Podpořte správné fungování vašeho srdce a mozku s rybím olejem od Biopharma AS
Tuky se v poslední době démonizují a stávají se z nich strašáci na cestě za vysněnou postavou. Avšak ne všechny tuky jsou pro naše tělo "špatné". Některé jsou pro nás přínosné a jejich nedostatek může vést k vážným problémům.
Mastné kyseliny jsou základní složkou tuků a dělíme je do dvou hlavních skupin. Do první patří ty, které si tělo dokáže snadno vyrobit samo, tzv. non-esenciální mastné kyseliny. Do druhé zařazujeme ty, které si tělo vyrobit neumí, tzv. esenciální mastné kyseliny - EFA.
Označení esenciální znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné, avšak si je nedokáže vytvořit samo a jediným jejich zdrojem je potrava nebo výživové doplňky. K esenciálním mastným kyselinám patří dva hlavní typy polynenasycených mastných kyselin, a to omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.
Nejznámější omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou kyselina alfa-linoleová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Ryby přeměňují kyselinu alfa-linolovou na EPA a DHA. Jde o metabolické deriváty esenciálních mastných kyselin a vznikají prodlužováním řetězce kyseliny kyseliny alfa-linolové. Obě jsou pro lidský organismus naprosto nezbytné a jejich nedostatek vede k degeneraci těla v mnoha směrech.
Dostatek kyseliny dokosahexaenové (DHA) je potrebný k růstu a správnému fungování nervového systému, očí, mozku, srdce, žláz a dalších součástí organismu všech živočichů. Hraje i významnou roli v procesu zapamatování. Obzvláště je však potřebný pro správný mentální vývoj dětí.
Bez kyseliny eikosapentaenové (EPA) by zase neplnil správně své funkce kardiovaskulární či hormonální systém.
Omega-3 podporuje správné fungování našeho srdce a mozku
Příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin má pozitivní vliv na zdraví:
- zlepšení činnosti mozku,
- zvýšení "dobrého" cholesterolu,
- snížení hustoty krve - ovšem pozor na příliš vysoký příjem omega-3 mastných kyselin může způsobit přílišné ředění krve,
- snížení krevního tlaku a odstranění arytmie,
- správné fungování kardiovaskulárního systému,
- prevence rakoviny - rakoviny prsu a tlustého střeva,
- zlepšení stavu pokožky - zmírnění nemocí jako je lupus, revmatoidní artritida, Raynaudova choroba,
- snížení projevů deprese a duševních chorob.
Bez dostatečného příjmu omega-3 mastných kyselin si organismus nedokáže bezchybně vytvořit buněčnou membránu. S tím souvisí řada zdravotních problémů jako je:
- mozková mrtvice,
- srdeční infarkt,
- nepravidelná činnost srdce,
- některé druhy rakoviny,
- inzulinová rezistence,
- astma,
- hypertenze,
- obstrukční plicní nemoc,
- poruchy pozornosti,
- deprese.
Nedostatek omega-3 mastných kyselin se projevuje únavou, suchou pokožkou, lámavými nehty a vlasy, zácpou, častým nachlazením, depresemi nebo bolestmi kloubů.
Rybí olej je bohatým zdrojem omega-3
Rybí olej je zdrojem omega-3 bohatým na vysoký obsah EPA a DHA.
Působí jako prevence před mnoha srdečně-cévními a mozkovými onemocněními, protože zabraňuje hromadění tuku v cévách a tím minimalizuje riziko infarktu i srdečně-cévních příhod. Zlepšuje celkový stav pokožky, zmírňuje otoky, příznivě ovlivňuje celkovou imunitu, srdce, cévy, zmírňuje bolestivou menstruaci, podporuje lepší koncentraci, dodá vám více energie a zlepší náladu. Má pozitivní účinky i na hubnutí, protože pomáhá pálit tuky při fyzické zátěži. Těhotným ženám se doporučuje užívat rybí olej pro správný vývin plodu.
Obzvláště přínosný je pro sportovce, protože se podílí na budování svalové hmoty, podporuje sportovní výkon, snižuje riziko zranění a je prevencí mnoha onemocnění.
Upozornění: Rybí olej snižuje krevní tlak a srážlivost krve. Proto pokud máte problémy s tlakem nebo srážlivostí, měli byste ho užívat s mírou a poradit se se svým lékařem.
Rybí olej od Biopharmi
Společnost Biopharma vyrábí rybí olej v tekuté formě s citronovou příchutí, což ocení především maminky, ale i lidé obzvlášť nesnášející "specifickou" chuť, kterou rybí olej má. Obsahuje byliny jako rozmarýn, oregano, tymián, hřebíček, které ještě více rozvinou a doplňují tuto přírodní citrónovou chuť.
V tomto oleji rozhodně žádná umělá barviva, konzervační látky, GMO ani geneticky modifikované deriváty nehledejte. Jde o olej známý především pro svou kvalitu a přirozenost, který vychází z esence neporušené norské přírody.
Otevřený vám vydrží až 3 měsíce, pokud jej budete skladovat v lednici nebo na chladném místě.
Užíváte nebo jste užíval rybí olej? Všimli jste si pozitivních účinků na váš organismus? Podělte se o to s námi na sociálních sítích a nezapomeňte #naureus.