamina začala sladit svou kávu tímto zázrakem, nevěřila jsem tomu, že káva is touto změnou chutná stejně. I přesto, že má tato alternativa cukru trochu atypickou chuť, neovlivní to chuť jídel a nápojů, do kterých je přidána, příliš drasticky, takže si stále můžete vychutnat své oblíbené pití a jídla, které vyžadují drobnou úpravu ve formě doslazen, s méně kaloriemi as trochu exotickým "feel". I tento produkt však přináší svá rizika ve formě podfuk, který zahrnuje záměnu tohoto exotického sladidla za palmový cukr. Tento se od něj odlišuje vyšším glykemickým indexem, vyšším obsahem kalorií a karbohydrátů, ale zejména chutí, proto raději čtěte etiketu, abyste se nestali obětí lhářů! V naší nabídce najdete tento cukr i ve formě sirupu výborného na palačinky nebo jen tak pro radost.
Video na závěr:
Vaše sladkomaniačka
Adriána Krištofová Nagyová
Naureus
Zdroj obrázků: www.indulgy.com