Pořiďte si to správné arašídové máslo prospívající vašemu srdci
Díváte rádi americké seriály? Pokud ano, tak i vy si určitě pamatujete ty, kde s obrovskou chutí otevřely skelnou nádobu arašídového másla a velkou lžíci si vložili přímo do úst. Když jste se neinspirovali tehdy, doporučujeme vyzkoušet ho nyní. Je pravda, že ne každému je toto máslo po chuti. Třeba si však pořídit to správně. Mnozí trenéři ho doporučují, další jej však odsuzují. Důležité však je si vždy naservírovat správné množství. I zde platí staré známé pravidlo: "Všeho příliš škodí".
Tato arašídová pochoutka má původ v Americe a je velmi často konzumována i v anglicky mluvících zemích. Na Slovensku není až tak známá, respektive až tak rozšířená. Dovolím si ale tvrdit, že existují tři tábory lidí. Ti, kteří toto máslo milují, ti, kteří ho nenávidí nebo ti, kteří ho ještě nikdy nevyzkoušeli. Přiznám se, ani já sama jsem tuto pochoutku ještě nevyzkoušela. Nejednou jsem v obchodě nad ním váhala, no nepodlehla jsem. Bála jsem se, že se zařadím k těm, co tomuto "zázraku" příliš hodovat nebudou. Arašídové máslo má totiž specifickou chuť, která nevyhoví jen tak každému. Občas vám může způsobit v ústech pocit sucha a chutná jako pražené oříšky.
Kdysi jste ho v regálech obchodů hledali jen velmi těžko. Dnes je ve větších supermarketech už snadno dostupné. Co se týče konzistence, existují dva typy: crunchy - ta obsahuje nezomleté kousky arašídů a smooth - je rozkouskované na hladce a velmi snadno se roztírá. Pokud jde o složení, můžete se setkat se sladší, ale i se slanější verzí. Někde se přidává špetka cukru, někde zas špetka soli.
Jak již vidíme z názvu, jde o máslo - potravina bohatá na tuky. Jde ale o nenasycené tuky rostlinného původu, proto se arašídový krém považuje za zdravější než běžné máslo, které je vyrobeno z mléka. I když ho mnozí doporučují, na druhé straně je také velmi kalorické, proto si hlavně při dietě třeba dát pozor, jaké množství sníte.
Nutriční hodnota arašídového másla
Arašídové máslo je velmi zdravé a výživné a neobsahuje jen tuky. Jde o bohatý zdroj bílkovin, obsahuje vitamin E (potřebný na správnou činnost nervů), vitamíny B1 a B3, kyselinu listovou, koenzym Q10, fosfor i hořčík. To, že má bohatou výživovou hodnotu, dokazuje i to, že se využívá jako potravinová pomoc do zemí, které trpí hladomorem. Vědci navíc přišli na to, že konzumace malého množství arašídového másla každý den působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám a infarktu. Doporučuje se jeho konzumace zejména pro lidi, kteří netrpí nadváhou. Pokud ale patříte mezi ty, jimž toto máslo nešmakuje, vězte, že i konzumací obyčejných arašídů můžete vyrovnat tuto zdraví prospěšnou hladinu.
Hlavním důvodem, proč se nedoporučuje lidem trpícím obezitou, je jeho vysoký obsah kalorií. Nikdy se nenechte nalákat na etiketu "nízký obsah tuku". Hodně z těchto nízkotučných verzí se nahrazuje přidáním cukrů a částečně ztužených olejových tuků, škodlivých pro vaše zdraví. Stejně se vystříhejte i arašídové máslo s různými příchutěmi - rozinky, čokoláda, banán. Ty obsahují kromě cukrů i stabilizátory.
Jaké je ideální arašídové máslo?
Nejideálnější arašídové máslo by mělo být takové, které by bylo vyrobeno pouze z čistých ořechů a bylo by samozřejmě v BIO kvalitě. V mnoha případech se však do másla přidává cukr nebo sůl. Pokud však nepřesáhne tato přísada 2%, je to naprosto v pořádku.
I když je pro některé velmi chutné, má i své nevýhody. Arašídy jsou totiž velmi silným alergenem. Pokud vás po konzumaci arašídů začne svědit pokožka, máte zažívací problémy nebo anafylaktický šok, zřejmě jde o alergii na arašídy. Nejčastěji se projevuje u dětí, ale může se objevit i u dospělých. Já osobně tento druh ořechů zbožňuji. Ať už v pražené formě nebo ne, stále jsou pro mě velmi chutné. V blízké době se určitě chystám vyzkoušet i arašídové máslo. Myslím si, že když patříte mezi milovníky arašídů, tomuto máslu neřeknete ne. Pár krát se mi už ale stalo, že když jsem arašídů snědla velké množství, bylo mi z nich špatně a velmi těžko na žaludek. Je to proto, že arašídy je třeba pořádně rozžvýkat. Pokud si je do úst dáte příliš mnoho a pořádně je nepožil, stává se, že vám je z nich špatně, protože váš žaludek má problém zpracovat takové velké kousky ořechů.
Vyzkoušejte arašídové máslo:
- je bohatý zdroj živin a minerálů (snižuje riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice a onemocnění srdce, hořčík zpevňuje kosti a vitamin E zlepšuje činnost střev),
- je bohatý zdroj proteinů (už dvě lžíce obsahují 7 gramů proteinů, vhodných na budování svalové hmoty, konzumujte ho zejména ráno),
- proto, že bojuje s různými chorobami (arašídové máslo obsahuje niacin, který funguje jako prevence před Alzheimerovou chorobou a je účinný i na choroby paměti, snižuje výskyt rakoviny tlustého střeva),
- jeho pomoc při dietě (i když jsem vzpomínala, že není vhodné při obezitě, mnozí ho považují i za bojovníka proti této nemoci, protože má schopnost zasytit váš žaludek na dlouhou dobu a potlačit tím chuť k jídlu).
Připravit si doma arašídové máslo není těžké. Existuje také řada receptů, které s tímto máslem můžete vyzkoušet. Od palačinek, koláčů, zmrzliny až po zdravější verze receptů jako brownies či ovesná kaše. Pokud však nepatříte k těm, kteří rádi doma zkoušejí různé recepty a vaří, stačí když si otevřete internetovou stránku naureus.cz a objednáte si toto skvělé máslo tam. Objednejte si proto tuto skvělou pochoutku z této stránky, která je vyrobena ze 100% BIO arašídů.
Stránka nabízí několik druhů arašídového másla:
Arašídové máslo Smaak
Toto máslo se výborně hodí na krekry, chleba či k jinému pečivu. Má krémovou konzistenci a velmi snadno se roztírá. Je vhodné na snídani, oběd i večeři.
Arašídové máslo Smaak bez soli
Holandský výrobce Smaak vyrobil i tento skvělý druh arašídového másla , který neobsahuje ani špetku soli a také jako předchozí se hodí na všechny druhy pečiva. Arašídy jsou zdrojem zdravých tuků, vlákniny a dalších mnoha živin.
Arašídová pomazánka křupavá Rapunzel
Arašídová pomazánka firmy Rapunzel je identickou verzí pomazánky podle původního amerického receptu. Jde o čerstvě upražená arašídy, testováno na přítomnost aflatoxinů. Jsou namleté a smíchané s neroztuženým tukem na jednoduše roztíratelný krém. Dochucený je mořskou solí a sušenou třtinovou šťávou Rapadura. Nakonec přidali křupavé arašídy.
Pokud se tedy rozhodnete vyzkoušet arašídové máslo, doporučuji právě vybrat si z těchto tří verzí. Buď máslo bez jakýchkoli přísad nebo to s přidáním soli a třtinové šťávy. Určitě neprohloupíte. I já, která jsem ho ještě nezkoušela, si rozhodně vyberu právě z těchto tří zmíněných.
Nabízíme vám video na přípravu domácího arašídového másla:
Plus video na 4 domácí recepty s arašídovým máslem:
Zdroj foto: freeimages.com
Vaše BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus