Vyměňte klasické máslo za ghí - máslo vhodné pro všechny!
Už naše babičky znaly tuto nezaměnitelnou dobrotu zvanou propuštěny máslo, dnes známé jako ghí (ghee) máslo. Už dlouhá léta je jako důležitá přísada oblíbené v indické kuchyni. Máslo propouštěly kvůli snadnější skladovatelnosti a hlavně se nemuselo uchovávat v chladničce. Na rozdíl od obyčejného másla má zcela jiné vlastnosti a je zbavené laktózy a kaseinu, což znamená, že je vhodné i pro lidi s alergií na laktózu, či na bílkoviny kravského mléka.
Indická očista
India se považuje za kolébku tohoto druhu másla. Její obyvatelé chtěli zabránit jeho zkažení v období teplých měsíců, a tak ho začali propouštět. Zařadili ho do stravy zejména při slavnostních příležitostech a při ajurvédských léčebných procedurách. Již v minulosti věřili, že ghí máslo má očistné schopnosti a pozitivní vliv na celkové zdraví člověka.
Dnes v obchodních řetězcích existuje velké množství druhů másla. Někdy však ale jen kroutí hlavami, co všechno chtějí výrobci nazvat "máslem". Pokud jste ještě neslyšeli o ghee másle, určitě stojí za to věnovat mu pozornost. Jeho obsah tvoří nasycené tuky obsahující vitamíny v různém poměru. Proto na rozdíl od klasického másla vyhovuje všem. Díky zmiňovanému propouštění se zbaví všech látek, které škodí zejména alergikům či lidem s trávicími problémy.
Podívejme se na výhody ghí másla:
- nemusíte se při něm starat o jeho trvanlivost - můžete ho totiž skladovat i sto let a nemusí být ani v ledničce,
- je bohaté na vitaminy - prospěšné na imunitní systém, pevnost kostí a správnou činnost mozku (A, C, D, K),
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
- pomáhá flexibilitě - lidskému tělu pomáhá s ohebností a pružností,
- ocení ho lidé s intolerancí na laktózu - dnes touto nemocí trpí více než 70% lidí,
- pomáhá při hubnutí,
- zlepší vaše trávení - ghee máslo stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a obsahuje látky pomáhající střevním bakteriím,
- je vhodný i na smažení,
- dá se využít i pro kosmetické účely - při zánětech, otocích a spálení pokožky, aktivně pomáhá i při akné.
Ghí máslo má typickou jemnou chuť a aroma. Má široké použití při přípravě různých jídel. Zjemní jejich, dodá jim charakteristickou chuť a je vhodné na pečení, vaření, dušení, do pomazánek, polévek i sladkých moučníků. Velmi chutné je i, když ho jemně něčím dochutíte. Zkuste přidat do másla česnek, chilli, bylinky nebo indické koření a poznejte vynikající chuť tohoto másla.
Mnozí si trápíte hlavu nad tím, kde toto zdravé máslo můžete najít. Samozřejmě, dnes na internetu najdete mnoho receptů, jak si toto máslo připravit sami. Doma přece aspoň víte, co do něj skutečně dáte a máte jistotu o jeho čistém složení. Když kupujete potraviny v obchodě, často kupujete "zajíce v pytli", i když si myslíte, že je to to "pravé ořechové". Poradím vám internetovou stránku, kde se nemusíte bát o to, co kupujete. Ve společnosti založené na fungování vašeho zdraví, v Naureuse, najdete rozhodně to pravé ghí máslo. Stačí zavítat na stránku www.naureus.cz a rozhodnout se pro tu správnou značku. Naureus nabízí ghí máslo značky Wolfberry nebo značku Country life. Obě jsou pro vás tou správnou volbou.
Ghí másla z Naureusu
Ghí BIO Wolfberry
Ghí je čistý tuk, který se připravuje velmi pomalým propouštěním másla. Při této proceduře se z másla odpařuje voda, ale i vznikající pěna, ve které jsou mléčné bílkoviny, cukry a další látky, které obsahuje běžné máslo. Výsledným produktem je opravdu čistý tuk, který má žlutou barvu a lahodnou máslovou vůni i chuť s mírně nasládlým, ořechovým podtónem.
Ghí se sice vyrábí z másla, ale díky zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. Díky této vlastnosti si ho mohou po konzultaci s lékařem, dopřát i lidé, kteří mají rádi chuť másla, ale trpí alergií na některou z mléčných složek.
Další z jeho neocenitelných vlastností je velmi vysoký bod zápalnosti, který se pohybuje kolem 240 ° C. Tato schopnost je dosažena právě díky tomu, že při propouštění másla jsou odstraněny všechny jeho příměsi. Při pečení nebo smažení tak nedochází k přepalování látek obsažených v tucích s nižším bodem kouřivosti pokud jejich škodlivému uvolňování do potravin.
Wolfberry ghí je vyráběno z mléka z českých BIO farem, které se při péči o svou půdu a kravičky obejdou bez pesticidů, hnojiv nebo jiných chemikálií. Při jeho výrobě se nepoužívají umělá dochucovadla, barviva ani aroma, takže zákazník dostane ghí opravdu v jeho přirozené barvě, chuti a vůni.
Přepuštěné máslo GHI BIO
Máslový tuk, kterému se dnes říká podle indické kuchyně ghí , není žádnou novinkou ani v slovenská nivách a hájích. Naše babičky, nebo i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, mu říkali přepuštěné máslo nebo šmolc. Oceňovali především to, že díky absenci vody a bílkovin nežlukne, takže v dobře uzavřené nádobě vydrží na chladném a tmavém místě i několik měsíců. Známé je zejména tím, že neobsahuje lepek, takže jeho konzumace se nemusí obávat opravdu nikdo. Tento druh od značky Country life není slazený cukrem.
Co je to ghí máslo?
Jak si ghí máslo vyrobit doma?
zdroj: drhealthbenefits.com
Vaše BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus