Víte, jak správně připravit sypaný čaj? Vychutnejte si jeho lahodnou chuť
Abyste si jej vychutnali v lahodné chuti, získali z něj co největší množství účinných látek a dosáhli optimálního léčebného účinku, musí být správně připraven . Určitě vás napadne, co je na přípravě čaje náročného? Stačí zalít sáček vroucí vodou.
Jenže není čaj jako čaj a chcete-li si dopřát šálek kvalitního čaje, existuje několik chyb, kterých byste se při jeho přípravě měli vyvarovat. Protože i ten nejkvalitnější čaj umí pokazit špatná příprava.
Sypané čaje jsou zárukou kvality
Na trhu najdete nespočet druhů a příchutí čajů. Jejich kvalita se radikálně liší. Nejkvalitnější čaje jsou sypané. Narozdíl od sáčkových čajů obsahují velké kousky lístků či sušeného ovoce. Ve většině případů platí, že v sáčkových čajích naleznete drobné kousky nejméně kvalitního čaje.
Účinky čaje závisí na rostlinách, bylinách či ovoci, ze kterého jej připravujete. Na výběr máte jednodruhové sypané čaje, ale také namíchané čajové směsi, kde jednotlivé zložky spolu ladí a doplňují se. Na přípravu lahodného výluhu můžete využít i bylinky, které jste si sami během roku nasbírali a nasušili .
Čaj si můžete zvolit podle vašich momentálních chutí nebo podle problému, který chcete aktuálně řešit. Samotná jeho příprava je v mnoha kulturách rituálem. I vy doma si můžete z jeho přípravy vytvořit obřad, kdy zklidníte na chvíli mysl a zaměříte se na přítomný okamžik. Malou chvilku dne věnovanou jen sobě.
Základem je teplota
I ten nejkvalitnější čaj dokážete znehodnotit nesprávnou teplotou vody , kterou jej zalijete. Proto je správná teplota základ. Pokud je voda příliš teplá, čaj zhořkne a zničíte jeho chuť. Pokud je příliš studená dostatečně se nevyluhuje.
Každý čaj má teplotu vody, kterou se doporučuje zalévat. Černý čaj můžete klidně zalít s vodou o teplotě 100 ° C, naproti tomu u zeleného čaje byste zničili jeho chuť. Proto si vždy na obalu přečtěte, jakou teplotou ho máte zalít. Pokud patříte mezi milovníky dobrých čajů, pořiďte si rychlovarnou konvici s nastavitelnou teplotou.
Sypaný čaj se musí rozvinout
Volně sypané lístky v čaji potřebují dostatek místa, aby se dostatečně rozvinuly a mohli jste si vychutnat naplno jejich chuť. Proto doržujte dávkování a zalijte je dostatečným množstvím vody podle návodu. Pokud byste použili více čajové směsi, nápoj by byl příliš silný nebo v opačné situaci příliš slabý.
V případě, že používáte kulaté luhovátka ve tvaru vajčka, která zavěsíte na okraj, dejte si pozor, abyste jej nenaplnili až příliš a čajové lístky měly dostatek prostoru. Ideální je nechat lístky volně louhovat.
Správný čas louhování
Určitě se vám někdy stalo, že jste pozapomněli na to, že louhujete čaj. Avšak pokud si chcete vychutnat jeho chuť, je třeba dodržet doporučený čas .
Jsou čaje, u kterých to nemá výrazný vliv na chuť, jako například ovocné, ale naopak u zelených, černých nebo bylinkových čajů, se každá minuta počítá. Pokud na svůj čaj pozapomenete, místo lahodné chuti vás bude čekat nahořklá pachuť.
Dodržujete tyto zásady při louhování čaje nebo jeho přípravu moc neřešíte? Sdílejte s námi vaše čajové rituály na sociálních sítích a nezapomeňte přidat #naureus .